Купуваме само най-необходимото, потреблението се сви

Потребителската кошница е 23% по-скъпа за година
117
Купуваме само най-необходимото, потреблението се сви
Снимка: БГНЕС

Определено потреблението се сви, масово се насочва към стоки от първа необходимост. На фона на определени периоди, в момента имаме доста сериозно свиване на търсенето, пазарът е много близо до перфектната конкуренция.

Това заяви пред БНТ председателят на Държавната комисия по стокови борси и тържища Владимир Иванов.
Потребителската кошница е 23% по-скъпа спрямо предходната година.

Още по темата
По думите му много от измененията в цените са от създадените негативни очаквания. Иванов призова да не се използва пазара за постигане на други цели, тъй като пазарът е чувствителен. Призова за повече информираност и разум от потребителите.

Според Владимир Иванов страхът и незнанието са много заради енергийния пазар, но пазарът има уникалната способност да се регулира. Вероятно ще има трендове нагоре, предвид, че зимата изисква използването на повече енергийни ресурси.

Той посочи, че имаме много добра реколта и на плодове, и на зеленчуци.

На пазара на храни имаме стабилизация, последният пиков момент беше на 30 април, след това имаше плавен спад до края на май, каза Иванов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


117
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 82 ей такива като тебе са ми най-забавни. Почти половината население на страната е концентрирано в Софето. Не може всички да имат еднакви доходи сeлчо, не може всички да са "шефчета" , все някой трябва да работи. Логиката ти е видна на практика и затова сме на това дередже.
82
4
 
5
 
! Отговори
тТт до Анинимен 81 преди 2 години
Жалка картинка ще е за половината население! Много ясно, че всеки си гледа личната. Моята е типичен пример за половина България, работеща в частния сектор.
81
5
 
2
 
! Отговори
Голтак преди 2 години
Глупости, фейк нюз
80
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Честито! Санкциите работят и както се вижда в двете посоки. Сега е въпрос на време кой ще дyxa супата първи ЕС или руснаците. Видно е с про100 око ,че американците са на далавера от цялата ситуация.
79
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ДО Я ПАК, не ме интересува :) Всеки е длъжне на себе си! Намери си начин да вадиш пари. И стига мрънкахте! Лежите по цял ден и само се чудите кой да ви е виновен, че сте некадърни! Като сте толкова знаещи си направете бизнес и си плащайте колкото искате! Магазините са пълни и се пазарува като за последно! Българите имат пари! Толкова много ми писна от мрънкачи! Улиците пълни с колио, заведенията с хора.... нямали пари! Акъл нямате!
78
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До тТт, на това му се вика лична инфлация и тя няма нищо общо с общата инфлация :) На това ниво си, защото ти липват елементарни познания :) Жалка картинка!
77
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Я стига ГЛУПОСТИ !!! Кръчмите пълни. Гання яде и пие като за последно а вие ми дрънкате врели-некипели. Сега се опитвам да си направя резервация за довечера и познайте, ВСИЧКО Е ПЪЛНО !! Има ресторанти които за седмица напред няма места. И това са от най-скъпите в София. В Гърция и Франция беше пълно с ганнщовци харчещи като милиардери. Така че стига сте писали небивалици че нямали пари. Имат!! Спрете всички помощи и ковид-глупости. Племето има пари мноого.
76
8
 
5
 
! Отговори
ПРЕЗИДЕНТО-ЧАЛГАРСКА преди 2 години
А ПРИ ПУТИН НЯМА ИНФЛАЦИЯ. ТАМ НАЛИ Е ПРЕЗИДЕНТСКА РЕПУБЛИКА, КАКВОТО РЕШИ ПРЕЗИДЕНТА ТОВА Е! ОТИВАШ И УМИРАШ НА ФРОНТА. ТАКА Е РЕШИЛ!
75
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ИПЦ е 17,8%, а ХИПЦ е 15%. В ЕС средният ХИПЦ е 12% - в богатите държави по-малък, в бедните по-висок. България каква ли е - от бедните или от богатите...
74
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
При демокрацията е така - потреблението се свива
73
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ПП - Прекъсваме поскъпването!
72
5
 
8
 
! Отговори
Кух профил преди 2 години
ПП - Продължаваме поскъпването!
71
1
 
13
 
! Отговори
БЕДНИТЕ ТОВА КУПУВАТ преди 2 години
КУПУВАШ НАЙ-СКЪПОТО - ХЛЯБ, ЯЙЦА, ОЛИО, ЗАХАР, МЛЕКО, СИРЕНЕ, КАШКАВАЛ, КАКВОТО СЕ ЯДЕ НАЙ-ЧЕСТО. ТРЮФЕЛИТЕ НЕ СА ПОСКЪПНАЛИ МАЙ?
70
5
 
26
 
! Отговори
тТт преди 2 години
Така, инфлацията, казват била 20-30%. ОБАЧЕ!!! От 2020 до днес заплатата ми е скочила със 100 лв, т.е. от 1100 на 1200 лв. Миналата година инфлация уж 20%, тази уж 30%, нали се сещате, че заплатата ми е с покупателна възможност на към 600-700 лв спрямо 2020 година. А сега се замислете колко процента от работешите са като мене и защо се свива потреблението! И ще продължи да се свива... Цъкайте пак минуси като ви казвам от пролетта, че рецесията е неизбежнааа!!!
69
4
 
13
 
! Отговори
ДО Я ПАК преди 2 години
КОЙТО ВЗЕМА НАД 3000 ЛВ НА МЕСЕЦ, НЕ ГО БЪРКА, НО В ПРОВИНЦИЯТА НЕ Е ТАКА! ТАМ НЯМА МНОГО МАГАЗИНИ С КОЛИЧКИ, ЕЛЕ ПО СЕЛАТА!
68
9
 
4
 
! Отговори
Я пак? преди 2 години
До Гост, май не си ходил скоро в магазин. Магазините са пълни! КОличките претъпкани! Не виждам на какво основание се мрънка, че някои са бедни! Не са бедни! Мрънкливи са!
67
3
 
18
 
! Отговори
хм преди 2 години
Всичко е търсене и предлагане. Като надуят цените, идва момент, в който хората силно намаляват търсенето. Стоките им залежават и няма накъде повече да се вдигат цени, дори напротив, започват да намаляват. Наскоро ми направи впечатление голяма промоция на немско масло 250гр в кауфланд. Гледам му срока - ми то след 5-6 дена изтича. Стискали го до сега и 5-6 дена преди срока го пуснали. А рафтовете пълни. На следващата седмица, кроасаните с масло на голяма промоция. Познайте с кое масло.
66
4
 
13
 
! Отговори
Гост преди 2 години
магазините са празни хората купуват само най-необходимото все повече търсят промоцията да купят по-евтино
65
1
 
7
 
! Отговори
Albi преди 2 години
Може, но за някои. За повечето най-необходимото са джуки, маркови дрехи, тържества по 5 дена,морета.Знам че хората изнемогват, засега най-бедните, но трудно да го възприема. Само да отида до близкия парк-че няма човек дето да не е облечен с маркови дрешки и маркови маратонки. Или жена с прическа и джуки. Явно тези които са бедни не излизат и по пътя дори.
64
4
 
8
 
! Отговори
Гост преди 2 години
така е имам доста познати производители на плодове и зеленчуци, пчелен мед и други ми се оплакват няма никакъв пазар произвели са стока,която никой не купува ако успеят да продадат нещо цената е под пазарната