Германия ще бори рецесията с харченето на пари

Германската икономика започва да се задъхва
25 сеп 2019 17:22,
18
Германия ще бори рецесията с харченето на пари
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Германия е икономическият двигател на Европа, но в момента се задъхва. След десетилетие на почти постоянна експанзия, икономиката флиртува с рецесията, пише в свой анализ Bloomberg. Германските компании, зависещи от износа, са засегнати от проблемите на търговските спорове между двете най-големи икономики в света, а автомобилната индустрия се опитва да се справи с прехода към електрически автомобили. Това означава, че се увеличава натискът върху правителството да се откаже от нежеланието си да харчи пари, пише Bloomberg TV Bulgaria.

Още по темата

1. Защо икономиката е в затруднение?

Доналд Тръмп може да бъде обвиняван поне отчасти. Търговските конфликти на американския президент с Китай и Европейския съюз навредиха на износа на германските компании, които вече са изправени пред оскъдно търсене поради забавянето на растежа в целия свят. През второто тримесечие германският износ спадна с 1,3%. Пазарът на труда обаче остава стабилен при рекордно ниска безработица от около 5%, което все пак помогна за компенсиране на част от слабостта в производството.

2. Не се ли притесняват от рецесия и много други държави?

Да, но в Германия има особени предизвикателства. Износът представлява почти половината от БВП на страната, която продава повече стоки в чужбина, отколкото която и да била друга, с изключение на Китай и САЩ. Това означава, че Германия е силно чувствителна към възходите и спадовете в световната икономика. Показателят за бизнес климата на института Ifo е близо до 7-годишно дъно, а производителите са най-песимистично настроени за последните десет години. Ако Тръмп последва заплахата си и въведе мита за европейските автомобили, то това ще донесе допълнителен удар върху автомобилния сектор в Германия.

3. Колко е близо Германия до рецесия?

Още по темата четете на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз например пазарувам отдавна само в Лидл; не е ли достатъчно?
15
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма друг начин за борба с рецесията.Трябва да помагаме в харченето. Всеки да си купи нещо германско.
14
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кристалинка ще даде парите от МВФ и всичко ще се оправи.
13
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Меркел скапа немската икономика и Европа с нейното остерити.
12
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Соц, моц, краварите си купиха благоденствие със златото на Хитлер и репарациите на Чърчил. Парите сега са при работещите комунисти в Китай.
11
0
 
0
 
! Отговори
stamen преди 4 години
До АнонименПри соца, обаче имаше един малък проблем. Икономика, отстранила пазара не може да направи икономическа калкулация. Единствено и само пазарът може. А това обстоятелство води неизбежно до хаос. Ако не беше така, соцът и до ден днешен щеше да си съществува. Само, че точно по икономически причини не съществува.
10
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
1200 милиарда са дълговете на ЕС държави към Германия. Те експортират а другите не плащат. Един ден никои не дава пари на заем и експортите дори на кредит намаляват. Бум, балонът се пука. Нищо ново под слънцето.
9
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Рецесията настъпи с фалирането на Кук. Няма кътче от света което нее засегнато. А какво ще стане когато енгилизите излезнат от сс ще видите чуете и разберете. 70 % от търговията на сс е обвързана с енгелизите те са най големият вносител. Но при капитализъм сигурност няма това ще го разберете ама по трудният начин. По времето на соца никой не се притесняваше за нищо. Защото нямаше Капиталисти. Имаше Ред и Сигурност. А сега пълна Анархия. Но пък си имате джобния тенис. Честито Рипащите.
8
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Селяците от Несебър...И те "граждани" станахаХотелиери... Cвини и кладенчови води
7
3
 
7
 
! Отговори
до СТАРИЯ НЕСЕБЪР преди 4 години
Селянино.. Кога закопа тоалетната на двора. Кога стана гражданин
6
8
 
7
 
! Отговори
от СТАРИЯ НЕСЕБЪР преди 4 години
А пък нЕкои от немските туристи, пикат по брега, щото нямат, или не дават лев за WC !!
5
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Колко е близо Германия до рецесия?Колко е близо светът до рецесия?Може ли хегемонът да рухне без рецесия?
4
0
 
14
 
! Отговори
men преди 4 години
50% от германците са пенсии, не плащат данъци, ама си имат ЕЦБ, печатят си, харчат си. 3те мелеона инженери некой требва да им плаща масрафчето все пак. па и за фондацийките зайдел и аденауер требва да остава по някоя кинта че иначе германците как ше го слагат на банановите републики.
3
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Германия ще бори рецесията с харченето на пари, а Буда е избрал лекия път - измислянето на все нови и нови данъци и такси за народа, повишаването на цените на стоките за народа и попълването на бюджета за сметка на народа. Но парите, необходими за пиндостански негодни таралясници пак не стигат, та взема кредити на гърба на народа.
2
5
 
11
 
! Отговори
V преди 4 години
Тука и германците са си виновни. Обявиха икономическа война на Русия и така се разделиха с част от износа. Русия не е батебойкоборисия. Почнаха сами да си правят турбини за газовите централи ;) Да не говорим за други области.В Германия и Европа се е залагало на неустойчиво строителство и растеж по комунистически и нацистки методи. Сега всичко това трябва да бъде направено отново по друг начин ;) Има големи перспективи защото до сега е правено от вишисти .А те както знаем са тъ.пи и алчни ;)
1
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 1Коментара ти показва, че знанията ти по икономика са смехотворни....