САЩ дава зелена светлина за F-16 за Украйна, ще обучава и пилоти

Ще обяви и нов пакет военна помощ за 375 млн. долара
20 май 2023 07:29, Александър Попов
417
САЩ дава зелена светлина за F-16 за Украйна, ще обучава и пилоти
Снимка: БГНЕС/EPA

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви пред лидерите на Г-7, че Вашингтон ще подкрепи предоставянето на модерни военни самолети, включително F-16 на Украйна и ще подкрепи усилията за обучение на киевските пилоти.

Стъпката на САЩ е сигнал за голям пробив за Киев, който многократно, доскоро безуспешно, настояваше пред западните си поддръжници да се съгласят да предоставят високотехнологични самолети.

Украинският президент Володимир Зеленски, който ще се срещне с Байдън по време на срещата на върха на Г-7 в Япония, приветства този ход като "историческо решение" и добави, че очаква с нетърпение да "обсъди практическото изпълнение" на плана в Хирошима.

Байдън заяви, че Съединените щати "ще подкрепят съвместните усилия с нашите съюзници и партньори за обучение на украински пилоти на изтребители от четвърто поколение, включително F-16, за по-нататъшно укрепване и подобряване на способностите на украинските военновъздушни сили", според официалния представител.

"Тъй като обучението се провежда през следващите месеци, нашата коалиция от държави, участващи в това усилие, ще реши кога действително да предостави самолети, колко ще предоставим и кой ще ги предостави."

Обединеното кралство, Белгия и Нидерландия и Дания приветстваха решението.

"Обединеното кралство ще работи заедно със САЩ и Нидерландия, Белгия и Дания, за да получи Украйна бойния въздушен потенциал, от който се нуждае", написа в Туитър министър-председателят Риши Сунак и добави "Ние сме единни."

Изпълняващият длъжността министър на отбраната на Дания Троелс Лунд Поулсен заяви, че "сега ще може да се придвижи напред за колективен принос за обучение на украински пилоти за управление на F-16".

Има консенсус за предоставянето на високотехнологични бойни самолети на Украйна, но подкрепата на САЩ е от ключово значение, тъй като по закон те трябва да одобрят реекспорта на американско оборудване, закупено от съюзници, включително на самолети F-16.

САЩ ще обяви нов пакет военна помощ за 375 млн. долара

Американският президент Джо Байдън ще обяви нов пакет военна помощ за Украйна на стойност 375 млн. долара в Хирошима, Япония, където участва в срещата на върха на Г-7, каза американски представител, поискал да остане анонимен, предаде Ройтерс.

Служителят уточни, че новия пакет военна помощ за Киев ще включва артилерия, боеприпаси и реактивни системи за залпов огън HIMARS.

Общата международна военна помощ за Киев е в размер на десетки милиарди долари, като САЩ са водещият донор.

В допълнение към стотици танкове и други бронирани превозни средства, помощта за Киев включва системи за противовъздушна отбрана, прецизни ракетни установки, артилерийски установки и голямо разнообразие от боеприпаси.

Съединените щати са обучили и 11 украински батальона - около 6100 военнослужещи - в операции с комбинирани оръжия и 4000 - в отделни системи.

Повече от две дузини други държави също участват в обучението, което до момента е предоставило обучение на повече от 52 000 украински войници.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


417
Още по темата: украйнаF-16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
304
0
 
0
 
! Отговори
Герги преди 10 месеца
До 65:0 Бе можем, ама повечето са ф-18 с/у миг-21 примерно. И я кажи, колко от руските самолети са били с руски пилоти. Или поне с пилоти с нальот сравним с този на американските пилоти.
303
0
 
0
 
! Отговори
Герги преди 10 месеца
Единствено съм любопитен. коя модификация на ф16 ще им дадат, ако наистина дадат де ....
302
3
 
3
 
! Отговори
Куку преди 10 месеца
Нека да се обзаложим,че благодарение на великия геостратег,Украйна догодина ще стане отново държава с ядрено оръжие.Слава на Украйна!
301
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Пригожин кой псува.
300
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Копейките се отправят към Муча на съвещание.
299
3
 
10
 
! Отговори
ХИРОШИМА И НАГАСАКИ преди 10 месеца
ПИТАТ, КОГА ЯНКИТЕ ЩЕ ИЗПЛАТЯТ ПО 1 МИЛИОН ДОЛАРА ЗА УБИТИТЕ ЦИВИЛНИ ЯПОНЦИ ПРИ АТОМНИТЕ БОМБАРДИРОВКИ??...
298
2
 
8
 
! Отговори
ХИРОШИМА И НАГАСАКИ преди 10 месеца
ПИТАТ, КОГА ЯНКИТЕ ЩЕ ИЗПЛАТЯТ ПО 1 МИЛИОН ДОЛАРА ЗА УБИТИТЕ ЦИВИБНИ ЯПОНЦИ ПРИ АТОМНИТЕ БОМБАРДИРОВКИ??...
297
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Нашите Ф16 подарихме ли ги вече хахахахаха
296
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
А С НАШИТЕ F-16 КАКВО СТАВА?!...
295
1
 
8
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 10 месеца
абе, а за назе ф16 що нема? на бънди грозгето ли му е кисело кво стана
294
2
 
15
 
! Отговори
ще, ще... преди 10 месеца
Направо да им изсипяг ф-ките и да погледаме още по-голям сеир. Какво ще обучават? Няма време, аи струва луди пари. Колко летателни часове и керосин, заплати на инструктори смятат да налеят в поредната си отчаяна авантюра? А ефекта ще бъде повече от съмнителен.
293
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
ФАЩ потъва.... потъва.... Пак идва време да теглят дълг, за да обслужват предишния натрупан. На смъртния си одър хапят напосоки като бясно псе.- Такива ги трепят с тояги.
292
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Голям смях бря кво заглавие. Бяла светлина за украински фашисти и кой че ги пилотира зеления ли )
291
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Високотехнологичните изтребители не са предвидени за въздушни битки на близко разстояние -- те поразяват цели с ракети от голямо разстояние. При условие, че струват милиони кой ще ги пусне да се гърмят отблизо. През всв е било едно, сега е друго.
290
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Стар полски виц - ако отново Русия и Германия нападнат Полша от две страни, както през 1939, тогава с кого първо ще се бият поляците? Отговор - първо с германците, после с руснаците. Защото поляка винаги поставя работата на 1-во място, а удоволствието на 2-ро.
289
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Когато попривършат украинците на ред идват източно европейците.
288
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Западните експерти смятат, че руският изтребител СУ-35 е по-добър от ф-16
287
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
В Сарагоса падна един ф18 вчера ,статия няма разбира се .Говорят че там обучават укри да карат ефки муааххаахаха
286
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Стига давайте оръжие . Стига наливахте масло в огъня . Стига ковахте оръжие и разпалвахте братоубийствени войни . Засрамете се от Бог .....
285
5
 
16
 
! Отговори
ДАЛИ ПЪК преди 10 месеца
С НАШИТЕ ПАРИ УКРИТЕ НЯМА ДА ПОЛУЧАТ БЕЗПЛАТНИ Ф-16 ?