Дипломацията на САЩ в Близкия изток се проваля

Подкрепяните от Иран бунтовници хуси в Йемен поддържат постоянен залп от ракетни атаки
27 сеп 2024 15:00, Гергана Попова
92
Дипломацията на САЩ в Близкия изток се проваля
Снимка: БГНЕС/ EPA

Усилията на САЩ да осигурят прекратяване на огъня в Газа остават в застой след почти една година битки. Подкрепяните от Иран бунтовници хути продължават да атакуват корабите в Червено море. И сега, въпреки интензивната водена от САЩ дипломация, конфликтът Израел-"Хизбула" заплашва да избухне в всеобща регионална война, пише Reuters.

Още по темата
С тиктакането на часовника на неговата администрация президентът на САЩ Джо Байдън е изправен пред редица кризи в Близкия изток, които вероятно няма да имат решение, преди да напусне поста си през януари и които изглежда почти сигурно ще опетнят неговото външнополитическо наследство, казват анализатори и чуждестранни дипломати.

През изминалата година Байдън се бореше да вкара иглата в приемането на правото на Израел на самоотбрана срещу палестинските бойци на Хамас в Газа и групата Хизбула в Ливан, докато се опитваше да ограничи цивилните жертви и да предотврати спиралата в по-широк близкоизточен конфликт.

Отново и отново той се изправя пред недостатъците на тази стратегия, като последният от тях беше отхвърлянето на Израел в четвъртък на подкрепеното от САЩ предложение за 21-дневно примирие през границата с Ливан, докато продължаваше с удари, които убиха стотици ливанци.

"Това, което виждаме, са границите на силата и влиянието на САЩ в Близкия изток", каза Джонатан Паникоф, бивш заместник-офицер от националното разузнаване на правителството на САЩ за региона.

Може би най-яркият пример за тази тенденция е нежеланието на Байдън да упражнява голямо влияние от страна на САЩ – като основен доставчик на оръжия за Израел и дипломатически щит в ООН – да подчини израелския премиер Бенямин Нетаняху на волята на Вашингтон. Президентът на САЩ Джо Байдън подписа нова изпълнителна заповед за справяне с променящите се тенденции в насилието с оръжие в четвъртък.

В продължение на почти година САЩ се опитваха безуспешно да помогнат за постигане на сделка между Израел и Хамас за спиране на боевете и освобождаване на заложници, взети от екстремистите при тяхното трансгранично буйство на 7 октомври, което предизвика войната в Газа. Пробив не предстои, твърдят запознати.

Американски официални лица бързо приписват вината за провалените преговори с "Хамас", но някои цитират и променящите се искания на Нетаняху.

Но някои чуждестранни дипломати казват, че поведението на Байдън в нестабилния Близък изток, особено отговорът му на войната в Газа, е подкопало доверието в САЩ в чужбина.

Подкрепяните от Иран бунтовници хуси в Йемен поддържат постоянен залп от ракетни атаки срещу търговски кораби в Червено море, въпреки че Байдън и други западни лидери предоставиха военни кораби за подсилена защита.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


92
Още от ЕС
Израел отхвърли подкрепяния от САЩ план за прекратяване на огъня в Ливан
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Големи глупости се пишат.
37
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
С терористи не се преговаря. Иран и техните сателити започнаха война, която не могат да спечелят. В последните десетилетия Хамаз и Хизбула похарчиха милиарди за оръжия, бункери и тн, ако ги бяха похарчили за инфраструктура, медицина и образование, Газа и Ливан щяха да са райски места. Тия в Газа кво ревът, водата им от Израел, тока им от Израел, работят в Израел и накрая нападнаха невинни граждани и клаха младежи на музикален фестивал. Сега ще си носят последствията.
36
1
 
1
 
! Отговори
USA SUPER КИРО НОФ преди 3 часа
НА СВЕТА ИМА ДВЕ УСОБЕНИ ДАРЖАВИ ! САВЕЦКА АМЕРИКА И ФАШИЗКА РУСИЯ ! НО ! ТРЕА А СТЕ УУМНИ ЗА ДА РАЗБЕРЕТЕ ПОДТЕХТА НА ТОВА !
35
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
До Червонец - Ти си луд за какво изтласкване говориш , до сега не си ли разбрал че рашка още крета благодарение великодушието на САЩ.
34
0
 
1
 
! Отговори
USA SUPER КИРО НОФ преди 3 часа
ПУСЛЕДНИЯ ГЕНЕРАЛЕН СЕКРЕТАР НА ЕВРЕИЗКАТА КПСС МИ У АМЕРИКА СИ Е ВОЕНЕН КАМУНИЗАМ !
33
0
 
