Кило коприва стигна кило свинско

Пликче 100 грама върви 1,50-2 лева на пазара
30 мар 2024 13:57, Петър Бойчев
27
Кило коприва стигна кило свинско
СНИМКА НОВА

Тази пролет килограм коприва достигна цената на килограм свинско месо, установи проверка на Нова ТВ. 100 грама коприва се продава за 1,50-2 лева на места.

Щом пукне пролетта и всичко започне да става зелено се показва и копривата. На места тя е в изобилие и всеки може да си набере, колкото иска. „Връхчетата берем. От моята баба знам, че те са най-лечебни и най-хранителни”, казва Калина Найденова. Самодейците от читалището в берковското село Гаганица ни показват къде зеленолистният зеленчук е напълно безплатен. Обикновено расте, където земята не се обработва.

За няколко минути Калина напълни кошница с коприва. С усмивка ни разказва, че в миналото, освен за основна храна на трапезата, копривата е служила и като средство за възпитание. „Баба ми казваше „Ах, тези ръчички, ще пипат ли вече, ще правят ли пакости? Я чакай да ги нажаркам”. Много пъти съм я опитвала как пари копривата, защото бях палаво дете“, спомня си тя.

От копривата могат да се приготвят различни бързи и много вкусни гозби като комбус и джуркана, може и да се панира с яйца и брашно. С букет от свежа коприва може да си приготвим и домашна лютеница.

Рилка Иванова казва, че пролетната коприва помага за пролетната умора. Жените съветват тези, които искат да ядат безплатно коприва,  да отидат на село.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още по темата: свинскопазаркоприва
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
3
 
! Отговори
Че преди 1 месец
Тя копривата не пада от небето. Трябва някой да измине някой друг километър, да се наведе, да бере,може и да се опари.
25
0
 
5
 
! Отговори
До 25: преди 1 месец
Най-добро е агнешко или ярешко месо от животни расли само на паша, но сега това е недостъпно в големите вериги от магазини.
24
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Cвинското месо е нискокачествено. Не говоря за сега или за съвременния начин на производство или внос. Говоря за всяко свинско във всички епохи! В Сърбия например изобилства от качествено месо тяхно производство. Имат телешко, агнешко, овче, козе, птиче, всякакво. А в България масово се продава само гадното и вредно свинско! Даже е внос много често от чужбина и внасят предимно само вмирисaно от мъжки прасета. Както и да го сготвиш, си миришe на нepeз. После що хората имали рак.
23
0
 
5
 
! Отговори
Покрай реката преди 1 месец
При нас е безплатна и в изобилие
22
2
 
6
 
! Отговори
Аз преди 1 месец
Кило?! Петре, къде си се учил да пишеш статии? В селското школо ли? Казва се килограм! Разговорно си го казвай както искаш като си на маса и говорите за "кило ракия", но тук те четат и грамотни хора. Не се излагай.
21
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Някой брал ли е кило коприва?
20
0
 
3
 
! Отговори
Въпрос: преди 1 месец
Някой наистина виждал ли е случаи когато редовна консумация на коприва намалява или поне забавя побеляването на косата?
19
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
еми и по-зле щще става ... всички станаха софианци .. не щат да се връщат на село ...
18
1
 
8
 
! Отговори
гражданка преди 1 месец
Че колко ви е скъпо...За да си наберете сами сигурно ще отидете с колата...."Де е Илия - на кирия"...Сигурно и цигари пушите, ама копривата ви е скъпичка...Оффф аман от погражданени селяни.
17
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това на снимката Краси Радков ли е като баба Пена?!?
16
14
 
5
 
! Отговори
Сбъркан преди 1 месец
Az взимам от лидл немска коприва за 5лв. Немско качество, трепи руснаци от раз.
15
3
 
7
 
! Отговори
Нане преди 1 месец
Предпочитам агнешкото... ===))) копривата да си я ядът търгашите...
14
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А сега набери кило коприва и виж как е-ича няма половин декар
13
0
 
7
 
! Отговори
За ония, преди 1 месец
Които цвърчат. Ами размърдайте си г-ъ.б-ИТ,е между кълките и ще ви излезе без пари. Толкова просто.
12
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Расте без да се обработва .Бере се безплатно.Продава се на цената на свинското??АЛЧНОСТ и наглост
11
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Като дете с баба ходехме в близката горичка, а там беше пълно с любители на копривената чорбица- баба я няма много отдавна, сега аз съм баба на две красиви момичета и си обещавам- още малко да пораснат, давам им ръкавички и отиваме в гората за коприва- бъдете здрави!
10
4
 
6
 
! Отговори
Муахаха преди 1 месец
Аз за Тва Яма само Печено Свинско - всеки Ден, без Финансови-Заместители като Коприва!
9
1
 
22
 
! Отговори
пияница мистик преди 1 месец
Копривата е по-полезна от спанака и има повече желязо.Това че спанака имал много желязо се оказа печатна грешка от 1800-та година. Не че няма, но са сложили запетаята с една позиция по-напред :)))
8
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Няма по- вкусно нещо от копривената чорбa. Стига да знаеш обаче как да я направиш. Все едно ядеш природата. Уникално!
7
6
 
17
 
! Отговори
Ха-ха-ха преди 1 месец
Имам приятел, който след 40-така започна да му побелява косата. Човека премина на диета с коприва, спанак, имаше и други неща, които не споделяше но като цяло резултата бе, че косата му възвърна цвета си и спря побеляването. Това е, което аз видях.

Спонсорирани публикации