Певецът Ламбе Алабаковски е подпалвачът на културния дом в Битоля

Той е бил арестуван
Обновена: 7 юни 2022 18:17 | 7 юни 2022 12:54, Нели Христова
165
Певецът Ламбе Алабаковски е подпалвачът на културния дом в Битоля
Снимка: БГНЕС

Извършителят, запалил входната врата на Културен дом "Иван Михайлов" в Битоля, е заловен. Това съобщи министърът на вътрешните работи Оливер Спасовски в профила си във Фейсбук.

Певецът Ламбе Алабаковски е човекът, подпалил вратата на българския клуб, предаде репортер на БГНЕС.

"Имам удоволствието да съобщя за бързо и ефективно разрешаване на казуса от преди три дни (04.06.2022 г.) с криминалното събитие - пожар в център "Иван Михайлов" в Битоля, по който имаме задържано лице, признало престъплението. Работихме денонощно, за да открием извършителя, взети бяха предвид всички доказателства, а след официалните разговори през изминалите дни, снощи, с разпореждане на съда беше извършен обиск на две използвани от Л.А. (34 г.) локации в Битоля, където са намерени и иззети предмети, свързани с престъплението, след което лицето е задържано. За пореден път показахме, че единствената сила, която има всяка правова държава, е властта да унищожава престъпността. И в този сегмент няма "извинете", няма защитени лица - всички са равни пред закона и всеки, който е сгрешил - трябва да носи отговорност!“, пише в профила си министър Спасовски.

Арестуваният е популярният македонски певец Ламбе Алабаковски, който наскоро се е завърнал със семейството си от САЩ в родината си, заявявайки, че предпочита да живее в Македония.

Описанието на подпалвача от Битоля бе дадено от българския министър Теодора Генчовска, която веднага след събитието се отправи от Скопие към Битоля, където бе информирана за извършителя в полицейското управление.

„На кадрите на една от камерите видях мъж, който пристига спокойно с велосипед, вади туба със запалима течност и спокойно излива течността пред вратата на сградата. Пожарът, който избухна, беше голям, и подозирам, че човекът има някакви наранявания от този огън и може да потърси медицинска помощ. Мъжът е с маска“, каза Генчовска и добави, че лично тя смята, че този "акт е извършен хладнокръвно, умишлено и злонамерено".

По-рано беше обявено, че ще се изяви на мегаконцерта "Памет" в събота като специален гост.

Ламбе Алабаковски става популярен след като побеждава в телевизионното състезание „Търсене на звезди“ през 2004. Той е много популярен в страната си, а песните му са сред любимите на македонците и заемат челни позиции в музикалните чартове.

Подпалването на входната врата на клуб "Иван Михайлов" предизвика остри реакции от страна на български политици, които оцениха инцидента като варварска постъпка и провокация.

След официалното откриване на Културния център преди два месеца в РС Македония започна масирана антибългарска кампания, в която участваха и официални представители на властта, както и представител на държавните институции в Скопие.

Кой е Ламбе Алабаковски вижте в репортажа на телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


165
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
114
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 118: Няма такава дума "кумунис".Казва се "комунист" и не е бил такъв.Хитлерист е и по заповед на Хитлер отива в Скопие.Да носи български културен дом име на него е позор.В България е осъден за убийство.
113
0
 
19
 
! Отговори
Куре Фгъзовски преди 2 години
Ламбето живял в Америка но се прибрал осранИопикан и решил да го дава патреот. Не че ще му направят нещо, след седмица две ще напълни стадиона с такива като него и ще пеят доНасиране.
112
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Maке84 Братоубйствена война както Украйна с Русия. Не е първата. Напр. и Румъния и България са били една държава а после Румъния напада бг. Или Сърбия и бг.
111
0
 
