Патриарх Даниил: Господ знае, че не съм се стремял към тази длъжност

Дядо Йосиф връчи патриаршеския жезъл на новия български патриарх
30 юни 2024 17:45, Нели Христова
260

Дядо Йосиф връчи патриаршеския жезъл на новия български патриарх Даниил. "Той е Достоен!", заяви митрополитът на САЩ, Канада и Австралия, предаде БГНЕС.

Жезълът, който беше връчен на Даниил, е жезълът, който е връчен на българския патриарх Кирил през 1953 г., когато е възстановена Българската патриаршия.

Новият патриарх беше поздравен от най-възрастния член на Светия Синод митрополит Йосиф, чийто викариен епископ е бил самият Даниил до избирането му за Видински митрополит. Той заяви, че патриаршеското служение е трудно и отговорно.

В отговора си патриарх Даниил приветства всички гости, дошли да го уважат – политици, представители на поместните църкви и на другите вероизповедания.

"Приемам кръста на патриаршеското служение, което ми се възлага днес. Господ знае, че не съм се стремял към тази длъжност. Той ще ми бъде помощник. В днешното объркано време всички ние имаме нужда от живо и ясно свидетелство за Божието присъствие", подчерта патриарх Даниил.

В храм-паметника "Свети Александър Невски" се провежда церемония по интронизацията на новоизбрания български патриарх Даниил.

За него гласуваха 69 от делегатите на Четвъртия църковен събор, а за неговия опонент Врачанският митрополит Григорий – 66. Три бюлетини бяха обявени за невалидни. Така видинският митрополит бе избран за четвъртия български патриарх от 1953 г. насам.

След като бе обявен официално избора на патриарх, той с литийно шествие от Светия Синод беше изпроводен до катедралата "Свети Александър Невски".

Там Даниил бе посрещнат с възгласи „Достоен!“, след което започна самата церемония. От амвона мелнишкият епископ Герасим произнесе слово, разказващо за историята на Българската православна църква от нейното създаване по времето на Първото българско царство при княз Борис Михаил и цар Симеон Велики, за Охридската българска архиепископия – наследник на Преславската и Плисковската патриаршии след падането ни под византийска власт, за Търновската патриаршия и ролята на патриарх Евтимий, за Българския Великден и създаването на Екзархията през 1860 и 1870 г., както и за възстановяването на патриаршията през 1953 г след вдигането на схизмата.

Патриарх Даниил прочете пасажа за Добрия пастир от Евангелието на Йоан Богослов. Той се поклони пред мощите на светците, които бяха специално доставени в храма за неговата интронизация, включително мощите на Свети патриарх Евтимий. Над мощите, на които се поклони Даниил беше застанал представителят на руската православна църква митрополит Нестор.

В храм-паметника "Свети Александър Невски" присъстват представители на поместните православни църкви – руска, грузинска, румънска, сръбска и др. За пръв път на интронизацията на български патриарх присъства и Вселенският патриарх Вартоломей, който е начело на църковна делегация, който пристигна за събитието начело на църковна делегация. Пред БГНЕС вселенският патриарх изрази пълната си подкрепа за Българската православна църква.

В катедралния храм присъства и много български политици, общественици и обикновени лица, дошли да приветстват новия духовен водач на България.

Служебният министър-председател Димитър Главчев заяви, че държавата не би трябвало да се бърка в работите на църквата. „Макар че в източното православие е малко по-особено, но аз съм на мнението, че държавата не трябва да се бърка в църковните дела“, каза той преди да влезе в храм-паметника „Свети Александър Невски“.

Президентът Румен Радев пожела здраве, дълголетие и благополучни дни на Даниил начело на Българската патриаршия. Според него „вярващите се нуждаят от единство на църквата, на православието и от водачество към духовен възход“.

Председателят на Народното събрание Рая Назарян отбеляза, че Българската православна църква винаги е правила достоен избор.

Изборът на български патриарх бе отразен в репортаж на Агенция Франс прес от София. "Българската православна църква, която традиционно е близка до Русия, избра нов патриарх днес. 52-годишният Даниил зае позиция в полза на Кремъл след руската инвазия в Украйна", предаде Франс прес. Тя припомня, че Даниил подкрепи руската инвазия в Украйна в дълго видеопослание, излъчено през 2023 г., посочват анализаторите. Той също така остро критикува решението на българското правителство от септември 2023 г. да изгони главата на Руската църква в София, архиепископ Василий, и двама белоруски свещеници, обвинени, че служат на руските геополитически интереси.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


260
Още от НОТИФИКАЦИИ
Потрошиха патрулка и блъскаха полицаи в разградско село
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
185
14
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Даниил ще попадне в изолация, като Радев. Руски слуги.
184
3
 
