Ще отиде ли светът към анархия, ако САЩ спре да е хегемон?

САЩ често поставят националния си интерес над този на системата
18 сеп 2023 22:10, Анисия Иванова
613
Ще отиде ли светът към анархия, ако САЩ спре да е хегемон?
Снимка: БГНЕС

"Хегемон" е много дразнеща и натоварена дума, макар че гръцкият корен означава просто лидер. В световната политика терминът се отнася до свръхсила, която доминира в международната система като цяло, за добро или лошо. В нашия живот Съединените щати са били такъв хегемон. Сега обаче изглежда, че относителното глобално влияние на Америка намалява, тъй като други сили се издигат. И това ще има далечни последици за световната политика и въпросите на войната и мира.

Случи се така, че наскоро се преместих в това, което един колега сполучливо нарече щаб на хегемона - това е Вашингтон, окръг Колумбия. Това е идеалното място за изследване на този голям въпрос за американското лидерство, което възнамерявам да направя в няколко от бъдещите си колони, пише в свой анализ Андреас Клут..

Наистина ли силата на САЩ намалява, или просто така изглежда? Дали САЩ, които ще участват в президентските избори през следващата година, изобщо искат да останат хегемон? Или пък на американците им е писнало да защитават този изтерзан режим, наречен нелепо "международен ред, основан на правила"? И не на последно място, трябва ли светът да се стреми към американския упадък или към продължаващо превъзходство на САЩ?

Последното зависи до голяма степен от това в коя част на света се намирате. Ако сте в Пекин, американската хегемония не би могла да приключи достатъчно бързо за вас, защото смятате, че Китай трябва да си възвърне полагащото му се място като своеобразно Средно кралство в световните дела. Ако сте в Талин, Естония, искате САЩ да останат силни и ангажирани, защото осъзнавате, че американското присъствие в Европа вероятно е единственото нещо, което стои между вас и ново подчинение на Кремъл в определен момент.

Но хегемонията отива далеч отвъд това кой кого може да защитава срещу какъв агресор. В крайна сметка става въпрос за това кой определя и налага правилата на системата като такава - регулирайки всичко от паричните потоци до търговията и корабоплаването в открито море. Специалистите наричат тези многостранни норми "обществени блага", защото на теория те са от полза за всички държави, особено за по-малките.

От 70-те години на миналия век, когато американският икономически историк Чарлз Киндълбъргър започва да работи върху популярна теория в международните отношения, се твърди, че е необходим хегемон, който да поддържа такива правила, за да има изобщо някакъв ред и стабилност. Когато това не се случи, международната система се връща към състоянието си по подразбиране, което е анархия - тъй като светът, за разлика от една нация, не може да има едно-единствено правителство с монопол върху законното насилие.

По тази логика светът е бил относително стабилен по време на Pax Britannica през XIX в., когато Обединеното кралство е управлявало парични институции като златния стандарт, поддържало е търговските пътища, отворени с флота си и т.н. Разбира се, това не означава, че епохата е била непременно приятна, дори или особено за хората, които британците са колонизирали. Просто е била по-подредена, отколкото би била в противен случай.

Този несъвършен ред отстъпва място на хаоса след Първата световна война, когато Великобритания вече не е в състояние, а Америка все още не желае да бъде хегемон. След Втората световна война обаче САЩ се активизираха и възстановиха стабилността, поне в рамките на капиталистическия свят. Благодарение на институции като Международния валутен фонд и Световната банка и съюзи като НАТО, този воден от САЩ (и невинаги миролюбив) режим беше нескромно наречен Pax Americana, напомняйки за древния Pax Romana.

Почти веднага след като "теорията за хегемонистичната стабилност" се превърна в мейнстрийм, други политици и учени, особено тук, в щаба на хегемона, започнаха да се тревожат, че моментът на Америка като световен лидер вече отминава. Може би това се дължеше на "прекомерното разрастване на империята", на намаляващия дял на Америка в световната икономика или на нещо друго. Но съобщенията за смъртта на хегемона са били силно преувеличени толкова често, че трябва да сме предпазливи да отписваме САЩ твърде рано.

Относителният дял на Америка в световното производство намалява. От друга страна, кой знае колко е необходимо, за да бъдеш хегемон?