12
 
! Отговори
Дипломацията на САЩ преди 3 часа
Означава налагане на ,,демокрация". Според САЩ демокрацията означава те да грабят благините на другите държави,а те кротко да си мълчат! Обратното е при Русия. Там има ,,диктатура". Пак според САЩ това означава,че руснаците вкарват в затвора всички,които предават Родината си,крадят или насилват. Това е неприемливо са САЩ. Немогат да заграбят богатата руска земя,а и пусти руснаци не търпят чужд господар
32
0
 
1
 
! Отговори
USA SUPER КИРО НОФ преди 3 часа
АМЕРИКА КАТО САВЕЦКИЯ САИУЗ С ТОЯ ЛЕНИН ШЕ Е У КАНАЛА !
31
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Провалянето на САЩ в дипломацията означава че в класа се нарушава дисциплината така че класният ръководител трябва да вземе мерки .Взети са , авианосците са в Средиземно море.
30
1
 
3
 
! Отговори
USA SUPER КИРО НОФ преди 3 часа
Е ДЕДО ЦАФНА У ДНЕСКА ! ПРОВАЛ Е МНО НЕЖНО КАЗАНО !
29
0
 
10
 
! Отговори
Червонец преди 3 часа
"Изходът от конфликта на Русия със НАТО в Украйна ще определи целия световен ред за в бъдеще" - Няма спор, но това стана ясно на 17.12.2021 г. Тогава Президентът Путин предложи договор за единна/неделима безопасност за всички страни, западът го игнорира, присмя му се и той им обеща да изтласка военните структори на отан зад линията от 1997 г. Сега ставаме свидетели на успеха на Плана Путин от 2021 г.
28
2
 
3
 
! Отговори
Войводата преди 3 часа
1. Не искам да говорите така за нашите любими САЩ. Да се провалят в нещо?2. Невъзможно3. Те просто не искат да успеят с дипломация4. Искат военно решение
27
3
 
5
 
! Отговори
МараГидиК преди 3 часа
Дипломация ли? Бля бля! Напротив,САЩ отпуснаха 800 милиона на евреите не за засаждането на картофи,а за оръжие и бомби! Ако пък знаете ,как арабите мразят Кравария,невъобразимо силно! Почти наравно с евреите. Пак ще падат кули,а може и някои кораби дори самолетоносач! Например хусите са изпратили делегация за личн а среща с Путин! Имат едно единствено искане,ракетите Оникс! И са много близко до получаването им! Мечката чака само дъртия памперс да разреши стрелба по Москва! Ще има шоу българи,з
26
1
 
10
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 3 часа
САЩ се провалят навсякъде . Лошото е ни завличат и нас Българите .Тази Държава стана като Русия преди Ленин и Сталин - разруха , глад и наркомания . България поне помни история от дедите ни - по - добре да си пияница , отколкото наркоман .Нашия Народ е известен с Ракията - САЩ с Наркоманията .
25
1
 
1
 
! Отговори
АзъКанъАзъ7112136860 преди 3 часа
Господин Байдън ,Вие и Теъмп сте от един отбор. Вие сте евреи.Вие сте празни роботи каро колата от Холи Мотърс,в която Шизофренията и Маските са едно и също Нереално Полусъщество. Вие сте робот,а не иво същество.Такива са Тртмп,Харис,Кенеди. Вие не сте амвриканци,а евреи без Произход,без Жизнено Начало,без Смисъл,без Любов,без Майка Земя Богинята. Вие сте луди и истинските наши северноамериканци ще ви разоънат на кръстове,защото без да бъдете заковани и изсъхнали,евреите сте опасни за Живота.
24
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Мир няма да има докато рушнаците фашаги и Иран не си получат заслуженото. Твърде дълго ги търпяха, опитваха по цивилизовани начини. С тези единствения начин е нецивилизования.
23
5
 
1
 
! Отговори
sd преди 3 часа
Русоиди, вашата недоимперия няма да спечели войната! Чака я разпад и затриване на семето на всички руснаци.
22
8
 
2
 
! Отговори
анонимен келеш преди 3 часа
Сега USA са развързали ръцете на Украинците да се гаврят с Вовата и да му трепат армията с наше Натовско оръжие и на Израелците да се гаврят с Иран разнебитвайки и изтребвайки ежедневно Хизбула,Хамас и лидерите им:):):)Два самолетоносача в Персийския залив и Иран са много тихи,тихи,а уж по едно време ракети към Израел щяха да пускат:):):)Нали така копейки?Аз говоря с факти:):):)
21
0
 
0
 
! Отговори
До 3 преди 3 часа
Най накрая един коментар, точно в десетката.
20
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
До Гробно мълчание Ако имаха акъл щяха да се поучат от загубите във Виетнам, Афганистан, 11септември. Но продължават да отварят нови конфликти.
19
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Разочарован съм .Трябваше да разреши удари срещу Русия , а после Русия да им пусне една бомбичка и де се свършва измамния капиталистически свят .