Fiat откри завода си в Сърбия

Във фабриката са инвестирани над 1 млрд. евро
16 апр 2012 18:46, Бойчо Попов
267
Fiat откри завода си в Сърбия
Заводът на концерна в Крагуевац. Снимка: Reuters

Компанията Fiat avtomobili Srbia (FAS) откри днес официално новия си завод за производство на автомобили в Крагуевац, съвместен проект на сръбското правителство и италианската компания Fiat, съобщиха сръбски медии, цитирани от БТА.

Заводът в Крагуевац е най-голямата инвестиция в Сърбия през последните няколко десетилетия, достигаща около 1 милиард евро, от която се очаква да допринесе значително за възстановяването на сръбската икономика след кризата.

На церемонията присъстваха сръбският премиер Мирко Цветкович, председателката на парламента Славица Джукич-Деянович, генералният директор на Fiat-Chrysler Серджо Маркионе и Генералният директор на FAS Антонио Чезаре Ферара, които се подписаха върху първия модел Fiat 500 L.

Цветкович и Маркионе подписаха на 29 септември 2008 г. договор да основаване на компания "Fiat avtomobili Srbia, според който автомобилният гигант от Торино притежава 67%, а Сърбия 33% от капитала на съвместната компания. В същото съотношение ще се делят и печалбите на FAS.

Заводът в Крагуевац е планиран за производство на около 300 000 автомобила годишно, но първоначално капацитетът му ще бъде 200 000 автомобила годишно. Производственият комплекс се простира на площ 1,4 млн. квадратни метра и е най-големият обект от този тип в Югоизточна Европа.

Генералният директор на FAS Антонио Чезаре Ферара по-рано заяви, че заводът ще започне серийно производство на модел Fiat 500 L през следващия месец. Fiat-Chrysler съобщи, че началната цена на новия модел ще бъде около 16 000 евро и ще се произвеждат две бензинови и една дизелова версия на модела. 

Още за икономиката в Източна Европа четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


267
Още по темата: пазар на автомобилиFiat
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
СТРАНДЖА,тебе и с една паница боб ще те изклатят!Лесен си!
28
0
 
27
 
! Отговори
Smurf преди 12 години
Дааа а в членката на Европейския съюз България чуждите инвестиции за януари 2012 са грандиозната сума от 44 милиона лева. Леле не ми се мисли като приемат Хърватска и Сърбия в ЕС България каква дупка ще изглежда на фона на тях
27
1
 
18
 
! Отговори
500 Abarth преди 12 години
Хората от *** правят пари, а тука разни комплексари се ръфат за глупости.
26
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"по - голям *** от фиат няма!!" Казала лисицата,като не стигнала гроздето!
25
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Странджа, сега турците ще ни изклатят с 40 милиарда.На теб може да ти харесва, на други - не...
24
16
 
6
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 12 години
Аз обичам фиат - това е най-гейската кола, все пак трудно се намират *** и трябва да плащам на турски тираджии, които подмамвам с вдигнатия капак на фиата край пътя.
23
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До 43Хапченцата да си изпиеш.
22
18
 
3
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 12 години
И сибирската мечка се опита да ни изклати с 20 милиарда, но Борисов прояви далновидност и ги отпрати зад полярния кръг...
21
4
 
17
 
! Отговори
Гацо преди 12 години
Даринка го дига на Берлускони Той изклати Боко тупа го по гърбината нашият му се гъзи до безкраи но за сметка на това големите рално интресни инвестиции даващи реално веднага много работни места са в Сърбия не у нас . А Сърбия благодарение на Иван Костов и Надка Михаилова бяха извършени бомбандировки . Благодарение на това дори и у нас има бум на ракови заболявания поради хвърлените бомби с ниско обогатен оран
20
2
 
7
 
! Отговори
ссс преди 12 години
до 29!Какво значение има столицата, ак ще да е село Бунаре?!?Мършата си е същата - боковска!
19
22
 
4
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 12 години
Фиат и Лада ***... - персони нон ***...
18
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Платеният Гербераст,да обясни защо слага минуси!!!!Хубаво продал се е за 30 сребърника,но нека измисли поне 1 нещо в защита на Плондера!!!!!!
17
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ха а тук сега кой ще вложи милиардче за еди завод?Нали сме много привлекателни за инвестиции.Това е много показателно.
16
8
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Така ще да е докато шопите управляват България.Столицата трябва да е Пловдив, иначе няма оправяне!
15
1
 
17
 
! Отговори
ссс преди 12 години
Ей, неграмотничета....пише се ФИАТ, не "Фият" !!!Ограмотете се, пък после приказвайте!
14
0
 
27
 
! Отговори
Bace преди 12 години
При тази новнка освен да кажем КОМБАЧЮШЕЪН на СЪРБЕЖА друго не ни остава . Сега разбрахте ли че СЪРБИТЕ СА НАРОД А НИЕ *** . У НАС НЯМА АМА НИЩО СВЕСТНО да се ПРОИЗВЕЖДА . Китайците се опитаха да бутнат една каруца на немския пазар казва се ДИАМАНТ виждал съм точно 3 и те се продават но никой не ги иска . Китаиците нямат лиценз за продажба в ЕС и никога няма да имат както и ние също . Фият може да са скъпи за подръжка но ги има продават се и ще се продават имат си фенове традиции
13
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
BOKO BOKO VIJ KAKVO PRAVQT KOMSHIITE AMI PODAVAI OSTAVKA 4E SE NE TRAESH
12
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Абе ние винаги сме си били и винаги ще си останем последната дупка на кавала! Факт! Никой не ни брой за нищо.
11
6
 
30
 
! Отговори
ссс преди 12 години
Говорят само келешчета, без да са карали италианска кола! Говорите глупостиииии!В момента карам фиат, който е по-добър и безпрожлемен, с повече екстри от предишното ми Рено!Иначе браво на сърбите, дори без да са в ЕС, са далеч подобре от нас благодарение на "компетентните" ни управляващи!
10
5
 
50
 
! Отговори
Хвала на сърбите ! преди 12 години
Е на това му се вика чужда инвестиция ! Хвала на сърбите ! Пак са пред нас, въпреки че ги бомбардираха и война водиха срещу цялото НАТО.Там стандартът на живот продължава да е по-висок от българския. Заплатите и пенсиите продължават да са по-големи от нашите. Нищо, че Сърбия не е в ЕС."ФИАТ" ще разкрият работни места за сърбите, а нашите хвалипръцковци от ГЕЙБ само знаят да позират пред камерите.Вече сме най-изостаналата държава на Балканите. Румъния и Сърбия са далеч пред нас.