Вучич: Сърбия трябва да настигне България по заплати

Сърбия не се е включила в нито един от 11-те пакета санкции срещу Русия
10 мар 2023 11:18, Елка Василева
78
Вучич: Сърбия трябва да настигне България по заплати
Снимка: архив, БГНЕС

Президентът на Сърбия Александър Вучич заяви, че Сърбия трябва да се стреми да достигне България по заплати и да я задмине по ниво на чуждестранните инвестиции. Вучич гостува снощи в предаването "Кирилица" на сръбската телевизия „Хепи“, в което говори за актуалната ситуация в Сърбия, чуждестранните инвестиции, санкциите срещу Русия и преговорите с Косово.

"Резултатите се постигат с усърдна работа, за да може Сърбия да настигне България по заплати, за да бъде нивото на инвестиции по-високо отколкото в Хърватия, България, Словения", каза Вучич.

Той подчерта, че чуждестранните инвеститори биха напуснали Сърбия, ако се прекратят преговорите с Косово.

"Ако нямахме примера на Русия, можеше да лъжете хората в Сърбия, че чуждестранните инвеститори и компании няма да се оттеглят. Но имаме пример. Половината от нашите индустрии биха пропаднали, ако само германците се оттеглят“, отбеляза Вучич и допълни, че германските инвеститори са най-здравата част от сръбската индустрия.

Президентът припомни, че Сърбия не се е включила в нито един от единадесетте пакета санкции срещу Русия, но отбеляза, че не може да обещае, че нещо няма да се направи в бъдеще.

"Успяхме да запазим позицията си да не въвеждаме санкции срещу Русия повече от година. Заради твърдостта на нашата позиция", каза Вучич и добави, че ако беше въвел санкции, щеше да се чувства като предател.

Говорейки за преговорите с Косово, президентът подчерта, че не очаква скорошен напредък в диалога с премиера на Косово Албин Курти.

„Почти съм сигурен, че Албин Курти е решил да не формира ССО (Съюза на сръбските общини), а за него е лесно да не го прави и за това говори и решението за отпадане на визовия режим за гражданите на така нареченото Косово“, заяви Вучич и повтори, че няма да подпише капитулацията на Сърбия.

Той настоя, че хората трябва да разберат, че в този момент Сърбия „няма и десет метра пространство, през което да може да премине, а около нас да не е НАТО“.

„Трябва да пристъпим към помирение с албанците, но не съм оптимистичен, като виждам кой е от другата страна. Курти вижда спасение и изход само в нападението на сърбите“, заяви Вучич.

(БТА, Симона - Алекс Михалева)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
6
 
15
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 година
ОТ НАЧАЛОТО НА МЕСЕЦА САМО ЛОШИ НОВИНИ ЗА КОМУНИСТИТЕ УДАР СЛЕД УРАР И КУЛАТА НА КОМУНДЕЛРОН В СОФИЯ И ТЯ ЩЕ ПАДНЕ СКОРО!
23
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много съжалявам, че не съм софиянец, вчера щях да ида на "протеста" да им подхвърля жълти стотинки! Даже копейки можеше да намеря.
22
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ко стаа , копейка, с референдумите за вън от нато и ес, за резидентска република и за кво беше, а, за да на рублата? нещо мълчиме, а?
21
5
 
14
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 година
ЕЙ ВИ ГИ КОМУНИСТИЧЕСКИ СЪРБИЯ И СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ ПО-ЗЛЕ ОТ БЪЛГАРИЯ И ТО ПРИ УСЛОВИЕ, ЧЕ ФИНАНСОВИЯ ИЗЕДНИК БОРИСОВ НЕ ГИ Е УПРАВЛЯВАЛ!!! АКО НЕ БЯХМЕ В ЕС ДА СМЕ ПО-ЗЛЕ И ОТ СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ И ОТ СЪРБИЯ И ТО МНОГО ПО-ЗЛЕ!
20
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По ниски заплати от БГ са в: Сърбия, Киргизстан, Грузия, Таджикистан, Туркменистан, Никарагуа, Куба, Македония и разбира се в големият им брат Русия! Факт! Който си го признават! А тоя мал о у мник тука продълшава с магарешкия инат!
19
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Как с напъва копейката на черното бяло да вика, чак се кефа! давай на амабразуру! Удивлявам се на опитите ви да защитавате незащитима и провалена кауза, но за евра какво ли не прави копеката! Щото се оказа,ч е Рузия плаща не в рубли, а в евро. Срещу което така и не събрахте подписи за референдум!
18
8
 
