Урсула фон дер Лайен ще бъде председател на ЕК за втори мандат

Италианският премиер Джорджа Мелони се е въздържала при вота на нейната кандидатура
28 юни 2024 07:00, Анисия Иванова
200
Урсула фон дер Лайен ще бъде председател на ЕК за втори мандат
Снимка: БГНЕС

Европейските лидери одобриха номинациите на Урсула фон дер Лайен за втори мандат начело на Еврокомисията, Антониу Коща за председател на Европейския съвет и Кая Калас за върховен представител по външната политика и сигурност.

С одобрението на номинациите, както и с приемането на стратегическия дневен ред за следващите 5 години, приключи заседанието на европейските лидери и то с един ден по-рано от предвиденото.

Самата Фон дер Лайен призна, че италианският премиер Джорджа Мелони се е въздържала при вота на нейната кандидатура. Следващата стъпка - гласуването в Европейския парламент, се очертава да е доста по-трудна. То може да се проведе още на учредителната сесия на 18-ти юли, съобщава БНР.

Председателят на Европейската комисия каза, че ще работи с целия парламент и припомни принципите, към които ще се придържа – подкрепа за Украйна, за Европа и за върховенството на закона.  

„Трябва да убедя мнозинството“, призна тя. „Сега сме в процес на изграждане на платформа между Европейската народна партия , социалистите и „Обнови Европа““ .

Урсула фон дер Лайен  добави, че ще потърси контакт и с други групи, в т.ч. извън тази платформа, за да убеди по-широко мнозинство за по-силна Европа:

„Също така ще работя интензивно с националните делегации, защото опитът показва, че те често вземат решения, които представляват различен модел в рамките на групата.“

С този брифинг приключи и белгийското ротационно председателство на ЕС. От понеделник щафетата поема Унгария.

„Председателството не означава да си ръководител на Европа, а че трябва да постигаш компромиси. Да си в позиция, в която трябва да правиш компромиси, е интересно положение, в което можеш да бъдеш поне веднъж в живота си. Определено мога да препоръчам това на г-н Орбан“, каза белгийският премиер Александър де Кро.

Европейските лидери приеха заключения за Украйна, Близкия изток, сигурността и отбраната и конкурентоспособността на ЕС. Освен това Европейският съвет потвърждава важността на сигурността и стабилността в Черно море и приканва Еврокомисията омисията и върховния представител за външната политика да изготвят съвместно съобщение за изграждането на стратегически подход на ЕС към региона.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


200
Още от ЕС
Имаме за усвояване €5 млрд., бизнесът не може да чака
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
1
 
26
 
! Отговори
Хахах преди 6 дни
ЕС скоро ще приключи. Явно лобито зад нея все още е много силно. Тази жена трябваше да е в затвора заради далаверата с ваксините и конфликта на интереси зафади мъжът й, недалновидна политика за бежанците и разрушителна политика за ЕС по повод укр. То не бяха дарения,заеми и тн. Всички сме наясно че укр пари няма да върне никога. Там е като бездънна кофа. Цялото управление на ЕС трябва да бъде подменено незабавно инда бъдат сложени нормално мислещи хора.
59
1
 
5
 
! Отговори
До 57 преди 6 дни
Ами пак гласувай. Те имат нужда от такива.
58
2
 
17
 
! Отговори
долу ес преди 6 дни
ето нагледния пример как функционира атлантизма, без никой да те избира, получаваш най голяма власт над 450 млн души, за втори път, въпреки, катастрофалното ти управление предишния мандат. Сащ води вече с 34 пр разлика в бвп на ес, при все че 2009 бяха еднакви!
57
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Разбира се че ще е. Нали се избира от същите престъпници както и предния път...
56
2
 
18
 
! Отговори
Хъскито преди 6 дни
С тая Ку.ч.Ка ЕС няма да свърши добре. Очаквам разпад и вражда между държавите,всичко това дирижирано от ,,големия брат". И без това Краварите окрадоха 30% от бизнеса най вече в Германия. Зле ще свърши всичко,но за България пък може да е шанс и да излезем от задушаващата хватка на европейската бюрокрация
55
1
 
3
 
! Отговори
Ква ряка демокрация преди 6 дни
До Анонимен 35 Пряка демокрация бяха партизаните. Ама слезнаха от баирите чак като доде червената армия. Ти оръжие имаш ли да си направиш пряка де...кларация?
54
1
 
14
 
! Отговори
Юлия преди 6 дни
Ковида, ковида как е? Намаля ли човечеството? Чувалите стигнаха ли?
53
2
 
11
 
! Отговори
ОТ СЕЛО преди 6 дни
Баба Яга да се качва на метлата и да не се връща отгората
52
2
 
4
 
! Отговори
Ze nigmar преди 6 дни
Герп и дупи се изгоряха...:)))
51
17
 
4
 
! Отговори
АЗ преди 6 дни
Браво ! Ще продължи да мачка руския джуджак !
50
1
 
18
 
! Отговори
Българка преди 6 дни
Самоубийството продължава, значи.
49
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Вместо да търка нара в затвора за далаверата с ваксините, пак я пробутаха на пост, за който нито един европейски гражданин не я е избирал.
48
1
 
15
 
! Отговори
Баах Мааму преди 6 дни
аз Гласувах на ЕвроИзборите, ама Нито Едно от Тия Имена, НЕ Беше на Бюлетината - какво Става?!
47
1
 
10
 
! Отговори
силно притСнена преди 6 дни
А не трябваше.......
46
1
 
4
 
! Отговори
Ко ша кайте, а? преди 6 дни
Пожизнено! Наполеон Понападнал. Света Елена?
45
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Има деца, а подкреоя войната, подкрепя lgbtq (ка изобщо това е на дневен ред?). Уж социалистка, па мъжо и е десетоо поколение богаташ. Осъзнаватр ли, какво е тая?
44
1
 
20
 
! Отговори
Тийн преди 6 дни
на тая само Една Метла й Требе и ще е 1 към 1 с най-лошите кошмари на всяко дете!
43
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Още рибата в морето, вие слагате тигaна. Нищо не се знае още.
42
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
И ще бързат, да прокарат закони протива масовате депортация, нали? Защото хиландия има поне едни милион, кокто ще запопне с бързи темпове да разкарва.
41
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Плана им е източна европа да е пушечно месо докато те си правят пари от оръжия и ваксини. Само дето няма да им се получи нищо от сатанинския план. Ще дойдат фашисти наемници да пострелят малко и после ще станат граждански воини в цяла западна европа. Запасявайте се от сега с консерви и трайни храни! Ще се окопаем и ще чакаме евро джендъризма да се самоунищожи.