Спад на производствените цени у нас с 15% за година

Основната причина за това е поевтиняването на енергията
9
Спад на производствените цени у нас с 15% за година
Снимка: Pixabay

Производствените цени в България са продължили да се понижават и през последния месец на 2023 г. Те намаляват на годишна база основно заради по-евтината енергия, предаде Нова телевизия.

Цените на производител падат с 0,6% през декември спрямо ноември и с 14,6% спрямо година по-рано, сочат данни на Националния статистически институт.

Спрямо предходния месец понижение на цените се наблюдава при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ – с 0,4%, и в преработващата промишленост - с 0,8%. В добивната промишленост обаче е отчетено увеличение с 2,6%.

Спрямо година по-рано спад в цените през декември се наблюдава при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 40,4%, и в добивната промишленост - с 1,6%. Увеличение е отчетено в преработващата промишленост - с 0,3%.






 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още по темата: ценипроизводство
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
0
 
! Отговори
Отговор до 1 преди 3 месеца
До 1. Анонимен. Къде се е получила тая фантастика ? За какво понижаване става въпрос след като се повишиха и на газта и на тока ? И най-вече за какво конкретно производство става въпрос ? . . . Цените на околовръстното падат! Информирай се!
8
1
 
0
 
! Отговори
Имайки в предвид преди 3 месеца
Образователния ценз в редакцията ни трябвало да се разбира вместо . . . Спад на производствените цени у нас с 15% за година . . Спад на производството (без цени) у нас с 15% за година! Около България рецесия, но в България ръст на производството, което е логичното заключение след като цените падат!
7
1
 
1
 
! Отговори
Я преди 3 месеца
СТИГА НИ БАЛАМОСВАЙТЕ-ПЪЛНИ ГЛУПОСТИ
6
1
 
2
 
! Отговори
Борко преди 3 месеца
Просто бизнеса си ги прибира тези 15% кое не е ясно.
5
1
 
8
 
! Отговори
Ss преди 3 месеца
Нещо цените да паднат?
4
6
 
3
 
! Отговори
Браво преди 3 месеца
Това са добри новини. Може наистина още 2015 да ни приемат в еврозоната. Тогава радевите вълнения съвсем ще изпуснат въздуха.
3
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
тока е по-евтин и то с много, но не съм видял цените в магазините да се поевтинели ..
2
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Празни приказки на килограм,имало спад на производствените цени с 15 процента,защо тогава по дяволиme цените на всичко от нова година насам хвръкнаха с поне 20 процента?
1
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Къде се е получила тая фантастика ? За какво понижаване става въпрос след като се повишиха и на газта и на тока ? И най-вече за какво конкретно производство става въпрос ?