13
 
! Отговори
до 21 преди 1 година
Прав си. Точно благодарение на ЕС сме на дъното на всичко :) !
17
10
 
17
 
! Отговори
Cartman1912 преди 1 година
президента на Сърбия казва, че трябва да ни догонят, но форумците казват, че там било по-добре. Истината е, че сме по-добре и от тях и от турците. Щом ние ходим да пазаруваме там а не те тук е ясно кой е по-беден. А ревльовците от тукашния форум ако ги пита някой ще кажат, че и в Северна Корея е по-добре от тук.
16
9
 
13
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 година
ВЪПРЕКИ НЕВЪОБРАЗИМОТО ФИНАНСОВО СЪСИПВАНЕ НА БЪЛГАРИЯ ОТ УПРАВЛЕНИЕТО НА БОЙКО БОРИСОВ ПАК СМЕ ПО-ДОБРЕ ОТ СЪРБИЯ БЛАГОДАРЕНИЕ НА ЕС! А ПЪК РУМЪНИЯ БЕШЕ НАРАВНО С БЪЛГАРИЯ ПОЧТИ ПО ЖИЗНЕН СТАНДАРТ И СЕГА КОГАТО Е В ЕС СА С 50% ПО ДОБРЕ ОТ НАС НО ТЯХ БОРИСОВ НЕ ГИ Е УПРАВЛЯВАЛ!
15
2
 
10
 
! Отговори
Росен Коня преди 1 година
Ние пък догонваме Конго !
14
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Другара, продължавай да викаш на черното бяло! ние водка като теб не пием! Мислиш че ти връзваме на съчиненията! Вярваме на държ. глава на Сърбия! Той го казва! А ти за Пирот всякакви съчинения да пишеш можеш. При това е лесно проверимо. В евростат. Тая махленска рузка пропаганда тип една жена на пазара каза скоро ще се изчерпи, аи ще бъде санкционирана!
13
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А България първо трябва да настигне Буркина Фасо.
12
12
 
11
 
! Отговори
Чефо преди 1 година
И малките деца, знаят че сърбите с в пъти по-добре от нас във всяко отношение!
11
2
 
7
 
! Отговори
БРАВО! преди 1 година
Вучич: Сърбия трябва да настигне България по заплати
10
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
и ТОЯ ЩЕ СВАЛИ ГА ШИТЕ... СПОКО... НА ДЖУДЖО МУ ОСТАНАХА ВАСАЛИ САМО БЕЛОРУСИЯ, УНГАРИЯ И СИРИЯ. ОРБАН ВЕЧЕ ПОЧНА ОБАЧЕ ДА ПРАВИ НАМЕЦИ...
9
7
 
10
 
! Отговори
Въпросителна преди 1 година
Някой от тук скоор да е ходил в сърбия? АМа не у Пирот, Белград например...всичко е лъс ! Заведения,улици,сгради...то няма място даже за сравнение...години напред са и то не 1-2.
8
7
 
11
 
! Отговори
Един с Една преди 1 година
Мисля, че Вучич по тоя начин просто ни се подиграва и тактично ни намеква , че сме на неправилната страна.
7
10
 
12
 
! Отговори
Съвет преди 1 година
Отидеде в близкият Пирот и вижте как живеят Сърбите, в пъти по добре от дрипавите Перничани-пияндета!
6
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Значи,трябва да спрът на се развиват.Имам преки наблюдения.
5
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
След войната и Путин така ще излезе и ще каже: Да догоним българите по заплати.