Преди 68 години тръгва прогнозата за времето

НИМХ прави и хидроложки, морски и агропрогнози
9
Преди  68 години тръгва прогнозата за времето
Снимка: Pixabay

На 6 май 1956 г., преди 68 години, в България е издадена първата гражданска прогноза за времето, съобщават от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

След разучаване на различни методики за изготвяне на метеорологични прогнози, изграждане на научно, оперативно и свързочно звено, Мартин Мартинов прави първата прогноза, издадена от секцията "Прогнози" на Института по хидрология и метеорология (сега НИМХ).

Сега Националният институт по метеорология и хидрология издава метеорологични, хидроложки, морски и агропрогнози за страната, Балканите, Европа и Черно море, както и различни специализирани прогнози при поискване.

Прогнозите се правят на базата на регулярни измервания (наземни, спътникови, радарни) и на числени модели (метеорологични, хидроложки, модели на ветровото вълнение и други).

НИМХ е главен изпълнител на научните изследвания и на оперативните дейности у нас по метеорология, агрометеорология и хидрология. Тези дейности следват стандартите в нормативните документи на Световната метеорологична организация (СМО) към ООН. НИМХ е официален представител на България в СМО.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още по темата: НИМХпрогнози
Още от Страната
Скок на покупките на имоти у нас от чужденци
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
ОТ 68 ГОДИНИ НИМХ ПРАВИ ПРОГНОЗАТА ЗА ВРЕМЕТО. ЗА 68 ГОДИНИ ХОРАТА ПО СВЕТА СЕ НАУЧИХА ДА ПРАВЯТ КАКВО ЛИ НЕ ОТ МЕТЕОДАННИ НО НИМХ НЕ СЕ НАУЧИ. ОСТАНА СИ ТАМ ОТДЕТО ЗАПОЧНА. АМИН.
8
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ааа, откакто времето се е пообъркало.:))
7
0
 
1
 
! Отговори
Винаги е Имало преди 1 седмица
Та ри каати НиЩоПравци, още от Времето на Шаманите и Ба Лъ Ци, които са бачкали и за тях, да им изкарват прехраната! нищо ново!!
6
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
тия са просто едни модерни гадатели - нещо като врачки на времето
5
1
 
4
 
! Отговори
Муахаха преди 1 седмица
и от тогава до сега - веднъж не позваха! а има една в Брюксел, дето Знаят след 20 години какво ще е времето и така източиха до момента само едни 13 000 000 000 000, да 13 Трилиона от Народите на Европа, които вече за тяхна сметка са сред най-бедните в Света, но Брюкселци са с Офшорни Сметки, Яхти и Имения!!
4
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Понастоящем прогнозите се изготвят от компютърни центрове като ECMWF или GFS. Всичко е автоматично. Събират данни от метостанции и спътници, смятат и правят прогнозата. Общо взето нашите метеоролози само четат какво им прогнозира машината. По-богатите държави имат собствени компютърни центрове, които правят общо взето същото, но локално.
3
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
:)
2
1
 
4
 
! Отговори
Знаещ преди 1 седмица
......И във Видин пускаха сърбите да чуят прогнозата защото на нашата никога не можеше да се вярва........тъшак
1
0
 
2
 
! Отговори
До хубав ден преди 1 седмица
Ти си знаеш