Като разказ за международните отношения, хегемонията също има конкуренция. Традиционните реалисти, които разглеждат дългата история, настояват, че обикновено не лидерството на една сила, а по-скоро балансът на силите запазва реда. Либералните интернационалисти продължават да вярват, че държавите могат да си сътрудничат дори при отсъствието на хегемон. А марксистите имат своя собствена нишова теория за хегемонията.

Хегемонията, упражнявана от САЩ от 1945 г. насам, най-добре обяснява относителната стабилност на "свободния свят" през тази епоха - определяна като нарастващ просперитет и свобода за мнозина, макар и за съжаление не за всички, както и отсъствието - засега - на нова световна война.

Въпреки това факт е гневът на голяма част от света, и особено на Глобалния юг, насочен към САЩ. Подобно на Великобритания през XIX в., САЩ често поставят националния си интерес над този на системата, което е недопустимо за хегемоните. Освен това САЩ са лицемерни, като се представят за глобален защитник на демокрацията, но спорадично подкрепят преврати на репресивни диктатори - тази седмица се навършват 50 години от този в Чили, в който Централното разузнавателно управление на САЩ има повече от лек принос. Понякога Вашингтон се застъпва за националния суверенитет на други държави, както в Украйна. Друг път го нарушава грубо, както в Ирак през 2003 г. В качеството си на хегемон Америка трябва да действа като кредитор от последна инстанция, за да предотврати масови фалити на световни банки; вместо това понякога тя изнася финансови сътресения към света, както през 2008 г.

Но си задайте два въпроса. Първият е дали светът не би се чувствал по-добре, ако замени хегемона с друг. Като се имат предвид предпоставките в областта на икономическата, технологичната, военната и ядрената мощ, в обозримо бъдеще това може да бъде само Китай. Съмнявам се, че много хора извън границите му биха избрали Китайската комунистическа партия за пазител на международната система и нейните правила.

Непосредственият въпрос тук, в щаба на хегемона, е дали САЩ изобщо искат да запазят ролята си на хегемон. Отговорът може да стане ясен по време на изборите през следващата година.

Целият анализ на сайта на Bloomberg TV Bulgaria


613
Още от ЕС
ЕК: Мерките срещу украинския земеделски внос вече не са нужни
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
495
0
 
4
 
! Отговори
гошо преди 2 дни
Истинската анархия е сега под ръководството на САЩ
494
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
НЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ , как без сащ беееееееееееееее, няма да има вече *** и неограничена емиграция , нееееееееее. Сащ ти си нашия бог, и религия , и вяра. В теб се ний оповаваме, без теб света загива , без теб ще има само два пола на земята , мъж и жена. Нееееееее , друго си е 50 пола , друго си е да работя кат вол 10 години за едно кирливо жилище, парите да са ми в долари, и да се окаже че след 10 години мога да се снимам само пред жилището. Нищо че тухлата така я зидаха , че с два шута ще падне.
493
0
 
4
 
! Отговори
Танос преди 3 дни
Ха, преди време Бойчо плашеше, че ако не управлява, ще стане много лошо.Сега пък хамериканците ако не са хегемон, няма да изгрее слънцето.Много пророци, много нещо
492
0
 
3
 
! Отговори
не може да бъде! преди 3 дни
Подзаглавието в статията обяснява същността на проблема.САЩ бяха най-могъщата държава не само заради своите военни,финансовите ,производствени ,технологични ,културни и т.н.предимства,а защото са поставяли винаги своя интерес пред общия/на системата.И това се прави даже с нечестни следства и даже приятелите и съюзниците се пращат за зелен хайвер,ако е необходимо!Но тъй като това е просветнало вече на много хора, хайверът вече не е зелен,а Зелен-ски!?И ние в момента сме за зелен-ски хайвер!
491
2
 