8
 
! Отговори
Maке84 преди 2 години
Лоша работа едно зло ражда друго, брат на брат око си искарва накаде вървим, какво ще оставим след нас?
110
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 108 По-скоро Михайлов е бг националис и кумунис. Кумунис е защото ВМРО е революционна вкл. и срещу монархията на Югославия и България които са жертвали много българи във войните. Националист е защото се бори за свобдота на българите както Левски и Ботев.
109
14
 
11
 
! Отговори
Лойко преди 2 години
Прекаляваме с провокациите спрямо Македониа, и няма какво да се чудим защо ни мразят.Нахалство е от наша страна да кръщаваме клуба на името на човек определен като враг на Македониа.Какъв в за нас Иван Михайлов не е толкова важно.
108
2
 
5
 
! Отговори
Значи преди 2 години
Добре е инструктиран, преди да тръгне насам !
107
5
 
7
 
! Отговори
Иван Михайлов преди 2 години
Ако е при война може да се убива. Сърбия водят война срещу българите в Македония. За мене цар Борис е повече фашис от Иван Михайлов, защото убива и политически противници, а Иван Маихайлов няма как да спаси евреите в Македония но е спасил македоните особено когато бг армията се бие срещу Хитлер. Защото бг армията можеше и да се истегли от Македония и Хитлер щеше да очисти всички в Македония.
106
0
 
7
 
! Отговори
Алабаловски преди 2 години
За какво са го задържали, за да му връчат награда ли ?
105
3
 
4
 
! Отговори
Чук и Гек преди 2 години
До Анонимен 111 Ето, такива типове от ВМРО са използвали и българските фашисти за саморазправа с прогресивните хора и между себе си! Идеолог на тези убийства е Двореца и правителството на Цанков, главен изпълнител - Ванчо Михайлов! Тодор Алескандров, генерал Протогеров, д-р Никола Генадиев, Стамболийски, Петко Д. Петков са все техни жертви и колко още .....
104
0
 
7
 
! Отговори
гоце преди 2 години
сега да изпее една песен - кога запалиф вра'таа на ванчее
103
0
 
7
 
! Отговори
ламбе преди 2 години
ламбе на дедо си хараламби явно му се пее в затвора под душа но като се има в предвид нивото на тази държава може и съд да нямат ами да се хокат на пазара под коня на македонеца александър
102
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всички български журналисти,които подкрепят Ванче Михайлов всъщност подкрепят убиец на техен колега.Отварянето на център с такова име разпали още повече омразата и вместо да се потуши вие говорите как Русия и някакви комунисти били виновни,което не е вярно.Русофобите,които всъщност не са никакви русофоби,а хитлеристи пречат на диалога между Македония и България.
101
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Факт е,че е пратен 1944 г. от самия Хитлер в Скопие.Не е нацист като Бандера.Чиста проба фашист е,а в България е имал присъда за убийство на журналист.
100
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Българин Зависи как се стълкува. В България се тълкува че е герой а в Македония или Турция че е терорис, нищо че Сърбия и Турция окупират България и Македония.
99
1
 
10
 
! Отговори
Българин преди 2 години
През 19 век думата тероризъм не съществува,така че няма как Левски да е съден за това.А заклано е единствено прасето с което са те откърмили,Мюмюне!
98
3
 
8
 
! Отговори
Този преди 2 години
Ламбе е типичен сръбски коминтерновец!
97
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До bin Ladden II И Левски е обесен за тероризъм че прави друго подобно на вмро срещу турците. Ами Ботев заклан че е с банда срещу падишаха.
96
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Kamenco Маке съд го регистрира значи всичко си е по правилата.
95
1
 
4
 
! Отговори
Един Българин преди 2 години
Сега ще се окаже че е и българин като мнозинството :))) а може би и малко луд? Ще се окаже че е много известен и трябва да не влиза в затвора за да го слушат хората, а никой не се запитва чия е поръчката и кой насъсква всички против България защото ще загуби властта си "евентуално".... , което е леко виртуално, но не им се рискува.