Краят на една ера: Почина най-големият пропагандатор на династията Ким

Той помогна на Ким Чен Ун да поеме властта
8 май 2024 21:46, Нели Христова
60
Краят на една ера: Почина най-големият пропагандатор на династията Ким
Снимка: БГНЕС

Бившият майстор на пропагандата на Северна Корея Ким Ки Нам е починал, съобщиха държавните медии в сряда. Той беше на 94.

Нам почина поради напреднала възраст и "мултиорганна дисфункция", за която е получавал лечение от 2022 г., съобщи официалната агенция KCNA.

Той е прекарал десетилетия в ръководене на пропагандни усилия в тоталитарната държава, включително изграждане на култ към личността около управляващата династия Ким.

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун присъства на погребението му рано сутринта в сряда и отдаде почит на "революционера-ветеран, който остана безгранично лоялен" на режима, каза KCNA.

Южнокорейската информационна агенция Йонхап го оприличи на шефа на пропагандата на нацистка Германия Йозеф Гьобелс, широко известен с мантрата си "повтаряй една лъжа достатъчно често и тя става истина".

Ким Ки Нам няма кръвна връзка с управляващата династия, въпреки че споделя фамилията, която е сред най-разпространените в Северна и Южна Корея.

Той е назначен за заместник-директор на отдела за пропаганда и агитация на Пхенян през 1966 г., където работи в тясно сътрудничество с Ким Чен Ир, предшественика и баща на настоящия лидер Ким Чен Ун. Ким Ки Нам по-късно се издига до ръководител на отдела.

Съобщава се, че Ким Ки Нам е имал близки отношения с Ким Чен Ир, като няколко медийни доклада ги описват като "приятели по чашка".

През 1970 г. той е поставен начело на държавния рупор, съобщава вестник Rodong Sinmun.

По-късно той ръководи инициативи за установяване на ролята на Ким Ир Сен - широко смятан за баща-основател на Северна Корея - в историята на страната и за подкрепа на наследяването на лидерството на Ким Чен Ир, според North Korea Leadership Watch, сайт за политическата култура на Пхенян .

Ким Ки Нам е един от малкото севернокорейски официални лица, които са посетили Южна Корея
, водейки делегация за присъствие на погребението на бившия президент на Южна Корея Ким Дае-джунг през 2009 г.

В продължение на десетилетия той също така служи като основен автор на политическите лозунги на държавата и упражнява голямо влияние върху нейните медии и издателски операции и дори в изобразителното изкуство.

Един пример за това как пропагандната машина се задейства беше след внезапната смърт на Ким Чен Ир през 2011 г. Това ускори изкачването на неговия син Ким Чен Ун като лидер на страната. Смята се, че по това време младият Ким е едва на около 20 години.

"Никоя сила на земята не може да спре революционния напредък на нашата партия, армия и народ под мъдрото ръководство на Ким Чен Ун“, гласи един от първите доклади на KCNA след смъртта на Ким Чен Ир.

"Под ръководството на Ким Чен Ун трябва да превърнем скръбта си в сила и кураж и да преодолеем настоящите трудности", се казва още в доклада.

През 2015 г. изображения в държавните медии показаха високия Ким Ки Нам с очила - на около 80 години по това време - да стои сред група военни служители и да си води бележки, докато Ким Чен Ун говори.

Той се пенсионира в края на 2010 г., прехвърляйки ролята си на сестрата на Ким Чен Ун Ким Йо Чен, но продължава да се появява на обществени събития - знак, че остава в добри отношения с режима.

"Ким Чен Ун държеше Ким Ки Нам на ключови позиции в пропагандата в продължение на години, показвайки, че той, подобно на баща си, му вярва и разчита на него", каза Рейчъл Лий, старши сътрудник в базирания в САЩ мозъчен тръст 38 North Program, пред BBC.

Лий добави, че Rodong Sinmun е посветил цялата си първа страница в сряда на смъртта на Ким Ки Нам и подробностите за погребението му и това "говори за огромното уважение към него".

Лейф-Ерик Ийсли, професор в университета Ewha в Сеул, каза, че смъртта на Ким Ки Нам бележи "края на една ера" за севернокорейската пропаганда.

"Това е човек, който се стреми да прослави режима в Пхенян по начин, който да се хареса на Корейския полуостров и извън него", каза той.

Пропагандната машина на държавата оттогава се е отклонила от панкорейския национализъм на предишното поколение, каза проф. Ийсли.

