Сенатът на САЩ: Процедурата по импийчмънт на Тръмп е съгласно конституцията

Бяха показани въздействащи кадри от насилието в Капитолия на 6 януари
10 фев 2021 07:14, Елка Василева
41
Сенатът на САЩ: Процедурата по импийчмънт на Тръмп е съгласно конституцията
Снимка: БГНЕС

Сенатът на САЩ гласува, че процедурата по импийчмънт на бившия вече президент Доналд Тръмп не противоречи на конституцията.

Петдесет и шест сенатори се съгласиха с това, че процедурата съответства на основния закон на страната. Четиридесет и четири гласуваха против. Така опитът на защитата на Тръмп да прекъсне процедурата с мотив, че само действащ президент може да бъде подложен на процес по импийчмънт, се провали и процедурата продължава.

Ръководителите на обвинението и адвокатите на защитата ще разполагат с по 16 часа за своите презентации, които се очаква да започнат по обяд в сряда. Процесът ще продължи и през уикенда.

Въздействащи кадри от насилието в Капитолия на 6 януари, отнело живота на пет души, както и речта на Тръмп пред привържениците му преди нахлуването бяха показани в началото на процеса.

Още по темата

Процедурата срещу Тръмп започна миналия месец от контролираната от демократите Камара на представителите заради ролята му в нападението на 6 януари срещу Капитолия. По-рано същия ден Тръмп произнесе пламенна реч пред свои привърженици във Вашингтон, в която повтори необоснованите си твърдения, че загубата му на президентските избори на 3 ноември е била резултат от мащабни изборни измами и насърчи привържениците си "да се борят с всички сили".

Доналд Тръмп е първият бивш президент, станал обект на импийчмънт, както и първият, срещу когото подобна процедура се води два пъти.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Американски ***,пак ли си на линия бе?И като започнеш да коментираш дадена тема няма спиране.Не ти ли идва в повече да отговаряш на всеки един коментар,който е различен от твоя начин на мислене?
13
6
 
13
 
! Отговори
БПФ преди 3 години
това, че шайка политически престъпници са казали, че нещо, очевидно противоправно, е допустимо, не го прави допустимо. Тия утре могат да кажат, че гравитацията им пречи и да се опитат да я забранят. Няма как да се отстрани някой от пост, който НЕ заема, а ако се направи със задна дата, това е безумен прецедент. Тия утре ще импийчнат и Рейгън или защо не самият Джордж Вашингтон !!! Ще кажат, че е бил робовладелец и ще го импийчнат !!!
12
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 10Ти за това как Тръмп се опита да фалшифицира и открадне изборите ли говориш? Поне той каквото направи го има документирано. И ако не го унищожат сега политически другите акули го дебнат да го довършат финансово.Чудя се защо на 74 му трябва да се занимава с политика? Или е много *** или няма какво друго да остави на семейството си или и двете. Сега се сети да прави Америка Велика или по скоро искаше да направи империята Тръмп велика?
11
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 10С тая неграмотност ще се чудиш до края на живота ти, и то не само за това. Ще се чудиш защо си беден и затънал в бай ганьовщина.
10
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Чудя се какво пък по-голямо "рушене на Демокрацията" може да има от това да фалшифицираш избори?
9
5
 
4
 
! Отговори
Импичмънт, а преди 3 години
А човека даже не излезе да размаха юмруче пред протестиращите и да викне мутри , вън! Не е ли малко прекалено?
8
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ПървияНито е "първия", който ще импийчнат, нито един рушител на демокрацията може да стане "светец" в САЩ.
7
5
 
14
 
! Отговори
Първия преди 3 години
Американски президент когото предпочетоха да убият политически, а не физически, за да не го превърнат в светец, като Кенеди.
6
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 5В момента точно това правят. Той файда няма, ако не може да се кадидатира за президент отново, а с импийчмънт това ще му бъде забранено.
5
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименНе могат да го свалят от политическия живот.
4
18
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 2Не го свалят от позиция: отстраняват го от политическия живот на страната. Точно това трябва да се прави с такива, които са се възползвали от демокрацията за да се опитат да я съборят: забрана да се занимават с политика доживот. То това и в други области трябва да стане.
3
5
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
Няма логика! Как ще го свалят от високото място, като той вече слезе?!
2
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Чист цирк той вече не е президент от къде ще го свалят??? Могат да го съдят като всеки друг по общия ред за подбудителство, но не трябва да го смачкат показно.
1
19
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тромпета изсвири за последен път. Няма да има президентски почести, финансиране, защита и каквото друго се полага на бивш президент.Така свършват опити за нападения срещу демокрацията.