Цените в България са били най-ниски в ЕС през 2013 г.

През миналата година цените варират между 48% от средното за ЕС
19 юни 2014 16:15, Десислава Попова
103
Цените в България са били най-ниски в ЕС през 2013 г.
Снимка: Dnes.bg

Най-ниските цени на потребителски стоки и услуги в Европейския съюз през 2013 г. са отчетени в България – ценовите нива у нас са равни на 48% от средната стойност за 28-те страни членки, сочат окончателните данни на Евростат.

Ценовите нива варират широко между страните членки. Най-високи са те в Дания - 140% от средната стойност за ЕС. Тя е следвана от Швеция (130%), Люксембург и Финландия (и в двете страни по 123%).

С 10% до 20% над средното ниво за ЕС са цените в Ирландия (118%), Великобритания (114%) и Холандия (110%), докато в Белгия и Франция (по 109%), Австрия (107%), Италия (103%) и Германия (102%) са регистрирани цени малко над средната стойност.

Нивото в Испания (95%) е малко под средното, докато в Гърция (89%), Кипър и Португалия (по 86%), Словения (83%), Естония и Малта (по 80%) цените са под средната стойност с между 10% и 20%. С около 30% до 35% по-ниски цени са отчетени в Чехия, Латвия и Словакия (всички по 71%), Хърватия (68%) и Литва (65%). Цените са с около 40% по-ниски в Унгария (60%), Полша и Румъния (по 57%).

Разбити на различни категории, цените в България също се нареждат сред най-ниските в Евросъюза. Цените на хранителните продукти и безалкохолните напитки у нас са равни на 69% от средната стойност. Толкова са и в Румъния, а по-ниски са единствено в Полша – 62%.

Цените на алкохолните напитки и тютюневите изделия в България са най-ниски – 59% от средната стойност за ЕС. Най-ниски са също и цените на ресторантите и хотелите – 47% от средното ниво.

Цените на облеклото у нас са равни на 82% от средното за ЕС, на потребителската електроника – на 95%, а на личния транспорт – на 85%. Прави впечатление, че разликите в тези три категории варират в по-слаба степен между страните членки.

Проучването обхваща данни за над 2400 потребителски стоки и услуги.

Четете повече икономически новини в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


103
Още по темата: БългарияцениЕС
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
1
 
12
 
! Отговори
дрън дрън преди 10 години
в неделя си дойдох от Германия - там пазарувах от техните магазини NETTO - цените на месото, колбасите, бирата и още няколко други стоки са по-ниски от тукашните - ядяхме с жената на корем въпреки, че бях на самосиндикална екскурзия
58
1
 
20
 
! Отговори
Бойко преди 10 години
Европа заплата 2000евро чисто цигари 5 евро .БГ заплата 400 лева цигари 5 лева???
57
0
 
14
 
! Отговори
mama vi gnusna преди 10 години
ami zaplatiteEeeeeeeeeee mama vi gnusna
56
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 70-Хумора ти е доста черен но си прав.Българина не е тъи работен както едно време.Сега само мрънкаме и чакаме от някъде да падне нещо.Да ама не--ще чакаме да паднат на коча топките но.....ще си чакаме.
55
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Престанете да пишете глупости как тук било всичко най евтино,съобразно нашите доходи всичко е много, много скъпо.Престанете да ни сравнявате с уялите се западни колонизатори!
54
0
 
12
 
! Отговори
az преди 10 години
Dolna LUJA
53
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Като видях колко минуса сте ми напраскали под пост 52 разбрах, че българина изобщо е загубил чувството си за хумор. Лошо мили съграждани и съселяни.
52
4
 
10
 
! Отговори
Бесене на всичко преди 10 години
Ако щете вярвайте, ГЕРБ с фирмите си внасят лоши горива, цигари, маратонки, бетон, меса и гумени изделия. ДПС и тютюневите им фирми ни тровят с гадни и вредни цигари, внасят и шият тук парцали от Капълачърши. БСП перат пари от наркотици, горива, офшорки, крадат от енергетиката, а ЕВН и компания изкопаха ценните цветни проводници, замениха ги с китайски ментата, като дойде по-високо напрежение всичко гърми. Въобще от 25 години сме във война с партиите, мафията и чуждите монополи, да ги бесимнаред
51
3
 