3
 
! Отговори
ЧЕРВЕНА ПСИХОПАТИЯ преди 4 дни
СИНИЯТ РУСКИ ИМПЕРАТОР НАПОЛЕОН БОНАПАРТ и СИНИЯТ ФРЕНСКИ ИМПЕРАТОР НИКОЛАЙ ВТОРИ са си разделили фифти-фифти целият свят твърдял червената ЕГОИСТ германска обгазена от френски химически оръжия тиква на Адолф Хитлер...............ГЕРМАНСКИТЕ СЪВЕТНИЦИ НА Кемал Ататюрк ПОДПАЛВАТ Измир............МУСТАЧКИТЕ на Адолф Хитлер са ПОЗВОЛЕНА ГЕРМАНСКА НАГРАДА за жертвите на френското химическо оръжие АЛА-БАЛАМИ на Хунският вожд БАЛАМБЕР
183
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
198 Ноуп! Даниил е кандидатура на Путин, Радев и руските слуги в България. Трудно ще говори с останалите църкви, освен с тази, на Путин. Лош избор.
182
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
До Анонимен 190. Ама ти от нищо не разбираш бе.
181
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Зодия риби мъж рядко знае какво иска и към какво се е стремил...Жалко за нас!
180
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Не се стремил, ама приел да кандидат... Сигурно НЯКОЙ ДРУГ ГО Е СТРЕМИЛ? НЕ поема Лична отговорност. Като не си се стремил - защо не си се отказал? Айде СТИГА КГБ НОМЕРЦА!
179
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Р. Даниил Оливо е живял 20000 години.
178
13
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Има доста недоволни. Все пак Данаил (Даниил е на украински) беше кандидатурата на Банкянския престъпник.
177
2
 
2
 
! Отговори
КРАДЕЦА МАРКС преди 4 дни
ДЪЛБОКИЯТ НЕЛЕГАЛЕН ФРЕНСКИ ПАРТИЗАНИН ЖУЛ ВЕРН наистина написва нострадамува КНИГА в която предсказва че ционистка ЮдеоГермания и ционистка ЮдеоАнглия ЩЕ УНИЩОЖАТ ЦЯЛОТО ЧОВЕЧЕСТВО защото ОТКРАДНАЛИ от Франция НАЦИОНАЛИЗМА НА ФРАНЦИЯ:КОМУНИЗМА................... Нострадамус книгата на Жул Верн е умишлено УКРИВАНА от държавата ФРАНЦИЯ чак до около мача на Парк де Пренс през 1993 година когато Франция и даде ПУБЛИЧНОСТ и сгрешиха защото дойде 11.09.2001
176
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
до 193, аман от гъркомани, не искат патриарх който е живял в Ню Йорк, а този който е бил в Атина
175
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
интересна подробност, Българската Патриаршия е възстановена от комунистите
174
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
О, милият, ТЕ го натискат, той, не, та, не, дърпа ли, се дърпа! Даниил се изказва по политически въпроси и защитава руската агресия. Което говори, че не е свещенник, след като политизира църквата, и че служи на Русия , не на България. Не признава българската официална позиция относно Украйна. Обиди Вселенския патриарх. Даниил не заслужава да бъде патриарх на България. Факт.
173
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
кръстен е от родителите или от баби и дядовци, не е негов изборът, бил е бебе, но не е набожен, негова си работа
172
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Ясно е ,че и "ротацията" в Църквата май не е успешна! Да не стане като преди 30 г. ,са се разцепят на два Синода?
171
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Кръстен в църква, ама не е набожен.... Ами ти лъжеш на всяка първа дума бе.
170
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
до 183, същото беше и при предишния патриарх, извадиха досие, в което се оказа че няма никакъв донос от него, дори този който му е открил досието е написал че от него нищо не става и му закрил досието, но до края на живота му непрекъснато пишеха за това, те са същите и сега, да оставим Патриарха на вярващите, протести няма, а това означава че го приемат
169
1
 
1
 
! Отговори
до другаря БКП 159 преди 4 дни
КОМУНИЗМА Е НАЦИОНАЛИЗМА НА ФРАНЦИЯ.............ЛЪЖЕЦА И КРАДЕЦ КАРЛ МАРКС Е ИЗЛЪГАЛ ЦЕЛИЯТ СВЯТ ЧЕ Е КОМУНИСТ и заради това НЯМА И НЯМА И ДА ИМА КОМУНИЗЪМ освен ако не си френскоговорящ французин..............червена ужБългария ДА ПЛАЩА на патента Франция за абсолютно всичко построено от БКП и Тодор Живков
168
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Това оправдание ли е?
167
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
До Анонимен 182. Не се мъчи бе. Кръстен съм 1970-1971 г. не си спомням съвсем точно. Даже някъде имах документ но го загубих не знам как се казваше...просто не съм набожен. Тия ваши номера ще минават след около 50 години. Сега не.
166
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
според Маркес всички хубави неща в живота стават абсолютно случайно