Полша представя закон за либерализация на абортите

Облекчават и ограниченията на хапчета за спешна контрацепция
24 яну 2024 22:15, Стела Стоянова
7
Полша представя закон за либерализация на абортите
Снимка БГНЕС

Полският министър-председател Доналд Туск заяви, че правителството му ще предложи законодателство за либерализиране на почти пълната забрана за аборти и облекчаване на ограниченията за хапчетата за спешна контрацепция, което ще промени драстично политиките на предишната администрация, предаде АФП.

И двата законопроекта са изправени пред трудна битка. Не е ясно дали те ще получат достатъчна подкрепа, за да бъдат приети в парламента. Дори и да се получи, законите могат да бъдат отхвърлени от консервативния президент, който е съюзник на предишната управляващ партия „Право и Справедливост“ (ПиС).

По време на осемгодишното управление на консервативната партия ПиС в Полша бяха ограничени репродуктивните права на жените, като беше засегнат достъпът до аборти, оплождане ин витро (IVF) и спешната контрацепция.

Либералната коалиция взе властта от ПиС на изборите през октомври, като обеща да либерализира законите за абортите в страна, в която този въпрос предизвика масови протести.

"Готови сме да внесем в парламента в близките часове законопроект за легален и безопасен аборт до 12-ата седмица", заяви Туск.

Две от трите политически групи в неговата коалиция - Левицата и Гражданската коалиция, ръководена от Туск, бивш председател на Европейския съвет - имат в програмите си либерализиране на абортите.

Но третият член на коалицията, центристкият Трети път, не е изразил официално мнението си по темата и не е сигурно, че неговите депутати ще подкрепят законодателството.

Няма дата, на която парламентът да гласува по двете предложения.

С този ход правителството на Туск ще внесе в парламента четири законопроекта, целящи либерализиране на прекъсването на бременността, след двете предложения, внесени от партията "Левите" през ноември. Предишните два все още са блокирани в парламента.

Ако бъде приет, законът ще бъде сериозен отпор на политиката на предишното правителство.

Понастоящем абортите в страната с преобладаващо католическо население са законни само ако бременността е резултат от сексуално насилие или кръвосмешение, или застрашава живота или здравето на майката.

Въпреки това десетки хиляди жени прекъсват бременността си у дома - използвайки забранени хапчета за аборт - или заминавайки за чужбина, според групи за защита на правата на жените.

Туск обяви, че планира да облекчи и ограниченията за хапчетата за спешна контрацепция.

"Въпросът е финализиран, проектозаконът ще бъде изпратен в парламента", каза той, като добави, че предложението има за цел да осигури свободен достъп до хапчето от 15-годишна възраст.

"Велик момент за всички нас! Връщаме на жените правото да решават за себе си", заявиха от Министерството на здравеопазването в социалните мрежи след изявлението на Туск.

Тъй като помощта за абортите е забранена в Полша, активистите и лекарите, които помагат за процедурата, рискуват да бъдат вкарани в затвора.

През март 2023 г. активистката Юстина Виджинска беше призната за виновна за снабдяване на бременна жена с хапчета за аборт в първия подобен случай. Тя е осъдена на общественополезен труд.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още по темата: абортиполша
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Поляци католици ,нямат право на аборти ,че имат по един футболен отбор с резерви
5
0
 
0
 
! Отговори
malgiorno a tutti преди 3 месеца
NB (5 cont'd) Пиша "светите великомъченически гама лъчи" като се базирам на никенското кредо, там пише дословно "lumen de lumine", "светлина от светлината", но никой от древните отци, които са приели и финализирали текста, не е уточнил дължината на вълната (ergo и енергията) :). Щом е светлина, значи е нещо "хубаво", от бокчо, значи, че и терминирането на паразитче със светлина е нещо хубаво и канонично :).
4
0
 
3
 
! Отговори
malgiorno a tutti преди 3 месеца
Акъл нямат тези с консервираните мозъци в Полша. Терминирането на *** може да се постигне с глупава комбинация от лекарства, метотрексат и мисопростол, а що не и шотче циклофосфамид за вкус :). Това няма спиране, а химията може да се купи без проблеми, ако не в Полша, то наоколо. Убеден съм, че и "освещаване" със светите великомъченически гама лъчи (с'ногу, 'ногу енърджи) ще сработи чудесно отгоре паразита, но за това трябва достъп до малко по-сложен хардуер...
3
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Къде са поляците, къде сме ние!? В България такива стратегически важни решения даже не се дискутират в обществото, както и темата за дом.насилие, която се засяга само когато има смъртен случай. И отгоре-отгоре!
2
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Много удачна снимка, ***!
1
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Не абортирайте, пазете ги за фронта.