Европеецът купува поне по 5 стоки от китайски сайтове

Това са предимно дрeхи, играчки и електоуреди
8 юли 2024 09:11, Стела Стоянова
47
Европеецът купува поне по 5 стоки от китайски сайтове
Снимка БГНЕС, архив

Поне по 5 стоки си купува човек в Европа ог китайски сайтове, заяви пред bTV Богомил Николов, председател на асоциацията "Активни потребители".

Купуват се предимно дрехи, електроуреди, детски играчки.

Предложението на ЕК е да се обмитяват стоките на стойност до 150 евро - така ще се избегне ниското качество, каза той. Според него стоките ще се оскъпят, но така ще се осигури безопасност. Сега за малкото кашонче с единична пратка не се прави проверка на качеството.

Според Николов сега стават и злоупотреби - никой не проверява дали стойността е наистина под 150 евро. Изкушението е много голямо - можеш да си намериш джаджа за таблет, няколко пъти по-евтина, каза той. Но не знаеш от кого купуваш и не знаеш към кого да се обърнеш, ако нещо се обърка.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
5
 
! Отговори
Другарят Си преди 2 месеца
Европа щяла да слага мито на стоката с цена по- ниска от 150 евро.... Ами супер. Нали знаете че това мито отива да пълни чекмеджетата на търтеите от правителството. Защо да не го налагат. Така народа ще плаща повече за нещо което струва по-малко. Чист приход за безкрайните командировки на властимащите и за нови и по-големи увеличения на заплатите им на гърба на народите им. Браво. Европа задмина дори комунистически Китай . Ама иначе Китай бил виновен че продавал ефтино а то трябвало да е скъпо.
44
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ще купуваме. Да! Защо да не купуваме?! Докога алчните местни търговци ще надуват цените и ще трупат пачки на наш гръб?
43
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Някакви пълни глупости - големите китайски сайтове като Алиекспрес от няколко години автоматично вкарват мито и ДДС за всички стоки, продавани в ЕС. Стигна се дотам, че понякога е по-евтино да купиш от магазин в ЕС, отколкот от Китай. А за качеството си е виновен самият купувач - не може да купиш нещо за 1 долар и да очакваш качество като за 100. Даже не знам защо ги публикувате тези статии.
42
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
В Китай е комунизъм, сега и ЕС с Франция се е запътил. Червеният рай на чините и зелените ще спасят света.:)) голяма радост.:))
41
0
 
3
 
! Отговори
обективен преди 2 месеца
Тези приказки че китаици работят за жълти стотинки ги забравете.Това е било преди 20 години.Сега са по добре платени от доста европейци.Проверете сами има достатъчно материали вече.Обичайна китайска заплата е около 7 000 юана.Колко българи работят за 1800лв чисто??Евтиния човешки труд не в Китай ами в Индия.Мислете малко..
40
0
 
7
 
! Отговори
Мъде ин Чина преди 2 месеца
Много плиткоумни драскачи тука. Китай щял да обеднее ако не продавал на Запада. Вие от третия пол ли сте ? Знаете ли колко хиляди, десетки хиляди малки и големи фирми в Европа купуват от Китай и препродават ? Спирането на стоката от Китай означава фалит за всички тези малки европейски компании и сериозно намаляване приходите на големите компании. Вие ли ще седнете да произвеждате тия стоки дето до сега китаец ги е правил. Ще си зарежете бирата пред телевизора и ще работите ? А дано, ама надали.
39
0
 
2
 
! Отговори
до анонимен 37 преди 2 месеца
Много си далеч от истината.Работя в Нингбо в китайска фирма.Заплатите са обикновенни работници 500-700 долара.. Лекари висококлалифицирани работници твърдо 1000 долара и нагоре.Ниската цена идва от 2 неща евтини суровини и енергоресурси и качествено планиране разбирай политици краденето е минимално.Знаеш цената на тока?Буквално без пари е
38
0
 
