У нас липсват 268 хил. работници, търсим непалци и бангладешци

Миграцията е нещо положително, каза адвокат Диана Радославова
28 юни 2024 18:30, Анисия Иванова
309

Бизнесът у нас страда от липса на работна ръка. Търсят се над 200 хиляди работници, но не се използва ресурса от мигранти, които се намират у нас.

"Търсим бангладешци, търсим непалци. Официалната цифра от Агенцията по заетостта от началото на 2024 г. е 268 хил. души, които са ни нужни. Направихме този анализ, защото пазарът на труда наистина е пресечната точка на живота и там се случва интеграцията, когато говорим за мигранти или бежанци. Българският пазар на труда наистина страда от недостиг, който вътрешното снабдяване не може да снабди. Бургас е на първо място, следвано от София. Преброяването през 2021 г. показва, че за последните 10 години 900 хил. души в е намаляло трудоспособното население", каза адвокатът от Центъра за правна помощ "Глас в България" Диана Радославова в студиото на "България сутрин".

Според нея е нужна промяна в системата за достъп на информация за мигриращите.

"Тук е мястото да напомним, че миграцията е нещо положително, тя е движещата сила на човешката история, тя е основата на икономиката в икономическия анализ се минава за кратка история за това как миграцията по принцип исторически е влияла в трудовия пазар на световно ниво. Ние нямаме балансирана политика върху това как миграцията може да бъде цялостно регулирана, така че да вземем ползите от нея", допълни Радославова за Bulgaria ON AIR.

"Голяма част от идващите като икономически имигранти са с доста високо образование. Тези, които идват от трети страни, са с доста по-високо образование от тези, които идват в ЕС. Когато говорим за бежанци, те са принудителни мигранти. При всичките поредици от избори миграцията единствено се дискутира в контекста на сигурност, на заплаха, на борба срещу нелегалната миграция", посочи адвокатът.

Най-големият проблем е интеграцията и там българският език е основна част, смята Радославова.

"Ако нямаме програма, субсидирана, ако нямаме подпомагане на работодателите както с осигуровки, но и с българския език, отново опираме до цялостния подход на интеграция. Голяма част на реформи беше извършена, но все още системата е много бюрократична. На работодателите основният проблем е процедурата. От друга страна достъпът откъде да намерят тези хора и цялата бюрократичност на системата. Информираността, подпомагането, ролята на синдикатите става все по-важна - тяхната видимост и мониторингът за условията на работа", коментира гостът.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


309
Още от ЕС
Мицотакис: Призоваваме кабинетът на Мицкоски да се събуди
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Няма да стсне! Бойкот на всеки бизнес, който прави така!
37
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Търсят се порядъчни работодатели. А не бейове.
36
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Липсват, народа бяга от България. И още ще липсват. Мизерията в малките населени места е голяма. Българите се спасяват поединично.
35
1
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Нашите робовладелци се сетиха когат да експлоатират бедни етноси отвъд океана, ама май май малко късно. А тази колосална глупост, че липсвали 250к работна ръка е ЛЪЖА! Липсва 250к РОБСКА ръка която да работи за мизерни пари.
34
1
 
37
 
! Отговори
Руси преди 6 дни
Супер като ви сервира един индиец и мирише на пор ще видите. А и с тия заплати ниски ,как ще се подържат с тези високи цени в България. Говорят се нереални неща. Разбирам да вкараме братя славяни ,а то даже хора с друга религия Да не се чудите после къде са българите ?Айде честито на "БИЗНЕСА"!
33
0
 
35
 
! Отговори
до 9 преди 6 дни
Абе гледам аз, че се е напълнило с немци, франсета и испанци мераклии да вземат Големата Заплата и да живеят у нас ....
32
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Тая риторика няма да мине! Това в Европа ПРИКЛЮЧИ! КРАЙ!
31
15
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
При Тодор Живков не беше така. Имаше разпределителна система на труда. Завършваш и ти намират автоматично работа. А сега завършваш - и се луташ. Социализма ти уреждаше работа и живот, а демокрацията те праща на майната ти.
30
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
До 26 - И като да една тумба 50 парчета и ти изчезен имуществото, а полицая не прави нищо, щот са му натъпкали гушката с пари, ще видиш ...
29
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Това които му казвате бизнес не е бизнес а печелбарите които че вземат на работа непалци украинци,а българите къде са ,пепелбарите им предлагат 1000 лв или чисто 800 лв )))ми да ви работят непалци индийци и кви ли ли не от кол и въже,аз работя в хотел и има кви ли не украйнци ,непалци казахи,виетнамци това е персонала ,като само аз и гл.гитвач и още двама готвачи са българи ,и вчера дойдоха три семейства от Враца ,питам не кой от персонала говори български казах и само аз ,те бяха изненада))
28
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
"За тия жалки 10 к ЕВРО и сомалиици няма да ви бачкат като дейта архитекти." - 120000 евро с 10% данък? Батка, стига изнаглява.
27
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Ами улеснете достъпа на чужденци до пазара на труда де
26
0
 
12
 
! Отговори
Има от къде преди 6 дни
Толкова са неработещи жигани, да работят, не да се занимават с проституция и наркотици, и да са трайно безработни! Ама нали са електорат, колко пари се откраднаха за интегрирането им.
25
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
До 21 - Какви банани? Какво скаче? Добре ли си, бе! КАЖИ БЕЕ!
24
2
 
18
 
! Отговори
Хахахахаха преди 6 дни
Обиколих Европа, Азия и Африка :) мигрантите са утайката на обществото. Добре образованите са единици! Но пък и бачкери трябват! На мен ми трябва домашна присужница. Концепцията в Дубай ми харесва. Прислугата е като мебел в къщата. Пращайте ги!
23
1
 
6
 
! Отговори
морски преди 6 дни
И в Китай има червени бизнесмени, но има ред и наказания.
22
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Не бе! НЕ НЕ И НЕ! Липсвали! Дай 4000 лева заолата и липсите се стапят! Алчник!!!
21
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Скоро и марокански скакалци ще търсите. Дано да ви опоскат!
20
1
 
45
 
! Отговори
Точно преди 6 дни
Тези "работодатели" с ниските заплати,които дават,изгониха 3 млн.образовани българи.Сега да си внасят и пакистанци,ако искат.И пак за субсидии плачат.
19
0
 
20
 
! Отговори
Христо Христов преди 6 дни
Муахаха... и таз почна да говори като Меркел про'с'тотии...