Четири са жертвите на атентата в Анкара

14 са ранени
23 окт 2024 18:55, Нели Христова
10
Четири са жертвите на атентата в Анкара
Снимка: БГНЕС

Пред централата на турската отбранителна промишленост край Анкара бе извършено нападение, при което загинаха четирима души, а други 14 са ранени.

По думите на президента Реджеп Тайип Ердоган "ужасяващата атака" е оставила "четирима мъченици и 14 ранени", съобщи той от Казан, Русия, по време на среща с руския си колега Владимир Путин, който изрази съболезнованията си.

Министърът на вътрешните работи Али Ерликая също ревизира първоначалния си брой на загиналите „трима мъченици“, като потвърди, че са убити четирима души и добави, че „трима от ранените са в критично състояние“.

Терминът „мъченик“ обикновено се използва за обявяване на смъртта на войници или жертви на насилствени действия.

Според частната телевизионна станция, разположена на входа на обекта, намиращ се на около 40 км от Анкара, стрелбата, която е продължила да отеква след експлозията, станала около 16,00 ч. местно време, е спряла малко след 17,30 ч.

Друг канал съобщи, че са били взети „заложници“, но не даде повече подробности или потвърждение.

Министерството на правосъдието обяви започването на разследване.

Все още никой не е поел отговорност за операцията.

Според NTV става въпрос за самоубийствен атентат, при който "група терористи" са нахлули на входа на сградите, преди един от тях да се "взриви".

Вестник „Сабах“ публикува в профила си в X снимка, направена от камерите за наблюдение на входа на сградата, на която се вижда млад мъж, облечен изцяло в черно, с раница на гърба и очевидно с автомат, с думите:

"Това е един от терористите, които нападнаха #TUSAŞ", пише "Сабах".

Министърът на транспорта Абдулкадир Уралоглу „осъди терористичната атака срещу съоръженията на Turkish Aerospace Industries Inc (TUSAŞ) в Анкара“.

„Нека Бог се смили над нашите мъченици и нека ранените се възстановят бързо“, добави той в Х.

Лидерът на опозицията Йозгюр Йозгел, също осъди „терористичната атака“, като заяви в X: „Осъждам тероризма, независимо от кого и откъде идва“.

Ръководителят на НАТО Марк Рюте предложи подкрепата на алианса за Турция в разговор Ердоган след смъртоносното нападение.

"Току-що разговарях с (президента) Ердоган за терористичната атака в Анкара. Посланието ми беше ясно: НАТО е с Турция", написа Рюте в X, използвайки официалното турско име на страната.

Тази седмица в Истанбул се провежда голямо търговско изложение за отбранителната и космическата промишленост, на което присъстват главният изпълнителен директор на отбранителната промишленост и украинският външен министър Андрий Сибига.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от Балкани
България предлага общи туристически пакети за Балканите
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
5
 
1
 
! Отговори
ЕВРАЗИЙСКИ ЦЕННОСТИ преди 40 минути
ОЩЕ ЛЕНИН И Г. ДИМИТРОВ ИЗВЪРШВАНА ТАКИВА С ЦЕЛ - ПОБЕДА НА ЕВРАЗИЙЦИТЕ , МАСКИРАНИ КАТО ПРОЛЕТАРИАТ
4
0
 
3
 
! Отговори
Весо преди 1 час
Нидерландското куче много рано се разджафка!Твърде силно,но много неясно и най-вече,защо ли?
3
8
 
4
 
! Отговори
Турко-циганска драма преди 1 час
Втората армия в НАТО е първа по насиpане, естествено! В Турция момчетата стават жени пет години по-рано от момичетата .!. По волята на алах, естествено!
2
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
ЦРУ
1
2
 
13
 
! Отговори
BG преди 2 часа
НАТО веднага си предлагат услугите че Дугана може да ги напусне