Кои са целите, кога и къде ще бъде нанесен решителният украински контраудар?

Това е една от най-строго пазените тайни в момента
340
Кои са целите, кога и къде ще бъде нанесен решителният украински контраудар?
Снимка: БГНЕС/EPA

Украйна подготвя мощна контраофанзива за възвръщане на окупираните от Русия украински територии. Колкото по-добре се подготви Киев за решителната битка, толкова по-добри ще бъдат шансовете му за успех.

Магистрала в Полша, близо до границата с Украйна. Конвой с около дузина военни машини идва от Украйна. "Видях ги наскоро да отиват в обратната посока", казва таксиметров шофьор. "Носеха танкове. Много големи танкове".

Украйна ще се нуждае от тези танкове в предстоящите седмици и месеци. Украинската армия завършва подготовката си за очакваната контраофанзива, която беше обявена преди няколко месеца, пише Роман Гончаренко за "Дойче Веле". Тя трябва да стане повратна точка за зимните окопни сражения и да отблъсне Русия от окупираните територии. Това може да е решаващ момент. Освобождение.

Отбраната на Бахмут - способ за печелене на време?

Всеки, който посети Киев сега, ще усети какво означава затишие пред буря. Руският обстрел като този на 28 април вече е рядкост. Столицата изглежда спокойна. И все пак - войната дебне зад всеки ъгъл. На Майдана има наредени ковчези на паднали в боевете, а по сградите висят плакати, призоваващи за доброволци в армията.

Особено голям брой войници умират в Бахмут. Градът вече месеци наред е арена на ожесточени сражения и почти изцяло е под контрола на руснаците. Но украинската отбрана не се отказва - обяснението е, че така се защитават и останалите близки градове. Но Киев иска да заклещи руските сили в Бахмут, за да спечели време за подготовка на контраофанзивата си. Затова и украинската армия понесе много поражения и се примиряваше с тях.

Андрий и Максим (имената им са променени) също са се сражавали в Бахмут. Сега са в Киев - най-сетне имат време да си починат. "Надявам се да си е струвало", казва Андрий за решението Бахмут да се защитава на всяка цена. Той самият не е сигурен дали е така. Максим разказва, че руските войски са ги превъзхождали числено, а и неговият отряд е бил зле подготвен и с недостатъчно муниции. От контраофанзивата двамата очакват "най-сетне да бъдат освободени окупираните територии".    

Нужно е време за разгръщане на офанзивата

Контраофанзивата е непрестанно дискутирана в украинските медии, но представителите на въоръжените сили на страната не издават нищо. Всички въпроси получават отговора "Почакайте и ще видите". За това има много причини. Например, че не всички западни оръжия, които се очакваха, са пристигнали. От началото на годината Украйна получи много тежко въоръжение - германски и британски бойни танкове, бойни машини, американската система "Пейтриът" и съветски изтребители.

Според изчисленията на украинското онлайн издание "Украинска правда" армията и националната гвардия са създали най-малко 16 нови бригади за офанзивата - така общият брой на войниците е 50 хиляди. Тези нови бригади имат нужда от време, за да се подготвят - включително и за запознаване с новите оръжия. Допълнително предизвикателство е координираното разгръщане на много единици - широкомащабна офанзива. Украйна има незначителен опит в това отношение. Според експерти в Киев възможните сценарии са проигравани от компютри.

Метеорологичните условия все още са неблагоприятни. Дъждът е направил много селски пътища трудно проходими за тежката военна техника. Освен това украинските войници трябва да изчакат, докато дърветата се разлистят, което ще осигури по-добра маскировка. Ще са необходими още няколко дни, докато се появи достатъчно суха и зелена растителност.

Крим е стратегическа цел

Къде, кога и как Украйна ще нанесе удар, е една от най-строго пазените тайни в момента. Вероятно е да заложи на поне две посоки на атака. През есента на 2022 г. армията предприе действия край Харков и Херсон - и те бяха успешни.

В единствената си програмна статия до момента през септември 2022 г. главнокомандващият на украинската армия генерал Валерий Салушний само бегло очерта как би могло да изглежда такова украинско контранастъпление. Той говори за "няколко последователни, в идеалния случай едновременни контраатаки". Салушний споменава и Крим, анексиран от Русия през 2014 г., като стратегически важна цел. Това е основната посока, в която Украйна вероятно ще се опита да напредне, твърдят всички в Киев. Може да се очакват и изненади и хитрости. Мнозина обаче се съмняват, че Украйна ще успее да завладее полуострова. Няма достатъчно сили и технологии за това.

Отдавна се смята, че основната линия на нападение е Запорожка област в Южна Украйна. Оттам украинските сили искат да продължат към Крим, за да отрежат руските военни от сухопътните доставки. Ако това сполучи, ще бъде голям успех за Киев, казват те. Няма да е лесно, защото Русия е изградила няколко отбранителни линии. Освен това този път - за разлика от Харков или Херсон - Русия вероятно ще отговори с контраатаки, което е един от рисковете на украинската офанзива.

