Шолц: Не трябва да има нови условия пред РМС за ЕС, България да не ги поставя

Промяната в Конституцията била от ключово значение
Обновена: 29 юни 2023 07:45 | 29 юни 2023 07:40, Камелия Цветанова
212
Шолц: Не трябва да има нови условия пред РМС за ЕС, България да не ги поставя
Снимка: Pixabay

Не трябва да бъдат поставяни нови условия за преговорите за присъединяване на Република Северна Македония към ЕС, заяви в Берлин канцлерът на Германия Олаф Шолц.

"Ще бъда ясен, ясно е договорено и така трябва да бъде - редовен процес на присъединяване според процедурите, които се управляват от ЕС. Това са неща, които вече са написани на хартия и не трябва да се появяват други, които се отнасят до двустранната ситуация. Това защитавам и гарантирам". Tака Шолц отговори на въпрос, свързан с думите на президента на България Румен Радев, че конституционните промени са само предварително условие за начало на преговорите на Северна Македония с ЕС.

Още по темата

На съвместна пресконференция с премиера на Република Северна Македония Димитър Ковачевски, който е на официално посещение в Германия, Шолц каза, че промяната на конституцията на Република Северна Македония сега е от ключово значение и от успеха на този акт „зависят много неща”.

„Затова искам да насърча Северна Македония да продължи по пътя на реформите и своите ангажименти. Реформите не са абстрактни искания. Още сега те имат конкретно положително въздействие върху гражданите”, каза Шолц.
От своя страна, Ковачевски отново призова депутатите да гласуват за промяна на конституцията, защото в противен случай, вместо да върви към интеграция в ЕС, Северна Македония може да изпадне в изолация.

„Конституционните промени не са въпрос на идентичността, защото тя е решена в преговорната рамка и в други документи. За първи път сме в ситуация, в която нямаме вето отвън, но ветото може да дойде отвътре. Този процес не е на един човек, не е процес на едно правителство или една политическа партия, това е процес, който постига целта на държавата. Целта за евроинтеграцията не може да бъде по-малка цел от политическия рейтинг и политическата кариера на който и да е политик в държавата”, каза Ковачевски.

Попитан за това дали с новото правителство в България се очаква подобряване на отношенията между двете държави, Ковачевски посочи, че вече има осъществени срещи между министрите на земеделието и на труда и социалната политика, и предстоят такива на министрите на външните работи и на министрите на икономиката.

„Смятам, че така е отворен пътят за връщане на позитивния диалог и темите, които са важни за бъдещето и ежедневието на гражданите. Защото на региона му трябват политици, които търсят решения, а не такива, които всекидневно критикуват и се занимават с миналото. Политици, които се занимават с миналото не дават решения. На Западните Балкани са нужни политици, които говорят за бъдещето, а бъдещето е политика на добросъседство, добри отношения между гражданите и европейско бъдеще”, каза Ковачевски. /БТА, Маринела Величкова/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


212
Още по темата: МакедонияСкопиеЕС
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В РСМ всички, освен българите там, сацигани, роми. Които още славят Тито. Ниски, черникосмати, крадат, бият, лъжат, палят...истинскацигания. С такива трудно се преговаря.
49
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Скъпи гостин Шолц Швабешки! Лицемерието при вас западняците няма край. Знаеш ли, че Пендаровски нарича българите фашисти? А питал ли си го Пендара кво мисли за теб и племето ти, Шолц? А на документи не беше ли разписано всяка страна членка да се възползва от Шенгенското пространство и от американски безвизов режим. България, Шолц, знаеш ли, откога все не изпълнява критериите за това? И Македония надали ще ги покрие критериите, че да види ЕС.
48
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Шолц да си гледа в неговата кошница. Според последното социологическо проучване както негпвата, така и на другиоте две партии в коалицията "Светофар" (червено, жълто, зелено) са със спад на одобрението. На първо място излизат християн-демократите, на второ са Алтернатива за Германия а партията на Шолц е на трето. В Германия официалната инфлация до май е 6,1% (Това е спад, защото беше 7, 5%), а средното повишение на цените на храните е 17% от януари.
47
1
 
