Българите оставаме с най-ниска покупателна способност в целия ЕС

Той е едва 64% от средното за Евросъюза
28 мар 2024 07:00, Елка Василева
128
Българите оставаме с най-ниска покупателна способност в целия ЕС
Снимка: Евростат

Брутният вътрешен продукт (БВП) на глава от населението, изразен в стандарти на покупателната способност, продължава да бъде най-нисък в България в рамките на целия ЕС, показват експресни предварителни данни на официалната европейска статистика Евростат.

През 2023 г. брутният вътрешен продукт (БВП) на човек от населението, изразен в стандарта на покупателна способност (ППС), варира между 64 на сто от средното равнище за Европейския съюз в България и 240 на сто в Люксембург.

През миналата година са отчетени съществени разлики сред различните страни от ЕС по отношение на БВП на човек от населението, изразен в стандарта на покупателна способност.

Най-ниското равнище е регистрирано в България (36 на сто под средното ниво за ЕС), Гърция (-33 на сто) и Латвия (-29 на сто).

Този показател е бил най-висок в Люксембург (140 на сто над средното ниво за ЕС), следвана от Ирландия (+112 на сто) и Нидерландия (+30 на сто), посочва БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


128
Още от ЕС
Над 500 млн. евро годишно плащаме за превалутиране от лев в евро
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
122
0
 
0
 
! Отговори
Реалист преди 4 седмици
До Българин: Най-вече благодари на себе си..
121
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Значи в Ирландия се живве супер, обаче защо тогава емиграцията там е супер висока? Явно ирландците бягат от рая с бързи темпове.
120
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Е каква да е като цените на продуктите са 40% по-високи в България от Германия, междувременно тук КвЧ енергия е 15ст, а в Германия която внася втечнен газ за тока си е 8 цента. Айде сега да ми кажат каква да е покупателната способност като имаме 1/3 от техните доходи и същите или по-високи разходи. Да ми обяснят и как така БГ тока от АЕЦ-а е на същата цена като в Германия тока от втечнен газ от Америка?
119
2
 
4
 
! Отговори
баба мара преди 4 седмици
искам да чуя иван костов и останалите разбирачи какво ще кажат по въпроса
118
0
 
6
 
! Отговори
BG СМЕШКИ 2 преди 4 седмици
Е КАК бе бай *** нали е най-умен от всички народи как държавата му не прилича на нищо във всяко едно отношение ......ЗА ИКОНОМИКАТА да не говорим - нея просто Я НЯМА !
117
3
 
3
 
! Отговори
rambaldievskievich преди 4 седмици
А, бе, нали толкова годин' следвахме и прилагахме т. н. челен съветски опит, бе?! К'во станА, бе?! Сега нЕкой Ше 'Фане да изтърси, че 'щото сме били спрели да го следваме, затова сме на това дередже (а, представятели си, пък, ако бяхме продължили да го следваме какво щеше да е, а?).
116
12
 
12
 
! Отговори
ритник в задника ти преди 4 седмици
Само изчакайте няколко месеца и ще разберете какво е ниска покупателна способност. Хиперинфлацията, която ще налази целия Европейски съюз, нас ще ни изпука най-силно. Вече писа, че точно заради предстоящата историческа катастрофа в ЕС се опитват да ни набутат еврото и да ни отнемат лева. Когато приемеме еврото, ще отпадне "Фонд сигурност", който ще бъде откраднат и разпределен между европейските *** като Урсула, Борисов, Пеевски и г(е)й двойката Кирчо и Кокорчо.
115
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
добре де, четете ли какво пишете надолу изобщо? Сглобката ви била виновна. Или Пеевски, или Борисов, или Путин. Американците, евреите, мафията, Европа - един не каза "Аз съм неудачник, защото никога през живота си не се опитах да постигна нещо значимо и да подобря стандарта си на живот." Ами останете си неудачници, търсете си виновници и оправдания.
114
3
 
1
 
! Отговори
кара колю преди 4 седмици
До СглобкатаВикаш да идва баце и делян, пък ако може и костя да чукне едно пръстче ще е екстра и държавата ще стане богата.
113
4
 
16
 
! Отговори
Сглобката преди 4 седмици
ПП-ДБ никога повече, тази шайка от мошеници ни загробва със заеми и обещания за бляскаво бъдеще,а реалността е друга,краде се всичко и се раздава на приближени до тях фирми.Затова ще сме винаги на опашката.
112
1
 
14
 
! Отговори
az преди 4 седмици
повечето тук в коментарите ревът за безпаричи, дъното сме, по сме зле от африкански държави... и т.н. Няма да ревете защото народа е виновен , хем спи, хем не гласува, хем малценството гласувало си избират мафията, само ревета и чакате някой да ви оправи, ми няма как да стане, 30 години боло мизерия, ми отговора е ясен бе, ЗАЩО СПИТЕ А НЕ ГЛАСУВАТЕ ????? 27% гласували на последните избори, тогава какво чакате , да дойде някой кадърен да ви управлява ли ?
111
1
 
7
 
! Отговори
до 111 преди 4 седмици
До Българин, а парите под масата,а имотите за нищо ли ги имате,кога европееца ще стигне българина по имоти,по евтиния и т.н,защото по наглост сте първи в Галактиката
110
2
 
4
 
! Отговори
Шегобиец преди 4 седмици
Еееми, те затова в общинската администрация си вдигнаха заплатите всички начело с кмета: да увеличат малко покупателната си способност :) Няма да сме последни, я!
109
9
 
5
 
! Отговори
Българин преди 4 седмици
Ами с 495 лева пенсия и с 605 лева нетна минимална заплата, къде да бъдем? Благодарете на ГЕРБ, СДС, и останалите за мизерията.
108
3
 
6
 
! Отговори
МНОГО Е ГОТИНО.... преди 4 седмици
...да взимаш един куфар пари ---- на стойност от 5-10$, както беше при Виденов....ХАХАХАААА ....СТРААААААШЕН КЕФ!!!!
107
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Ако се добави и сивата икономика в държавите от ЕС, пак ще сме последни. Факт! По-зле сме от африканските държави
106
3
 
11
 
! Отговори
Да бе, да преди 4 седмици
Били сме номер едно по покупка на нови автомобили, това някакъв виц ли е? Ръст на покупките е нещо съвсем друго. Били са 100 нови автомобила, станали са 200, ръст от 100%. Някъде другаде били 100000 нови автомобила, станали 110000 хиляди, ръст само с 10%.
105
9
 
5
 
! Отговори
Soxo преди 4 седмици
До Анонимен 99: Абсолютно вярно! Сивата икономика е 30-40%, ако се добави сигурно ще сме някъде по средата на тая класация. Не може в БГ да са едни от най-високите цени на стоки в ЕС и на никой да не му пука, да сме 2 поредни години номер едно по покупка на нови автомобили, да купуват жилища за по 150 хил.евро с 2 хил.лева заплата и да сме на последно място в такива класации.
104
5
 
14
 
! Отговори
до 103 преди 4 седмици
Аман с вашите коли! Не се наситихте на каруци! Задръстихте навсякъде с тенекии, не може да се види една приятна гледка.
103
3
 
11
 
! Отговори
Карло Кавальо преди 4 седмици
За 35 години мизерия българинът се научи да не пита жена си защо закъснява от работа два пъти седмично,за него е важно всяко закъснение да се заплаща добре.А господин мутрагеньо че се ползва от жена му,това изобщо не го интересува.Важното е да има пари за бира и салам в къщи.от такъв робски народ какво да чакаш?