Средно 6% от европейците живеят в лишения, в България цели 22,1 на сто

В Румъния и Българите младите са най-зле
161
Средно 6% от европейците живеят в лишения, в България цели 22,1 на сто
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

6,3% от всички европейци живеят в тежки материални лишения, а броят на младите от 15 до 29 години в тази ситуация е 6,1%. Това показват данните на Евростат за 2021 година.

Най-голям процент на млади хора, които живеят в лишения е регистриран в Румъния (23,1%), следвана от България (18,7%) и Гърция (14,2%).

Под 3% е броят им в 11 от 26-те членки на ЕС - Люксембург, Полша, Швеция, Кипър, Чехия, Холандия, Хърватия, Словения, Финландия, Австрия и Естония.

През 2021 г. нивото на риск от бедност в ЕС е било по-високо за младите хора на възраст 15-29 години, отколкото за цялото население (20,1% в сравнение с 16,8%; разлика от 3,3 процентни пункта).

Такъв е бил случаят в 19 страни от ЕС, като най-голяма разлика между двете се наблюдава в Дания (12,3% от общото население в риск от бедност в сравнение с 25,6% от младите хора) и Швеция (15,7% в сравнение с 24,6%).

В осем държави от ЕС обаче младите хора са били по-малко застрашени от бедност, отколкото населението като цяло. Най-забележими разлики се наблюдават в Латвия (23,4% от цялото население в риск от бедност в сравнение със 17,0% от младите хора), Малта (16,9% в сравнение с 11,3%), Естония (20,6% в сравнение с 15,7%) и Хърватия ( 19,2% в сравнение с 14,7%).

В България процентът на всички, заплашени от бедност е 22,1%.

Пред нас се нарежда Латвия с 23,4 на сто и Румъния с 22,5%.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


161
Още по темата: бедностлишенияЕС
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
0
 
10
 
! Отговори
чети внимателно преди 1 година
България може да изхрани 3 пъти по-голямо население, но мнооого се краде.
58
1
 
7
 
! Отговори
до 51 преди 1 година
Тогава нямаше к л о ш а р и,здравеопазването и образованието бяха БЕЗПЛАТНИ, а дедо Бойчо беше охрана на Живков.Сега да не ти казавам какво имаме - един гол...х
57
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За ЕС, както и особено за БГ, процентите са занижени.
56
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В западна Европа е много повече.
55
0
 
5
 
! Отговори
За лишенията преди 1 година
Да в България някои се лишават от последен модел скъпа лимузина, други се лишават от това да сложат нещо на масата тази вечер.Иванчо всеки ден яде картофи, Петканчо всеки ден яде кайма, следователно ядат мусака...А завалийките, които едвам събират за нова лимузина тази годин, в повечето случаи на документи са по бедни от тези, които са поставени пред избора дали да ядат или да се лекуват
54
2
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
в други сайтове е пълно с материали за войната, тука само българска статистика! май на главния редактор му се забраняват доста неща....
53
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе хора вземете се в ръце,колко са хората България които получават нетен доход от поне 800 евро на месец,или пари достатъчни да живеят що годе нормално,около 50 хиляди пенсионери и около 450 хиляди заети,което на фона на 6.5 милиона население прави грубо казано около Осем процента българи могат да живеят що годе нормално!
52
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гледайте изказването на Тръмп , около 2 минути е . Ясно и категорично казва , че Америка е виновна за войните и Русия няма вина за войната в Украйна . Говори за преосмисляне на статута на НАТО ,за загниваща отвътре Америка .Гледайте интересно е .
51
3
 
4
 
! Отговори
До 50 преди 1 година
Ами разглезихте се ! Днес хлапаците говорят за правата си без да са научили задълженията си ! А онези млади които се изнесоха още през 90те избягаха отмрачният социализъм с еднопосочен билет и отдавна не са млади,мушмороко! И като се изнесе ,просперира ли -без език,професия,препоръки,местен опит и ,,работа" по български Емигранти.о мешали се с целия арабски и африкански ошаф!!!Който може и знае просперира и тук и там,ама пишещите като теб неудачници не плачат над клавиатурата!
50
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Русия и нейните васали бедност няма, всички са милионери в зелено. И вие щяхте да сте така ако бяхте гласували за Копейкин. Ама сега ви е хак, стойте бедни.
49
6
 
7
 
! Отговори
Спрете се бре!!! преди 1 година
Българите сме шампиони по вайкане и черногледство!За хора свикнали само да получават и да дирят кусури ,никога и нищо няма да е наред! Ееееех де бай Тошо ,ДС и милиционерщината де! Тогава ли бяхте радостни и щастливи???
48
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами точно за това младите се изнесохме от мутренската колиба. Ако бяхме останали щяхме да имаме участа на тия 22 % мизерници. Не случайно 60 % от народа не гласува за никой.
47
2
 
6
 
! Отговори
чети внимателно преди 1 година
Един в Бг за да е добре, много други трябва да са зле. Затова парите са в крадците, а корупцията+кражбите тук са рекордни.
46
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Koпейковци, и какво излиза то - че не е лош Запада (там само 6% живят в лишения), а мързеливия и крадлив български ген??? Така ли е копейковци? А добре че няма статистика колко живеят в лишения в Расиа, че ще е поне 70%
45
3
 
6
 
! Отговори
df преди 1 година
нормално, запади закри индустрията на изтока,какво да работят младите, квалифицираните...
44
2
 
1
 
! Отговори
морски преди 1 година
Европа праща тези бедните социалтуристи тук. Толкова са скъсани, че нямат 1 лев за тоалетна. А младите ни няма да работят на чорбаджиите-изедници за мизерни заплати.
43
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Чефо Така е, но на русофилите винаги им е черно че България отхвърли руското робство завинаги.
42
6
 
9
 
! Отговори
Чефо преди 1 година
Кви лишения бе, хора? Ресторантите, кафенетата, моловете, чейндж бюрата, летищата, ГКППта, магазините, хотелите, курортите и т.нвсичко е пълно, че и опашки даже има.
41
1
 
19
 
! Отговори
ФАКТ преди 1 година
В холандия скочиха и напълниха улиците понеже заплатите им били малки 4000 евро а храните скъпи а тук е пълен геноцид и изтребление.Само факти.Сравнете цените на храните влезте онлайн в ена и съща верига в двете държави и сами си проверете.Лесно е.Тук е със 20 процента по скъпо на 200 процента по ниски заплати.Пълно изтребление.Младите не ги коментирам те са изкуствено затъпявани 30 години.Експериментът БЪЛГАРИЯ
40
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 35 На тебе какво ти пука когато Си, Путин и Ердоган седнат да разпределят България ти нали ще си в Сибир.