Тайните служби на Путин се възползват от икономическата ни обвързаност с Русия

Денков в Страсбург: Да сме равни с другите народи в Европа зависи от нас
Обновена: 22 ное 2023 12:31 | 22 ное 2023 12:19, Стела Стоянова
284
Тайните служби на Путин се възползват от икономическата ни обвързаност с Русия
Снимка БГНЕС, архив

Страсбург е град с богата и бурна история, бил е част от Римската империя, за кратко е бил независим и свободен.

Днес Страсбург е белият гълъб на мира. Днес за първи път в своята история, Европа е обединена по мирен път и е равноправен съюз на мирни държави. Това каза българският премиер Николай Денков пред Европейския парламент в дебата на тема: „Това е Европа“, предаде БГНЕС.

Моята родина е една от най-старите държави в Европа, запазила името си България от 681 г. насам. В своята хилядолетна история страната ни е присъединявана насилствено към други страни, но успява да възкръсне благодарение на своите будители. Един от тях - Васил Левски, е духовният вдъхновител на независима и духовна България. Именно той казва, че всички българи трябва да сме равни. А да сме равни с другите европейски народи зависи от нашите дружни сили.

В най-новата си история България е била обект на опити за доминация - част от тях успешни, от страна на Руската империя. За съжаление, тези великоруски апетити продължават и в наши дни, и страната ни е обект на целенасочени хибридни атаки. Тайните служби на Путин се възползват от икономическата ни обвързаност с Русия, както и от историческите и културни връзки между народите ни, за да разделят и противопоставят обществото ни.

Затова пълноправното членство на България в ЕС и НАТО е най-голямата гаранция за продължаване на европейския ни път на Родината ни. Затова и трябва да завършим евроатлантическата си ориентация с присъединяването ни към Шенген и Еврозоната, каза още Денков.

Разширяването на ЕС добива изключителна важност - България е била поддръжник на приемането на страните от Западните Балкани в ЕС. Вярваме, че приемането на този решителен за стабилността на Балканите регион трябва да бъдат приети, когато изпълнят всички необходими изисквания, и присъединяването им трябва да се основава на постижения, които отразяват реалното желание на кандидатите да се развият като интегрирана част от европейското семейство, а не на страни, раздирани от политически сметки, заяви още той.

Приветстваме желанието на ЕК да препоръча започване на преговори за присъединяване на Украйна и Молдова, като се надяваме към тази група да се включи и Грузия. Безспорно ЕС се нуждае от укрепване на институциите и усилване на капацитета за решаване на проблемите, но този процес и процеса по присъединяването на нови страни трябва да вървят успоредно, каза още Денков.

Днес в Европа все по-често се забелязват признаци на умора от войната в Украйна, и се надигат гласове против помощта за украинския народ и бежанци. Печално известно е как завършиха опитите Хитлер да бъде омилостивен с непрекъснати отстъпки - същото важи и днес. Войната на Путин срещу Украйна всъщност е война на Путин с Европа. Като помагаме на Украйна, помагаме на Европа и защитаваме Европа. Иначе утре в положението на Украйна може да се озове Молдова, после Балтийските републики, после Полша, Румъния, България и други европейски държави. Огромното мнозинство от търсещи убежище мигранти се насочват към ЕС, а интеграцията на голяма част от настоящите мигранти върви незадоволително. Нуждаем се от нова стратегия и подход, която да различава мигрантите от войните от икономическите мигранти.

България е изпълнила всички изисквания за приемане в Шенгенското пространство, и всяко по-нататъшно отлагане е неприемливо и демотивиращо за нашата страна и нейните граждани, каза още Денков. Самото функциониране на шенгенското споразумение сега е изправено пред въпросителни, и много страни възобновяват проверките по границите си, но не смятаме, че това може да е аргумент за неприемането на България и Румъния. С нашите две държави в Шенген границите на Европа ще са по-добре защитени, и Европа ще бъде по-силна, каза още Денков.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


284
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Излизане от ЕС и НАТО !
31
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Чакаме Русия с хляб и сол в България, руснаците са ни освободили и пак ще ни освободят!
30
3
 
12
 
! Отговори
Пак преди 9 месеца
Поредното тъпо шоу.
29
1
 
4
 
! Отговори
Разредете малко преди 9 месеца
Кажете четайните служби на Хамас се възползват. Предимно от ааанаалите ви
28
3
 
23
 
! Отговори
Позор преди 9 месеца
Вместо да говори за България той говори за Украйна и Путин,посолството му е писнало речта.Срам.
27
1
 
18
 
! Отговори
До 33 преди 9 месеца
Пълно е със гейове като тебе, дето пишат, че е пълно с проруски. Егати пр0стите нахални хомосексуалисти сте
26
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Уволнение и затвор !
25
15
 
3
 
! Отговори
rambaldievskievich преди 9 месеца
Дори и от коментарите си личи, че Денков е прав
24
1
 
10
 
! Отговори
Хахахахха преди 9 месеца
Оффффф
23
18
 
6
 
! Отговори
Най-мъдрият е прост преди 9 месеца
Най-добрияТ премиер който България е имала от 34 години! Поклон Академик Денков! Къдекамика?
22
14
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Bъв форума е пълно с проруски родоотстъпници и предатели ! Скоро ще има съд за тях.
21
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Проатлантическата политика не довежда до развитие на никоя от европейските нации, в никаква сфера. Това е истината. Даже просто знание на природните закони би било полезно, за да се осъзнава, че сливането на разпични движещи се субстанции вреди на качеството на субстанциите. Нарича се "скачени съдове". Културата започва с ограниявния, отнася се на всяко ниво. В обществото, което ни налагат няма буфери, няма здръжки, няма отбор.
20
1
 
11
 
! Отговори
Да мислим позитивно! преди 9 месеца
Стягайте питки и китки! Идват казаците ремонтирайте Орлов мост!
19
18
 
8
 
! Отговори
Евроатлантик преди 9 месеца
Най-добрия премиер който България е имала от 34 години! Поклон Академик Денков!
18
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Как ще се приберат при Путин, нали ще ги прати в месомелачката...А и в държавата с най-ниски пенсии едва ли искат да живеят...нито пък да се изтърват и да кажат нещо срещу Вова страхливичкия и влизат в панделата...
17
6
 
6
 
! Отговори
Руснаците преди 9 месеца
Че да не сме луди да си ходим към дома?
16
23
 
7
 
! Отговори
браво! преди 9 месеца
Най-после имаме истински достоен премиер на България!
15
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Хубавото е, че руснаците си продават имотите и си тръгват, но не към дома, а към Кипър, Унгария.
14
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Успех на руските служби в България, Русия е наш приятел!
13
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Поради "проевропейска и проатантическа "политика сега Украйна съвсем е загубила самостоятелност, издържана е от САЩ и ЕС, включително с парите на българите. И най-лошото е, че украинците силно намаляват. При посещенията си Камерън и Остин са поискали възрастта за приикване на военна служба и включване в бойни действия да стане от 17 до 70 години, като се включат и жени.Според мен е изключително важно бъларите да погледнат обективно на това, какви са последиците за нас на практика от водената пол