Ковачевски обвини България, че се отнася с РСМ като Русия към Украйна

Острото му изказване е в коментар на думи на Йотова
Обновена: 18 май 2023 07:26 | 18 май 2023 07:10, Камелия Цветанова
262
Ковачевски обвини България, че се отнася с РСМ като Русия към Украйна
Снимка: БГНЕС

Дискурсът, използван от България към Северна Македония, за съжаление е много подобен на дискурса, използван от Руската федерация към Украйна, каза премиерът на Република Северна Македония Димитър Ковачевски по време на четвъртата среща на върха на Съвета на Европа в Рейкявик. Изявлението му беше излъчено на живо в интернет канала на правителството на Република Северна Македония.

Още по темата

Според Ковачевски, обвиненията, изказани на срещата „от страна на представителя на България, са напълно неоснователни и идват от държава, която не зачита решенията на Европейския съд за правата на човека и стандартите на Съвета на Европа в областта на правата на човека”.

Северна Македония е международно призната като функционално модерно мултиетническо общество, в което се зачитат всички права, и всички доклади потвърждават това, каза Ковачевски, според когото е недопустимо да се злоупотребява с подобни обвинения за политически цели, особено в този решаващ за бъдещето на Европа период.

В свое изявление на форума вицепрезидентът на България Илияна Йотова заяви, че „в Република Северна Македония има черни списъци на българи, които не се допускат на територията на страната, а най-опасната тенденция е широко разпространеният език на омразата към съседна държава, член на Съвета на Европа и на Европейския съюз“. /БТА, Маринела Величкова/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


262
Още по темата: македонияКовачевски
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
106
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А факт ли е, че Република България съществува от 15 ноември 1990 г. А факт ли е??
105
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Македонизмът съществува още отпреди 1944 година когато руснаците и слугите им в България са започнали да го налагат насилствено сред българите. Факт ли е? Въпреки, че в последствие българските им слуги уж се отказват от това действие. Но как, когато предават костите на Гоце Делчев на Македония? Искат да сме братя. Хубаво, ама какво правите? С тези си действия ли?
104
3
 
8
 
! Отговори
До 125 преди 1 година
А факт ли е че Украйна и Северна Македония съществуват като държави от 1991/ 1992 година? А факт ли е??
103
7
 
6
 
! Отговори
До американски бот преди 1 година
Ние Българите имаме 13 века история и я познаваме!! Спести си пропагандата на разделение за малко умните украинци и македонци! Чиито държави съществуват от 30 години и всеки използва липсата им на мозък и национална идентичност!!
102
5
 
4
 
! Отговори
ха ха ха преди 1 година
Добре де,като не искате в Биробиджан може и в Сахалин!:)))))
101
2
 
11
 
! Отговори
мдааа преди 1 година
Храни куче да те лае!
100
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То и Република България съществува от 15 ноември 1990 г. Преди това е Народна Република България. Сега е Република България. Сори, пичуе... ХАХАхах!
99
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До като не изпратим всички русофили в Биробиджан България няма да се оправи!
98
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бот, какво ни продаваш фалшивата история на Украйна?? Украйна съществува като ДЪРЖАВА от 1992, България от 7 век!! Когато е имало камо две държави в Европа- Римската Империя и България!
97
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руската църква продължава да счита и го обявява публично че македонската църква е колония на сръбската. Възраждане какво мисли по този въпрос? Той да беше само този въпрос. Има още много друго за които сте достатъчно ослепени от привнесения русизъм направил ви пионерчета, чавдарчета. Но единствено сами може да се направите българчета! Македония и България винаги заедно въпреки инсталираните чужди политически управления.
96
4
 
8
 
! Отговори
До 113 преди 1 година
Украйна е Киевска Рус колко Северна Македония е Империята на Александър Велики ;)Успех с пропагандата!
95
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пионери достатъчно са ви налагали една чужда история за да ви отровят и да ви направят това което сте днес. Да воювате срещу своя народ заплювайки историята си, държавата си и да тормозите жената и децата си в един черен свят на потъпкване и отхвърляне на всичко различно. Да предавате собствените си сестри и братя. И да искате да живеете на техен гръб чрез такси, комисионни и да ги ограбвате.
94
1
 
6
 
! Отговори
До 113 преди 1 година
Екраъна е Киевска Рус колко Северна Македония е Първото Българско Царство ;)Успех с пропагандата!
93
8
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Aбсолютно невярно! Предвид, че управляващата класа почти не се е променила, че даже и по служби и по армия и т.н. все още са си децата на комунистите, то значи отношението на България спрямо Македония е точно обратното на Русия спрямо Украйна, защото болшинството от българските комунисти до ден днешен са готови на драго сърце да подарят Македония на сърбите, защото Сърбия е съюзникът на Русия на Балканите.
92
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За да бъдат в мир България и Македония не трябва да се допуска идеологии на империи като Русия и Франция да ни разединяват.
91
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бот, Украйна не съществува от 1992 година. България от 1878 година ли съществува, като народ? Украйна е Киевска Рус.
90
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За да бъдат в мир България и Македония да се забрани русизма, който насъсква хората едни срещу друго. И стига сте слагали минуси. Да не би да забравихте, как от руското посолство в Македония пускат антибългарски филми? Как путиския режим се гаври с българската истрия на българска писменост? Как забраняват българския език в окупираните украински земи. И после винаги след това Митрофа излиза и се извинява. Свалят правителства с руските си партии. И това е винаги едно и също. Това е политика
89
1
 
7
 
! Отговори
За такова изявление преди 1 година
Най малко се праща хротестна нота при посланика на македония! Но ние нали даже правителство си нямаме..
88
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Също сприте всякакъв туризъм там-не им наливайте пари в икономиката.. спиране на всякакви икономически връзки!
87
3
 
8
 
! Отговори
Македонеца преди 1 година
Вето за тия еничари със стокхолмски синдром както направиха гърците и след 20 години ще си кажат майчиното млеко...