Цивилни жертви, глад, болка... Войната в Газа без изгледи скоро да приключи

В Кайро продължават преговорите за спиране на огъня
150
Цивилни жертви, глад, болка... Войната в Газа без изгледи скоро да приключи
Снимка: БГНЕС

Войната между Израел и "Хамас" навлезе след десетки хиляди жертви в седмия си месец. На този фон няма никакви изгледи за скорошен край на бойните действия, съобщиха агенциите, цитирани от БТА.

В Кайро продължават преговорите за спиране на огъня и освобождаване на заложниците, държани от "Хамас", а същевременно израелският министър-председател Бенямин Нетаняху е подложен на все по-голям международен и вътрешен натиск заради въоръжения конфликт.

Още по темата

Десетки хиляди хора излязоха по улиците на Тел Авив и други израелски градове вчера, за да протестират срещу управлението му и с настояване за по-добре съгласувани опити за постигане на освобождаването на пленниците, отвлечени от палестинското движение.

Въздушен удар, нанесен през седмицата от израелските сили по хуманитарна автоколона, предизвика бурни реакции от страна на едни от най-твърдите съюзници на Израел в международен план.

Делегация на радикалната палестинска групировка "Хамас" възнамерява днес да посети Кайро за нови преговори за спиране на огъня, но през последните седмици предишните кръгове на тези разговори се проваляха.

Войната започна на 7 октомври, когато стотици терористи, основно от "Хамас", но и от други радикални групировки, действащи от Газа, нахлуха през строго охраняваната граница с Израел и извършиха клане в съседните населени места и на музикален фестивал, отбелязва ДПА.

На израелска територия бяха убити около 1200 души, а 250 бяха взети за заложници и отведени в Газа. Впоследствие десетки от тях бяха пуснати на свобода, а друга, по-малка част бяха открити мъртви или освободени от израелската армия.

Безпрецедентното нападение предизвика кампания на масирани израелски въздушни удари, които бяха последвани от военна сухопътна операция, започнала само няколко седмици по-късно в северната част на ивицата Газа и достигнала към днешния ден до Рафах на юг, преминавайки по пътя си през всички големи градове в палестинския анклав.

Според управляващото Газа движение "Хамас" при израелските нападения са загинали над 32 500 палестинци.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


150
Още по темата: войнаХамасГаза
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Признаването на Израел в ООН има по-голяма правна тежест, от резолюцията на ООН за областта Палестина. Тя никога не е била държава.
21
7
 
1
 
! Отговори
Гюро Михайлов преди 5 месеца
До Анонимен 14 - Прочети статията внимателно и си отговори на въпроса: ЗАЩО Израел започна прочистването на територията.
20
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Палестинците живеят толкова време с израелците, в непосредствена близост до тях и така, и не разбраха манталитета и националния им характер. Тъкмо се заговори за преговори между двата народа, за по-голяма автономия на палестинците и някой организира преврата, с главно действащо лице терористичната организация "Хамас". Този който насъска "Хамас" да нападне Израел, е главният виновник за хилядите жертви в Газа. Не е трудно да си види, кой е той.
19
3
 
7
 
! Отговори
456 преди 5 месеца
Да гладуват,след като мразят евреите,нападат ги,крият терористите от Хамас!В Газа всичко е Хамас,още с раждането си!
18
5
 
1
 
! Отговори
Само да вметна преди 5 месеца
Този " Велик ден", ще е Различен за Християнската общност!!! -:( Явно ще има реформа и във вярата ни!-:(
17
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Ще приключи когато се намесят арабите от няколко страни едновременно. Но ги е страх от оръжията на сащ. Засега.
16
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Хамас цивилни ли са, или с униформи?
15
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
A какво става с контранастъплението? Върнаха ли вече Крим?
14
7
 
11
 
! Отговори
Израел-Богоизбраният преди 5 месеца
Терористите от Хамас по волята на Кремъл, извършиха престъпление срещу еврейския народ, без да си дават сметка какво ще последва след това. Сега мрънкат за примирие, но това няма да стане, без да бъдат ликвидирани и последните отре.пки на тероризма в този район. Всеки, който слуша крепостните тирани, върви към гибел...
13
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
На всякъде се качват омразни клипчета против исляма от проповедници и нито дума за юдеите! А те са истинското зло
12
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Войната между Израел и Палестина не Хамас!
11
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До ХА-ХА-ХА-ХААААААААА- за ТОВА ЛИ КАЗВАШ- ИЗРАЕЛ- БВП НА ГЛАВА ОТ НАСЕЛЕНИЕТО ПО НОМИНАЛНА СТОЙНОСТ- НА 15 МЯСТО И ИНДЕКС НА ЧОВЕШКО РАЗВИТИЕ НА 19 МЯСТО- 2017Г МИН ЗАПЛАТА- 2542ЛВ, 2016Г- 3000ЛВ, СРЕДНА- 6300ЛВ
10
3
 
13
 
! Отговори
Българинъ преди 5 месеца
Адмирации за споменаването на кой, кога и как започна войната. Така е по-ясно кога и как ще завърши - когато Израел реши, че Хамас не е заплаха и когато си върне отвлечените. Жертви? Война.
9
14
 
11
 
! Отговори
Аноним преди 5 месеца
Защо си мислите че евреите обичат християните,те не признават никоя друга религия освен тяхната дали Аллаху акбар или Боже мой,за тях всички други религии са грешни,те казват че са избраният народ
8
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Хамас все още не освобождават заложниците, как тогава да свърши тая патаклама?
7
9
 
16
 
! Отговори
Kойчо преди 5 месеца
Да бе мирно седяло не би чудо видяло.Яжте сега патрони и ракети
6
4
 
11
 
! Отговори
aa1820 преди 5 месеца
Англосаксонците защо не се намесят - нали са стожера за демокрация, свобода, човешки права.....хората там ядат трева и корени, докато запада спи, а Израел си тества новите играчки.
5
8
 
13
 
! Отговори
българин преди 5 месеца
Неуважаемите араби да се осъзнаят,че нашия христ.свят преустанови наивното и глупашко отношение с тях.Те идват да убиват и да разрушават нашия свят,тук в Европа,и ние ще им отговорим по същия начин.да,те са убийци с полуживотинско мислене.Лично аз ненавиждам арабите,и не ги искам у дома си.Детеубийци,идващи от свят,където човешкия живот няма никаква стойност.Това е света на ислямизма.
4
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Това не е война между Газа и Изреал. А точно Изреал е геноцид в Газа.
3
4
 
8
 
! Отговори
Фют преди 5 месеца
До 1. Какво общо има запада с изтока? Защо изтока не предприеме действия и да спре убийците на Хамас?