Контраофанзивата едва ли ще сложи край на войната

Въпреки това настроението в Киев е предпазливо оптимистично. "Тази офанзива изобщо не може да се провали, ще бъдат освободени още територии", казва един военен експерт. "Единственият въпрос е на каква цена". Тази цена е това, което войникът Андрий вижда всеки път, когато погледне списъка с контакти на мобилния си телефон: "Много другари паднаха. Не мога да намеря сили да изтрия номерата им".   

Съществува и въпросът какво ще се случи след контраофанзивата. Някои се опасяват, че ако тя далеч не оправдае очакванията, Западът може да подтикне Украйна към преговори и болезнени отстъпки. Военното ръководство се изказа ясно против това. "Това няма да се случи", казва Андрий. Той и мнозина в Киев предполагат, че войната ще е дълга и едва ли ще приключи дори след контраофанзивата. Затова той се надява на повече конвои с тежко военно оборудване от Запада.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


340
Още по темата: войната в Украйна
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
197
20
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Бомба в мумията на ленин и има фсб гей гном и няма фсб гей гном
196
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До Анонимен: Към москва! Киевски гном има за бесене и там на парада ще му светят маслото на плъха зелен!
195
8
 
18
 
! Отговори
контрапрестъпление преди 11 месеца
Нато-еничарите са готови за резачката!
194
7
 
34
 
! Отговори
Разликата преди 11 месеца
Голямата разлика в тази контраофанзива е, че руснаците се окопаха. Сега ще им се наложи на ЗСУ да се бият, така както руснаците се биха досега, срещу укрепени позиции. Жертвите ще са колосални.
193
35
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Украйна ще победи от руснак войник нестава могат само да заливат с количество но днес и количество нямат Московия е обречена
192
22
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Към москва гном има за бесене там
191
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Единствената голяма кал е това в главите на Zадниците с кармазъ пентаграм на челото
190
16
 
11
 
! Отговори
Килифарев преди 11 месеца
Тавариши помислете, досега укрите удържаха атаките с подаяния от запада, сега обаче ситуацията коренно се промени. Подаянията се превърнаха в регуларяни доставки а на мамаша раша джепането взе да свършва - снаряден глад се усеща по фронта и затова не могат да напредват реално. От 50-60 хил снаряда на ден припоследните по значителни военни успехи в лисичанск и с. донецк спаднаха на на 10 хил на ден. В резултат вземат бахмут 9 месеца и треперят вагинеровците да напуснат фронта че капутинират одма.
189
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Само не знам как ще стане, защото там е адска киша в момента и свръхтежката слабомобилна аме европейска техника затъва без проблеми. Досега НАТО си водеше войните нейде из пустините. Това в Украйна е чернозем, малко дъжд да валне и всичко подгизва.
188
2
 
16
 
! Отговори
Хем е тайна, хем не. преди 11 месеца
От месеци се говори за тая офанзива. Даже се говори в коя посока ще бъде проведена. Какви тайни, строго пазени са в главата ви?
187
7
 
35
 
! Отговори
Гошо преди 11 месеца
8 години запада насищаше Украйна с оръжие. 130 000 армия беше струпана край Донбас готова за нападение. За една година целият запад пращаше оръжие на Украйна и само благоразположението на Путин е причина Украйна все още да съществува. 80% от разрушенията са дело на украинските фашисти и холивудските лъжи. Така че от тази прокламирана офанзива нищо няма да излезе.
186
17
 
5
 
! Отговори
Г. Кубатевски преди 11 месеца
Ха-ха-ха, руснята вече треперят и тръпнат в очакване. Могат да гарантират за целостта на новите територии точно толкова колкото гарантираха и за Херсон. Ни повече ни по малко.
185
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
А те руснаците дори не подозират, че ще има такъв решителен удар и съвсем не се подготвят да ги посрещнат подобаващо. Само ние знаем, защото днес ни информира. Но тайно от всички останали.
184
1
 
4
 
! Отговори
изненада преди 11 месеца
Контра удара ще настъпи от Финландия през Урал и от небето пада метеорита Челябинск без помощ от САЩ
183
1
 
21
 
! Отговори
Мухаха преди 11 месеца
"Тайния" контраудар, дето никой... ама никой не знае за него ...... За повече подробности, цели и дата на започване прочетете статията ни .
182
21
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Боят настана-а, тупкат сърца ни... Ето ги близо руските душмани.
181
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Руското разузнаване може да не знае, но ако чете днес-бг ще разбере кога и къде украинците ще ги нападнат.
180
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До НО забравят едно А ти забравяш че Урал е на изток.
179
8
 
11
 
! Отговори
НО забравят едно преди 11 месеца
- Атомния арсенал. ТОЙ ще изравни терена чак до Атлантика. Така руските танкове по-лесно ще се придвижат - нали се сещате?
178
6
 
20
 
! Отговори
зелена пропаганда преди 11 месеца
"Рибата в морето, а те приготвили тигана!" :)