2
 
! Отговори
vesko02 преди 10 години
Махнаха Инджова и започнаха с идиотизмите.
50
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Мръсни, долни, продажни , глупави, дупедавци и още и още квалификации на благородната професия ЖУРНАЛИСТ. защо един от вас *** веднъж не написа за заплатите и работното време в България, а сравнявате само цените? Защо хвалите запада и САЩ вместо да отразявате реалността? Защо, защо... Вие не сте журналисти вие сте купени мерекета и гледате само парите си. Който плаща повече и за шепа стотинки продавате и майчиното си мляко. Що не си е...е м..к..а защото скоро други ще свършат тая работа.
49
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Цените в България са били най-ниски в ЕС през 2013 г.През миналата година цените варират между 48% от средното за ЕС-----------Е, да! Това е любимия рефрен на нашите управници!Интересно защо нищо не ни казват за нашите заплати, които са били много по-ниски от всички в Европа, включително, по-ниски и от заплатите в Албания.Много бих искал, всякакви такива провокативни статийки да включват сравнение на цените спрямо средните заплати и едва тогава да ни ги натрапват от всякъде в медиите.
48
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Журналисти Нескопосани,нищо нее вярно в това което го пишете,
47
0
 
14
 
! Отговори
Очевидец на ЕС преди 10 години
Цигарите - контрабанда, фалшиви и отровни, храните по магазините са внос и преопаковани тук в Билла, Пени и всякакви кожодери, които едва ли биха продали подобни канцерогени, оцветени меса и други неструващи *** в Западна Европа, та даже и в Централна.Тук е една територия оградена от граница, където всеки си прави експерименти - с лекарства, парфюми, козметика, храна, дрехи и какви ли не негодни за употреби продукти в Белите държави. Миро Найденов от Баста е основен вносител на отрови
46
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ами няма такива лъжи да се пропагандират в друга държава при условие, че всеки тук има поне един роднина или познат работещ в Европа и знае всичко от първа ръка. Коя европейска медия така ще пише лъжи за своята си държава??И *** отдолу пишат, че българите само се оплакват....не повръща ни се, не се оплакваме щото няма на кого.
45
0
 
12
 
! Отговори
ние преди 10 години
ТЕ ЦЕНИТЕ МОЖЕ ДА СА НАЙ ЕВТИНИ,, А ЗАПЛАТИТЕ КОЛКО СА ААА ?????
44
1
 
24
 
! Отговори
истината преди 10 години
АЛКОХОЛА И ЦИГАРИТЕ и по малко горивото това е доста по скъпо в нормалните държави .... а горивото няма смисъл да си говорим за качество както и на местните продукти да сравнявате кон с кокошка оттам и базата били ниски няма такива ФИЛМИ ДРУГАРИ ОТ ДНЕС ...СТига писахте глупости да угодите на някой богат комунистически велможа ....ЗАЩО НЕ НАПИСАХТЕ ЧЕ ЕВРОПА ВИ КАЗА 400 ЕВРО СОЦИАЛНА НОРМА ЗА БЪЛГАРИТЕ КЪДЕ ЕЕЕ ДРУГАРИ ТОВА ВСИЧКИ ДОХОДИ ДА ПОЧВАТ ОТ 800 ЛЕВА ПЕНСИИ И ЗАПЛАТИ КЪДЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ ДРУГ
43
2
 
25
 
! Отговори
Не разбирам преди 10 години
Като е толкова евтино тук, защо нито един европеец не иска да работи в България за 350 лева???
42
0
 
18
 
! Отговори
ne4o преди 10 години
a...заплатите.....аман от платени статии...4е не ви в срам да го пишете това
41
16
 
5
 
! Отговори
Браво 52 преди 10 години
Колкото и невероятно да Ви звучи има хора които печелят добре и не мрънкат като вас. Аз също подкрепям 52.Никога няма да се оправите. Навсякъде има успели и бедни. ори в Америка има бездомници и бедни. Всичко е до човека.
40
2
 
18
 
! Отговори
с. преди 10 години
Това изобщо не е вярно и е пълна лъжа!Доста неща в България са по-скъпи от Западна Европа!Неслучайно бизнесът на вносители на перилни препарати и какво ли още не от белите държави процъфтява!Първо защото нямат нищо общо с тия,които се продават в Кенефистана и са супер качествени и второ,защото са по-евтини!А заплатите изобщо няма какво да се коментират!Най-ниската средна работна заплата не само в ЕС,но и на Балканите е в България!