12
 
! Отговори
Неразбиращ преди 1 година
Шолц е внуче на есесовец. И надуваема кукла на САЩ.
46
0
 
14
 
! Отговори
До 40 и 41 преди 1 година
То и за бежанците имаше закони на хартия в ЕС, но това не попречи на Меркел да вземе еднолично решение! Тези закони от години всеки ден се нарушават в Германия!!
45
0
 
2
 
! Отговори
hfghfg преди 1 година
PMC?! KaMu?!
44
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мислам дека бевте преголеми оптимисти кога се донесе француската грозотиа од предлог.Требаше да ви биде иасно дека тоа на пракса нема ни наимала шанса.Едните ВМРО одма ви кажуваат без лажене дека тоа нема да стане , другите СДСМ прво се лигавеат и лажат но потоа и они нема да исполнат. А тоа што на сите овде во МК ни е иасно дека униата нема да се проширува во догледно време за две до три децении минимум , тоа па фрла сосема друга сенка на работите.Како и да е поарно е да немате големи очекувана
43
0
 
10
 
! Отговори
Изборът за България преди 1 година
Е повече от ясен - ТВЪРДО ОТСТОЯВАНЕ НА НАЦИОНАЛНИЯ ИНТЕРЕС!.Пък какво бил казал този, или онзи за нас не е интересно.И да, България не се й кани да поставя нови условия.Тя иска само и единствено да се спазват ДОСЕГА договорените и то точно така както са записани в двустранните договори.без увъртания, без номера и БЕЗ ОТЛАГАНЕ.Иначе няма ЕС!
42
0
 
8
 
! Отговори
Не е ли преди 1 година
Само ЕДНО единствено условие от години?
41
0
 
19
 
! Отговори
По същество преди 1 година
Европейците правят всичко възможно да ги напуснем. Ако искат, могат да търгуват България за Македония
40
0
 
11
 
! Отговори
България над всичко преди 1 година
изобщо не е нужно да се морим да им поставяме нови условия - те със старите не могат да се справят!!
39
0
 
17
 
! Отговори
Шолц преди 1 година
Айде спри с тоя театър, все едно ти ни командориш тека в Европа! След взрива на СП 1 и 2 стана ясно че си един обикновен слуга! Явно само САЩ могат да поставят условия и взимат решения в Европа!!
38
0
 
17
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 година
Давайте, братя македонци, сега ви се е паднало, докато Кирчо е на власт. На есен може вече да нямате тоя шанс.
37
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То и за Шенген е написано на хартия, и за визите за САЩ също, ама нейсе! Европа на сто скорости...
36
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
21 Ако премахнат ветото, тогава редица закони, които са приети от ЕП ще се обезсилят. Като този от Копенхаген, Маастрихт, за добри отношения със съседите и правата на човека. И тогава, съвсем логично, ще се премине към гласуване за разпад на ЕС, с мнозинство.
35
0
 
18
 
! Отговори
До 36 преди 1 година
ЕС не знаят какво е срам!! Не бих разчитал на това!
34
0
 
16
 
! Отговори
То и на Русия преди 1 година
Меркел 8 години нещо ги лъжеше да не поставят други условия, че има споразумения Мински на хартия, но нарочно не нахрави нищо да накара Украйна да ги изпълни! Накрая на Русия и изби бушона, че стрелят и палят рускоговорящите!
33
0
 
11
 
! Отговори
Петър Дънов преди 1 година
Да не се взима под вниманиеХлопа му дъската заради Русия
32
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Споко. Тези макета няма да впишат българите в конституцията и евролицемерите даже ще ги хване срам и без това единствено простичко условие да ги пуснат. Както сами казват, ще си сложат вътрешно вето.
31
0
 
17
 
! Отговори
До 31 преди 1 година
Точно така е! На него САЩ му разрешават единствено да взема решения за С. Македония и България..в Германия е само един слуга на САЩ!