Жилищният пазар в столицата се оживява

В районите с ново строителство е отчетен и слаб ръст на цените
Обновена: 10 май 2014 15:44 | 10 май 2014 15:27, Миглена Иванова
62
Жилищният пазар в столицата се оживява
Снимка: www.freeimages.com

Възстановяването на жилищния пазар в София започва да се усеща, като през първото тримесечие на годината в районите с концентрация на ново строителство е отчетен и слаб ръст на цените, сочат данни на компанията за недвижими имоти „Адрес Недвижими имоти”.

От началото на 2014 г. сделките в централните райони са двойно повече спрямо същия период на миналата година. През последните две години от агенцията наблюдават завръщане на купувачите на имоти в центъра на столицата, но при по-реалистични цени. До края на годината не се очакват съществени сътресения в активността и в ценовите нива в София. Единствено някакви значими промени в отделните квартали биха дали възможност за по-сериозна промяна и в ценовите нива.

Най-стабилен е жилищният пазар в източните райони на София, които продължават да се развиват активно. В тези квартали се появяват качествени обекти на достъпни цени, подобрява се и тяхната инфраструктура. Очакванията на компанията са пазарът в тези райони да се активизира все повече, а цените да се вдигат по-бързо в сравнение с останалите райони на столицата.

Един от факторите за стабилния пазар в тези квартали е големият брой работни места, които се създават в района. Това мотивира много хора да закупят жилище в района, в който работят.

Други стабилни квартали, по данни на агенцията, са „Борово” и „Княжево”. Купувачите, които ги предпочитат, отиват там поради нагласата, че ще живеят в по-зелена среда.

Още по темата

В годините на кризата цените на жилищата в отделни райони на София са се понижили с между 25 до 50%, сочат данните на компанията. Според агенцията най-стабилни са останали цените в кварталите с по-голям дял на новото строителство, като „Борово”, „Младост”, „Дружба”, „Банишора” и други.

Най-силен е спадът в районите, в които възможностите за строителство са били по-ограничени – централните квартали, „Западен парк”, „Иван Вазов” и други.

Още новини за имоти може да прочетете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още по темата: жилищен пазар
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Да ве да.
10
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Съборете панелките, постройте къщи и нискоетажни кооперации на хората!
9
2
 
2
 
! Отговори
Бони преди 10 години
До нуждаещ сеиди си от там от където си дошъл и няма да имаш проблем с нема.
8
11
 
1
 
! Отговори
платено преди 10 години
съобщение. това че имотите са спаднали с 50 % в годините на кризата не може да е вярно. Вярно е че спаднаха с 20-25 %, в центъра също с толкова. Строителството в източните квартали е интересно за хора които не са от София, за софианци важни са южните квартали, още повече че там има достъп с метро. Даже Надежда е по атпрактивна запади метрото по ломско от някои други квартали.
7
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До НелиГладен брокер ипотечен кредит сънува.
6
12
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Дом, а работа? Понякога домът се превръща в окови и пари хвърлени на вятъра. Ето защо хората по света предпочитат наема, за да имат мобилност. Но на българинът трудно му увира кратуната.Накрая разбира, че е сгрешил, но е късно.
5
6
 
10
 
! Отговори
нуждаещ се преди 10 години
И нашето семейство това лято ще трябва да избере нов дом. Панелки не искам, повечето са много стари. Новото строителство е сравнително евтино, обаче трудно се намира качествено. Не че няма, но трябва да се избира, а изборът в момента е малък. Истината обаче е, по-добре сега да спестяваш и да купуваш дом, отколкото на старини да броиш стотинки за наеми. Още повече, че преките данъци, вкл. имотните, у нас са символични.
4
2
 
25
 
! Отговори
Дали? преди 10 години
Нали четохте, че за 3 месеца има пуснати 8 нови жилища в цялата София. Ако това повишение на жилищния фонд с 0,001% е съживяване, значи икономическия ни ръст от 0.1% е направо покъртителен икономически скок.
3
6
 
34
 
! Отговори
колю фичето преди 10 години
София е едно ГОЛЯМО , ПАНЕЛНО СЕЛО .
2
2
 
25
 
! Отговори
онбашията преди 10 години
драги новодомци, не забравяйте да заделите и десетина хиляди евра за частни детски градини, щото то не е само жилището дето струва пари в софия
1
22
 
18
 
! Отговори
политолог преди 10 години
Колкото повече време управляват тройната мафия БСП-ДПС-Атака-ДС , толкова повече мислещите българи виждат , че на този етап единствено ГЕРБ и Б. Борисов могат да изведат България от блатото , в което ни набутаха тройната коалиция. В най скоро време ще се повиши драстично тока , горивата , а от там и всички хранителни продукти. Не случайно Станишев , Сидеров и Бареков се писаха водачи на Евролистите. След изборите ще избягат в Брюксел уж да променят Европейската политика, а ние ще подсмърчаме .