6 вредни храни, които да избягвате

Изкуствени подсладители
30 май 2023 09:48, Михаела Лазарова
14
6 вредни храни, които да избягвате
Снимка: Istock

Храната е нещото, което влиза в тялото ни постоянно и ежедневно. Ето защо тя е от изключително значение. Храната може както да ни помогне да сме по-здрави и жизнени, пълни с енергия и изглеждащи блестящо, така и да ни разболее. От значение е с какво се храним и какви избори правим всеки ден в менюто си.

Има някои храни, които са не особено здравословни, но има и такива, които са изключително вредни и консумацията им не само трябва да е ограничена, а дори напълно изключена.

Кои са най-вредните храни, които е добре изобщо да не консумирате?

Газирани напитки

Газираните напитки са един от най-лошите избори, които можете да направите. Без значение дали са подсладени със захар или са с изкуствени подсладители, които обещават да не добавят калории към приема ви, не ги пийте. Газираните напитки повишават рязко кръвната захар, което се отразява пагубно дори на хора, които не страдат от диабет или метаболитни смущения.

Пуканки и други храни, предназначени само за микровълнова фурна

Пуканките може да са ви любимо занимание на дивана пред телевизора, но не са здравословен избор. Те съдържат огромно количество хидрогенирани мазнини, трансмазнини и наситени мазнини, които вредят на холестерола и сърдечносъдовата система.

Освен това в готовите пуканки има добавени аромати и овкусители, които допълнително действат пагубно на здравето, заради което е важно да ги избягвате.

Преработени меса и колбаси

В тези продукти се съдържат много подобрители, оцветители, наситени мазнини, трансмазнини, сол, захари под всякаква форма. Тези продукти могат да повишат риска от сърдечносъдови заболявания и рак, което ги прави изключително нездравословни, дори вредни и опасни.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Анонимен 11. В колата май слагаха глюкозофруктозен сироп, в пепсито трвбва да има захар, в обикновеното. Това, което са го кръстили Zero за мое учудване няма захар, но има аспартам. За съжаление, аспартамът изглежда се съдържа в повечето марки дъвки. Сещам се за една гръцка и една южнокорейска, които нямат.
11
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Пия по 330 мл. кенче кока-кола и му казвам дозичка :D
10
5
 
16
 
! Отговори
Ако човек,след като преди 10 месеца
прочете подобна статия,реши да приеме всичко насериозно,трябва да се качи високо в планината и да пасе трева.Всякакви други храни по еди или друг начин са свързани с недостатъците на цивилизацията.Да,сигурно пуканките са много вредни,ако не правиш нищо друго,а само седиш пред телевизора или лаптопа и отваряш пакет след пакет.Но един пакетпрез няколко дни?Дозата разделя лекарството от отровата. Всичко в умерени количества,гарнирано с физическа активност,е полезно и приятно.
9
1
 
4
 
! Отговори
моорския преди 10 месеца
Царевичакоо с масълцеее ... кооличка за мишленцетооо .... 5 +
8
3
 
8
 
! Отговори
Фен на Вики Джъстис преди 10 месеца
То в коя храна няма такива неща? Аз отдавна не вярвам на етикетите, особено био или "ПРОИЗВЕДЕНО В БЪЛГАРИЯ". Дали храната е от тук или не, хайде поносимо е. Но биото със сигурност не е био, освен на цена.
7
0
 
12
 
! Отговори
Мхм преди 10 месеца
Папайте, папайте и се търкаляйте. Какви бидони се търкалят в България..
6
6
 
4
 
! Отговори
Ядрен вампир Z преди 10 месеца
Дай нищо да не ядем.Щом хората са ги яли до сега и нищо им няма значи няма проблем.
5
1
 
7
 
! Отговори
мда преди 10 месеца
не знаех че напитката е храна !
4
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Хляб? Защо не се говори за хляб? В България яден по полоин хляб на човек на ден, всеки ден.
3
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
"Преработени меса и колбаси" - АМи не си купувайте нещо, дето месото в него, би трябвало да е е по-скъпо на кило, отколктоо самото нещо!
2
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
"Без значение дали са подсладени със захар или са с изкуствени подсладители, които обещават да не добавят калории към приема ви, не ги пийте" - Нали са длъжни да пишет, бе? Нали някои хора проверяват? Ко става?
1
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
3 г бяхме под медийен фашизъм, така че мисирка дори за времето вече не слушам