Местните данъци трябва да бъдат преизчислени и в евро

Общинските съвети трябва да коригират всички наредби
15 окт 2024 18:47, Анисия Иванова
14
Местните данъци трябва да бъдат преизчислени и в евро
Снимка: БГНЕС

До февруари 2025 г. Общинските съвети трябва да са коригирали всички наредби, които касаят местните данъци, такси или цени на услуги, и те да бъдат преизчислени и в евро, каза днес Стефан Тихолов, член на УС на Националната асоциация на председателите на общински съвети (НАПОС) и председател на ОбС в Ловеч, пред участниците в дискусия, посветена на развитието на капацитета на местните парламенти като политически органи. Разговорът се проведе в рамките на Годишната среща на местните власти, организирана от Националното сдружение на общините в Република България.

Той припомни, че тази стъпка е според закона за въвеждане на еврото у нас. Тихолов обаче подчерта, че преди тези гласувания е добре по места да бъдат проведени широки кампании сред хората, за да не се стига до напрежение и да има притеснения, че изведнъж местните налози ще поскъпнат двойно и тройно.

До края на тази година би трябвало да бъдат готови анализите на всички нормативни документи, които издава Общинският съвет и в които са посочени някакви левови стойности, обясни Тихолов. По думите му на първо време до левовата стойност просто ще се прибави и в евро. След анализа документите трябва да бъдат представени за обществени консултации и обсъждания, допълни Тихолов. И уточни, че при превалутирането едва ли ще има проблеми, тъй като се смята по определения фиксинг, а сумите могат да бъдат закръгляни.

В повечето общини в страната местните данъци, такси и цени на услуги не са променяни с години, коментира още Тихолов. Той призова администрациите при различните калкулации да посочват ясно всеки компонент, а не да включват „други разходи“, без да е ясно какви са те. Тази неясна формулировка, освен че може да накара областните управители да оспорят решението на съвета, може да предизвика и недоволство на гражданите, посочи Тихолов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още по темата: данъцитаксиевро
Още от Русия
САЩ дишат прахта на Китай, корабостроенето трудно се връща на пистата
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
2
 
3
 
! Отговори
Кольо кура преди 2 дни
До 09 (15) КОЙ ЩА ПИТА ТЕБЕ? БЕ? ТИ КОЙ СИ? ТИ ФАКТОР ЛИ СИ? ОТ ТЕБ ЗАВИСИ ЛИ НЕЩО?
13
1
 
14
 
! Отговори
09 преди 2 дни
Рибата в морето, готвим тигана. Моля се, дано това евро да не дойде в България. Някой питал ли е хората,от които събирате данъци.
12
1
 
10
 
! Отговори
Кольо кура преди 2 дни
Заемите трябва да се връщат. За да бъдат вземани и усвоявани нови. Откъде? От народа. Той ще плати социалната цена.
11
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Данните за инфлацията се манипулират. НСИ изнесе данни, които доказват лъжите за инфлацията на Кокорчо. Защо се вдигат местните данъци и такси? Нали в евро уж било равнозначно на лева? Или защо ви лъжат, че когато плащате 100 лева за нещо, в евро ще е 50 евро? Усещате ли каква измама се крои?
10
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Евро с тази висока инфлация ще видите през крив макарон. Асен Василев не може да излъже ЕБ.
9
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Излезте в центъра на Ловеч, областен град през деня. Има трима пенсионери по пейките и още трима пия кафе в аператива. Не са останали сигурно и 20 хил., от които половината са трета възраст. Какви данъци, какви 5 евро ще събирате от тях. Независимо в лв или евро, вижте направете нещо, че скоро няма да има хора, оставете валутата.
8
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Много сте се разбързали - до 2035 г. има много време ...
7
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Кой е този умник та да иска преизчисляване на местните данъци и такси. Нака ли ще пълните дупките в бюджета на държавата и общините господа? Който са гушнали и са направили дефицита от 18 милиярда да си връщат парите. Аз и народа не съм взел и стотинка от тези 18 милиярда и нема да взема от тези парички по плана за възстановяване и развитие.
6
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
ОВ тази държава всичко е наобратно. Все едно ние сме пионер и първи ще го приемаме това евро. Първо, на никого досега не е било приоритет, защото не се направи нищо за да сме вече в зоната. Напротив, БНБ до преди години играеше контра на всякакви идеи за зоната. Само с политически приказки, не става. Второ, никаква кампания. Общинския съвет щял да преизчислява? Каруцата пред коня. Бабите не са виждало евро. Не се приемат никъде. Хърватите го ползваха година, 2 преди. Пълен хаос ще е, като всичко
5
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Да ще ги преизчислят много лесно. Ако е струвало 50 лева, вече ще е 100 евро, е така ще го направят.
4
0
 
18
 
! Отговори
ГОСТ преди 3 дни
Този Тихолов какво се прави на луд, толкова е сложно да разделят всички левови стойности на текущиия курс 1.95583? Или се чудят как са не свършат елементарна работа за 2 дни? Аман от измамници на дребно.
3
1
 
25
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 3 дни
Айде стига с това евро бе ! Не ви ли стана ясно, че еврото никога няма да бъде въведено в България ?
2
0
 
19
 
! Отговори
Експерт-финансист преди 3 дни
Я направо ги направете в евро със задна дата - откак сме влезли в ЕС. Така всеки да иде до данъчното и да плати още веднъж данъци до 2007-*** назад. И лихви да се начислят разбира се!
1
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
И задължително повишени! Че то у нас обратното действие не е познато.