Как стресът е свързан с напълняването?

Стресът влияе на храненето и диетата
3
Как стресът е свързан с напълняването?
Снимка: Istock

Стресът е навсякъде около нас в ежедневието. Той не се провокира от един фактор. Обикновено се натрупва вследствие на множество фактори и всички те влияят зле на здравето, а и на теглото. Съществува връзка между хронично високите нива на стрес всеки ден и наднорменото тегло. Стресът е и една от причините да не можете да отслабнете въпреки усилията, които полагате.

Когато стресът стане хроничен и е с постоянно високи нива в тялото, това предизвиква физически и психически отговор от организма, които оказват силно негативен ефект върху теглото, според Stanford Medicine, цитиран от livestrong.com.

Ако живеете в продължително високи нива на стрес, това може да промени функционирането на клетките, а това оказва сериозен негативен ефект върху всички процеси в организма, особено на метаболитно и хормонално ниво.

Кои са начините, по които стресът е свързан с наднорменото тегло?

1. Стресът може да намали нивата на активност.

Стресът засяга организма на всеки човек по индивидуален начин. Въпреки че оказва еднакво негативни ефекти върху всички, той може да се прояви повече в дадена област при някои хора, отколкото в друга при други. Едно от най-честите проявления на стреса е намаляването на енергийните нива в тялото, което оказва влияние върху активността. Така попадате в омагьосан кръг на наднормено тегло и липса на енергия за физическа активност, с помощта на която да го редуцирате. Натрупването на стрес в организма води до хронична умора и ниски нива на енергия.

2. Стресът се намесва в процесите на съня.

Сънят е изключително важен за правилното протичане на метаболизма. Когато сънят е нарушен, метаболитните процеси и правилните обмяна и усвояване на хранителните вещества търпят различни смущения. Ако не спите добре, вероятността да страдате от наднормено тегло, е по-голяма. А една от възможните причини да не спите добре и да имате нарушения в съня е именно стресът. Той оказва отрицателно влияние върху механизмите на съня, настроението, способността на организма да си почине от ежедневните умствени и физически натоварвания.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
3
 
! Отговори
. преди 2 години
Много истини има написани тук. Аз самият съм потърпевш, но нищо не мога да направя за момента...
2
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще кажа на мама.
1
0
 
7
 
! Отговори
дъждовна вода преди 2 години
Стресът е свързан с напълняването директно. Тя се стресира и първото нещо, за което се сеща е да отвори вратата на хладилника и да тъпче, тъпче докато се успокои.