3
 
! Отговори
НЕ , НЯМА преди 3 дни
Не към анархия , тя е хубаво нещо макар мразещите анархията да не са живели в нея и не знаят какво представлява . Ще настъпи хаос и война всеки срещу всеки . Все едно да питате дали ще стане анархия ако няма съд и полиция . Ако стане анархия е добре , при нея няма днешното беззаконие и привилегии и имунитет за магистратите , те за това я мразят . Просто всеки ще започне да си разчиства сметките с всеки който е имал връзки в съда и юридически се е гаврил с него .
490
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Ха-ха!По-голям хвалебствен б оклу к не бях чел!ФАЩ се "жертвали" за благото на света!Абе бок луци,ФАЩ правят всичко САМО И САМО за себе си!ВСичко друго им служи за поДДлоги за ограбване,особено,такива като нас.Ние генетичните роби,даже стигнахме до върховете на подлизурството си - сами си инсталирахме ,при това БЕЗПЛАТНО окупационни краваристански бази!Естествено е да бъдем първи подлизурки в Света!Не сме народ,а м*ЪР*ша!!!
489
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Да пробваме, а? Може пък да се получи!
488
1
 
7
 
! Отговори
тя преди 3 дни
Най .голямото нещастие за народите е точно това , че САЩ са хегемон за сега !
487
1
 
6
 
! Отговори
тя преди 3 дни
Ако спре да е хегемон , народите ще живеят свободно и няма да има локални войни подпалвани от тях !
486
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Как ще я караме без тези миролюбци?
485
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Не, просто в монго държави войните ще спрат и народите им ще спрат да бъдат ограбвани. Защото всички знаем, че САЩ източват всичко от държавите в които присъстват, под предлог, че умрялата им демокрация ще подобри стандарта на живот.
484
5
 
26
 
! Отговори
Мери преди 4 дни
Ще бъде прекрасно ако ги няма
483
3
 
17
 
! Отговори
СДС-Шайката преди 4 дни
Тази мъдрос:"Там, където по Земята Краваринът/ФАЩ/ изпонасере - не се чисти и не се пере" дава отговор на този риторичен въпрос.
482
3
 
16
 
! Отговори
ДаКастрирамеЛиПаситт преди 4 дни
Анкета: Светът има ли повече нужда и полза от световните терористи - терорист 1 -ФАЩ
481
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Типичната западняшка тактика. Наблъскай един текст с полуистини, смеси го здраво с откровени лъжи и силно смекчена самокритика - и ето ти как уж от само себе си се налага отговоррът на поставения въпрос: "Бе то ние от Запада сме гаднички, ама не мислите ли, че другите са далеч по-гадни?". Е, който продължава да се връзва на евтино промиване на мозъци, сам си е виновен. Ние гледаме с очите си и мислим с главите си.
480
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Не,светът ще стане по-подреден,по-човечен и по-добър!Сега е джунгла!
479
4
 
10
 
! Отговори
нгфдхгф преди 5 дни
До 473Разбрал си таратанци....ако не знаеш войната на ФАЩ срещу Англия докато са били колония е финансирана от руския цар...т.е. ФАЩ са станали държава благодарение на Руската империя.....а Русия ако не бе смазала Нацистка Германия ФАЩ ги пиши бегали...благодарение на проблемите на източния фронт Германия закъснява с атомната бомба...ФАЩ всъщност успяват да открадната немските планове за атомна бомба 1943г. Аконазитата бяха превзели Москва атомката щеше да падне над краварските глави
478
2
 
16
 
! Отговори
фгйфу преди 5 дни
До 480Много си разбрал....точно валутата ...повечето страни имат резерви в.....американски хартийки ..не злато....след Никсън доларът не е подсигурен със злато а със тормоз войни и военна сила...светът няма нужда от полицай...така че сривът на ФАЩ ще тласне света към прогрес...те процесите вече започнаха
477
2
 
12
 
! Отговори
дфадсф преди 5 дни
Ами ще го поемен тоя риск..тя и римската империя е била гоулема работа ама светът е оцелял...
476
2
 
23
 
! Отговори
АНГЕЛ преди 5 дни
Тази статия иска да каже следното: Анархия е да си свободен. Анархия е да си отстояваш интересите. Анархия е да си независим и никой да нети диктува политиките които водиш. Анархия е да не се отчиташ пред ничие посолство. Анархия е твоите решения да бъдат уважавани. Аз, а и мислещите хора биха казали, че Анархия е всичко това което ни предложи този залязващ хегемон през последните 80г!!!Лека му пръст!!!