Проф. Кантарджиев: Коронавирусът не е правен за бактереологично оръжие

Разпространението му било "грешка" и "недоглеждане"
23 сеп 2023 10:20, Нели Христова
65
Проф. Кантарджиев: Коронавирусът не е правен за бактереологично оръжие
Снимка: БГНЕС

COVID стана сезонна вирусна инфекция, но има нов вариант. Това е АБ.86, на който три пъти по-слабо му действат имунните серуми. Това обяви проф. Тодор Кантарджиев пред БНТ.

По думите му новият вариант малко по-трудно заразявал. Десетина държави вече го имали, включително и Гърция. Преди ден здравните власти в южната ни съседка съобщиха, че имат от варианта, известен като "Пирола".

Според проф. Кантарджиев затова единият риск бил да го вкараме от Гърция. В 10 щата на САЩ също бил  разпространен, но в Чикаго, щата Илинойс, където има най-много българи, го нямало.

"В Израел дадоха препоръка - на закрито ли си, с маска. А аз давам следния съвет - да се проветрява. Второто е хигиена на ръцете. Препоръчвам на хората над 65 години да носят маски", каза проф. Кантарджиев. Новият вариант предизвиквал възпаление на очите при малките деца.

При отрицателен антигенен тест трябвало да се направи втори, тъй като тестовете хващали само 50%, което се дължало на мутациите, които се появиха при  коронавируса.

По думите на проф. Кантарджиев е добре, който е с имунен дефицит да се направи една бустерна доза от новите ваксини. Може да се сложат две ваксини в един ден - едната в лявата ръка, а другата в дясната.

Според него коронавирусът не е правен за бактереологично оръжие, не е нарочно, но се дължал на грешки, на недоглеждане.


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Вари го, печи го, ковида си е ковид. Пипнеш ли го, после си половин човек, ако оживееш.
55
1
 
4
 
! Отговори
св.Кунчо Третоиглени преди 2 месеца
Коронавируса не е, но инжекцията с чорбица е!
54
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
новият вариант на Ковид е 10 пъти по-заразен,не пазят старите ваксинации,отпадналост сякаш танк те гази и ще ми кажеш ,че не е пипнат допълнително лабораторно?айде бе.
53
1
 
3
 
! Отговори
Бах ти преди 2 месеца
Про с та ка! Досущ, като вожда си от пожарната.
52
1
 
3
 
! Отговори
трибунал преди 2 месеца
Проф. Кантарджиев скоро ще танцува накрая на въжето! #Нюрнберг2
51
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Съдии генерала с черната куртка?
50
1
 
7
 
! Отговори
фантомас преди 2 месеца
Незвисимо , ч бай Шиле нонстоп плюеше по мангъров,нещата се развиват както Мангъров каза на времето
49
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Стига ни занимавахте с тоя фалшив вирус.
48
0
 
8
 
! Отговори
ххх преди 2 месеца
Тоя професор влизал ли е във вирусологична лаборатория!?Щото ако не е да му обясня някои работи!В лабораториите приоритет номер 1 е охраната и предпазните средства!За най-малката небрежност човека се уволнява ДИСЦИПЛИНАРНО,за да не може да започне работа в друга лаборатория!Вземането на материала,процедирането и връщането обратно са цял ритуал,при това железен!ВИНАГИ има човек който следи за спазването му!Ако имаше небрежност,сибирската язва,вирусния сифилис,чумата,холерата даса плъзнали отдавна
47
2
 
16
 
! Отговори
гошо преди 2 месеца
Професоре, и 30 лаборатории в Украйна не произвеждат биологично оръжие нали? И стотиците по света американски също така ли е ?
46
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ако съдя по снимката - или си разказват вицове, или се подиграват на вярващите в ковид. Да не свършат като Веждито Рашидов безславно..
45
1
 
7
 
! Отговори
Цола Драгойчева преди 2 месеца
Никога не съм спала така спокойно и блажено, както в нощта след разстрела, когато заглъхна и последният изстрел!
44
0
 
1
 
! Отговори
читалище заря преди 2 месеца
До Учителкабъркаш длъжност и титла ама за нупаджийка е нормално. кажи сега кой те уреди с педагогическа специалност на тая работа и да приключваме
43
2
 
7
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 2 месеца
на тоа дипломата му е правена в час по рисуване. явно положението не е ок. щом главните дезинформатори стигнаха и до читалището. има ли карантина нема избори, ше се получи тъпо за тия дето ще требва да връщат рублаж
42
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тоя изби рибата.
41
0
 
13
 
! Отговори
Учителка преди 2 месеца
Какво става не го ли пенсионираха този Кантар? Освен това професор е длъжност и след пенсиониране и напускане на работа вече не може да се нарича професор.
40
0
 
16
 
! Отговори
Разум Даскалски преди 2 месеца
Браво професоре препоръчваш бустерка от старите ваксини отлежали за нов вариант на вируса. Страхотна логика. Хем ще ще се разболяват хора хем ще се ползват останалите излишни бройки ваксини с изтекъл срок на годност и за стари варианти да не отидат на болуукаа най-добре да се набоцкат хора и важно е и децата те пренасят най-много вируси от всякакви видове.
39
0
 
13
 
! Отговори
Вижте преди 2 месеца
Компанийката за затвора! И другарят царедворец Вълчев ли е от ковид-разбирачите! Пуста дрянова, неокастрена! М*** ви да *** гроззнна!
38
0
 
12
 
! Отговори
И кой преди 2 месеца
Недорасляк ви пише неграмотните заглавия? Уволнете го вече!
37
1
 
14
 
! Отговори
Бг преди 2 месеца
Грешка и недоглеждане е факта че си станал професор.....