"Сега Ким Чен Ун демонизира южнокорейците и силно разчита на ядрени оръжия за политическа легитимност", каза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от Страната
Условията за туризъм в планините добри, но само до обед
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
1
 
1
 
! Отговори
VladTepes преди 1 седмица
Би било чудесно Северна и Южна Корея да се обединят в единна абсолютна средновековна феодална монархия с династия Ким начело.
49
0
 
4
 
! Отговори
VladTepes преди 1 седмица
Браво на династия Ким, създала средновековна азиатска абсолютна феодална монархия с теократични елементи и комунистическа фасада, достоен наследник на Чингиз Хан, Тимур, Тамерлан, Сукатай и т.н. Комунизмът е почти напълно отхвърлен през 60-те и 70-те години освен някои фасадни елементи. Марксизмът е нелегален и за четене на Маркс се полага дълъг срок в трудов лагер.
48
0
 
1
 
! Отговори
Объркан преди 1 седмица
До АнонименОбъркваш нещата и гледаш повърхностно,при демокрацията има изборност и конкуренция..Вярно е че има династии и наследствено политици които също са служили на страната си като военни или чекисти но не държат една *** повече от 5 години наведнъж.Това е разлика все пак
47
4
 
1
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 седмица
Все едно ми говорите за Марс. Толкова свихнах с шаренките еврогендъри, че ми идва в повече тая научнопопулярна статия за марсианците от Марс, приземили се в Корея.
46
3
 
5
 
! Отговори
Точно! преди 1 седмица
Думата режим повторена многократно. . У нас също ни управляват режими, които биват често подменяни, но са едно и също
45
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Никой не е безсмъртен, включително и вие и западните ви учители и пропагандатори.
44
3
 
4
 
! Отговори
Хи хи до 40 преди 1 седмица
"мухлясалата" "малка" панелка по квадратура е колкото сегашен мухлясъл "тристаен"
43
2
 
2
 
! Отговори
Син патлажан преди 1 седмица
другаре от днес, това е дадзибао ниска категория
42
2
 
2
 
! Отговори
Костя Курта преди 1 седмица
Ще гласувам за просперитет, като КНДР и приятелство с Русия!
41
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Искам един ден ей така за разнообразие да напишат за диктаторския режим на криминалното "семейство" Байдън, ама ще им опъват ушите от посолствоТО. Айде Ким-четата ги знаем че са режим от много отдавна, но диктатора с пълен памперс в Белия Дом е онова което тревожи, понеже твърдят че са свободни. Дали в Бъгария ще се намери един истински журналист, който да повдигне темата?
40
1
 
3
 
! Отговори
Това да се чува преди 1 седмица
.
39
10
 
9
 
! Отговори
Sh преди 1 седмица
Всъщност пропагандаторите сме ние. Северна Корея не напада в момента други държави и не изнася комунизъм както на запад правят. Всъщност те са бедни, защото държавата им няма кредити. Навярно не искат да влизат в монетарната система.
38
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Еееехх колко хубаво беше с едно бурканче вкиснато кисело мляко и филийка добруджа, в мухлясалата малка панелка, пък сега.. яж тия пържоли, пии тая ракия в тъпата нова кооперация и плащай тия кредити.
37
14
 
13
 
! Отговори
Отвратен преди 1 седмица
Не ревете на чужд гроб атлантически нищожства.На вас ви трябват пропагандатори които от сутрин до вечер да лъжат колко успешен е живота на запад и да афишират с фалшивата ви демокрация
36
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Думата режим повторена многократно. . У нас също ни управляват режими, които биват често подменяни, но са едно и също.
35
0
 
0
 
! Отговори
съобщенийца преди 1 седмица
следене
34
2
 
3
 
! Отговори
любимата преди 1 седмица
ми баба дев туулс хакерка от то е било плашене документаций заповеди изнудване и хетерата евдокия
33
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Утре 09 05 е ден на Европа. Жертвите никой не го интересува, те са цифра, но кой изнесе ВСВ, а тържества и почивни дни ще са в Брюксел!
32
9
 
12
 
! Отговори
Хи хи преди 1 седмица
Този цял живот е ял по една купичка ориз на ден, и не е умрял от глад, даже е доживял до 94 години.
31
13
 
9
 
! Отговори
а бе преди 1 седмица
А бе, какво става с членството на България в ЕС? България стана ли най-после пълноправен член на ЕС?