ЕК отпуска 1,5 млрд. евро макрофинансова помощ за Украйна

Първият транш от 4,5 млрд. евро беше предоставен на 20 март
25 апр 2024 05:00, Анисия Иванова
69
ЕК отпуска 1,5 млрд. евро макрофинансова помощ за Украйна
Снимка: БГНЕС

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен съобщи, че на Украйна е отпусната втория транш от макрофинансовата помощ на ЕС на обща стойност 1,5 млрд. евро.

През февруари ЕС одобри четиригодишния инструмент за Украйна, като отпусна 33 млрд. евро под формата на заеми и 17 млрд. евро под формата на безвъзмездни средства.

Първият транш от 4,5 млрд. евро беше предоставен на Украйна на 20 март.

"Украйна носи на раменете си тежко бреме за всички нас. Днес изплащаме допълнителен транш в рамките на Механизма за Украйна (50 млрд. евро)", заяви фон дер Лайен.

"Това е жизненоважно, за да се поддържа функционирането на държавните услуги на Украйна, докато тя се бори с агресора. Европа остава единна и решителна", добави тя.

Председателят на ЕК заяви, че руският президент на два пъти се е заблудил. Първият път – когато си е мислил, че Европа няма да помогне на Украйна. Вторият път – когато си е въобразил, че Конгресът на САЩ няма да гласува за отпускане на нова помощ за Киев.

Тя отново заяви, че Украйна е направила своя суверенен избор да се присъедини към ЕС, а блокът, на свой ред, е готов да приеме Киев./БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от ЕС
Няма тенденция хората да превалутират в евро депозити или кредит
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.