11
 
! Отговори
Всъщност... преди 2 месеца
Както вече Европа купува руски ресурси , не директно а с посредници от САЩ и с добавена надценка .... така и след тази "акция" Европа ПАК ще си купува китайски стоки, но през западни посреднически сайтове. Нищо няма да се промени , освен че цената ще се повиши малко. Амазони Ибей са американски и европейски ... ама 90% от стоките им там са китайски, НАЛИ ? И както се вижда за тях няма проблеми да продават. Нито Китай ще фалира, нито пък европейското простолюдие ще спре да купува китайско...
37
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 31Също така в тему има много артикули, които ги няма по бг магазините.Например в бг магазин не можеш да намериш много къси дънкови мъжки шорти а тему може да намериш.
36
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
В Китай се експлоатира трудът и живеят роби зомбита. Именно, защото им се плащат жълти стотинки, всичко китайско е евтино. Робски труд = ниско качество (не на всичко, разбира се) = ниска цена. Например- Епъл имаше заводи в Китай. Китайчето не беше виждало сглобен Айфон никога, защото само му произвежда модулите с американски машини и части от Тайван. После Айфонът се асемблира в Калифорния. В него единственото китайско е ниската цена на робския труд. И това няма да е промени.
35
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До ПешоАко всеки почне да пазарува дадени стоки от китайски сайтове това ще доведе до това в съответните държави от ЕС да се намали драстично производството на тези стоки.
34
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Колкото и да се пъчите и да се кефите неясно на какво по-долу човекът го е казал- икономиката на Китай е на 90% зависима от богатите батковци от ЕС и САЩ. Няма ЕС и САЩ, няма пазари за Китай. Какво си мислите, че бедняците от БРИКС, които нямат пари за храна и мизерстват, ще си купуват китайски стоки ли?! Ми не. 4 милиарда бедняци имат покупателна способност на 40 милиона европейци. А ЕС и САЩ за близо 1000м души. Смятайте.
33
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
В тему има много мъжки дрехи, които не могат да се намерят в българските молове.
32
2
 
13
 
! Отговори
Да бе преди 2 месеца
Качесвото било ниско - дрън-дрън ярина. Вбесени са евро-ментаржиите, че не могат да скубят хората с нам-колко си пъти надценки...
31
2
 
2
 
! Отговори
do30 преди 2 месеца
Ве може и по лошо, кат теб примерно, да миеш чинии у нашенско.
30
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Пример: един и същ артикул в Тему под 2 лева, а в магазина 15. Ми кво ли да избера, а? Да вкарат със закон ограничение за надценките и тогава ще купувам от търгаши!
29
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Бачкотещият бачкер си милее за Китай, пъчи се колко е велик голташки жалък Китай с номер 1 самоубийци работещи роби, никога не е стъпвал там, ама си лае. Същият тоя бачкотещ бачкер рине дъното в ЕС и я мие чинии в Лондон, я бере маслини в Испания. Ех, тоя прогнил запад, бе...
28
0
 
15
 
! Отговори
Пешо преди 2 месеца
Не разбрах какъв е проблема. Че купуваме китайски стоки(то други няма в нито един магазин!). Или че ги купуваме от сайтове за една пета от цената в нашите магазини, където се опитват да ти свалят 3 кожи от гърба?
27
6
 
3
 
! Отговори
до 26 преди 2 месеца
Айде сравни сега БВП на глава от населението на цял БРИКС, сумирай го и ще получиш половината БВП на глава от населението на Германия ахахахахахахахахах. БРИКС е съюз на бедняци, факт.
26
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Еми сори, ама китайските стоки са по-хубави и по-качествени от това, което се предлага от европейските търговци! И причината е една - европейските търговци търсят най добрата печалба и зареждат с най-евтините и нискокачествени китайски стоки, които после ни продават на високи цени като уж европейски! Ами естествено, че ще си купувам директно от китайците по-качствените им стоки!