С 14 гласа "за": ВСС реши да гледа искането за отстраняване на Гешев

Магистратите го решиха след два часа дебат
25 май 2023 12:02, Стела Стоянова
78
С 14 гласа "за": ВСС реши да гледа искането за отстраняване на Гешев
Снимка БГНЕС

След близо два часа дебат с 14 гласа "за" ВСС допусна за разглеждане искането за отстраняване на Иван Гешев от поста. Дискусията започна в 9:30 часа. Първа точка е предложението на шестимата кадровици за отстраняване на главния прокурор. Втора е сигналът на Сарафов.

"Време е да разплитаме нещата докрай, времето на закритото свърши". Това каза правосъдният министър Крум Зарков в началото. Думите му бяха по повод искането на главния прокурор Иван Гешев част от заседанието да бъде закрито.

Обвинител № 1 поиска също така шестимата от Прокурорската колегия, които са внесли искането за неговото отстраняване, да си направят отвод. Те един по един отказаха и обявиха, че не виждат причина да не участват в днешното заседание на ВСС.

Иван Гешев бе представляван и от адвокат на дебата. Предишните пъти, когато му се искаше отстраняването, той се бранеше сам. На няколко пъти вметна и за бъдещи процедури пред ВАС.

Още по темата
Вероника Имова каза, че иска да знае какво се е променило през последните дни, че тези кадровици, които бранеха Гешев, сега искат неговото освобождаване.

"Преди дни бяха с тоги пред Съдебната палата в знак на защита на Гешев, а след това настояват той да си ходи", посочи тя.

Около 11 часа Гешев оттегли искането си за закрито заседание. Той представи доказателства, че от 28 априил до 14 май неделя е бил в командировки и по това време го е замествал Сарафов. Представи също така като доказателство запис от изявлението му преди 10 дни. На 12 май е говорил с Георги Кузманов, който му казал, че е хубаво да си подаде оставката в личен интерес и в интерес на нацията.

"Заявявам, че в къщата, която живея под наем, проведох разговор със Стоев и той ми е заявил определени нещи. Заявявам, че този запис не е правен от мен, заявявам, че записът е бил предаден на мой служител, а съм спазвал конституцията и законите на страната", каза Гешев. Преди началото на заседанието Стоев заяви пред медиите, че и той не е правил записа, който според него е манипулиран.

Адвокатът на главния прокурор Радостина Константинова - Томова каза, че в искането е трябвало да се посочи кои точно задължения той не е изпълнил, за да са налице нарушения. Тя добави, че не са изброени задълженията на главния прокурор  и поиска да се направят уточнения.

"Това е важно с оглед правото на защита в тази процедура", добави тя.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
0
 
3
 
! Отговори
тя преди 10 месеца
И тоя "ВСС" и той е за проверка ! Бяха за него , сега като стана опасен са против него !
63
0
 
1
 
! Отговори
Зъл Крум на Роулинг преди 10 месеца
АНГЛИЯ подкрепя Бойко от Банкя на българите да им се построи стена по границите с Сърбия,Северна Македония,Румъния,Гърция и само и единствено до Турция да ходят.......................Дойде у нас Англииския Индиана Джоунс гръкофил и византолог и Помагач написал книга как българите от омраза към гърците превзели Константинопол и го подарили на турчина османлия.......Има и такава книга а и други такива
62
0
 
1
 
! Отговори
ДУРАК ИстанBG преди 10 месеца
МАЙКА ТЕРЕЗА е девственица и Християнска религиозна фанатичка в малцинство проповядваща Христа сред МНОЗИНСТВОТО мюсюлмани от албански сънародници в Северна Македония....................................Лъжливите червени атеистки Велислава Дърева и Весела Лечева все случайно САТАНИЗИРАТ българските ЖЕНИ и всеки път било случайно ама безброй пъти...........На българките е позволено да са само лошата героиня Ханка Крумка и им се забранява да са като Майка Тереза.......срам
61
1
 
1
 
! Отговори
Тереза Мей Знае бе преди 10 месеца
АНГЛИЯ за нищо на света няма да позволи червени терористки като Дърева и Лечева да ги правят на ДУРАЦИ и им е забранено да са добрата героиня МАЙКА ТЕРЕЗА.................Да поясня че от самия СССР Ангел Солаков русенски се самопредложи на Брежнев за Нов Турчин които евентуално да смени по волята на Брежнев стария турчин Живков,прибира се у нас и чак тогава загазва..........Книга има милиционера с намек че бил КДС а го подредила ДС на Живков и т.н.
60
2
 
1
 
! Отговори
Тереза Мей Знае бе преди 10 месеца
АНГЛИЯ още след 1981 е набелязала за враг номер 1 Велислава Дърева която прави целият свят на ДУРАК та само свежото подкрепление Весела Лечева липсваше.............Желязната лейди Маргарет Тачър и превода на Айрън Мейдън та излиза че Велислава Дърева дори от 1981 до 1989 е била таен червен милиционер от ДС,Румно под прикритие на Тодор Живков внушение затвърдено от. Весела ДУРАК Лечева
59
1
 
1
 
! Отговори
ФОЛ Началото преди 10 месеца
Христо Смирненски го изпраща след диспута с "Истинския Рицар" но и с "Рицари след БОЙ" то ест и Христо Смирненски бил изумен че Николай Фол разбира от геноцид на едни армейци върху други армейци от същия етнос и кървища,геноцид и избивания А Е Хуманист и Пацифист като Яна Язова..........След 9.9.1944 сигурен разстрел от Червена ужбългария за Христо Смирненски че се усъмнил в червената утопия...Христо Смирненски изпратил Николай Фол та се получил Павел Вежинов-Люински но други:"Никола Гешев е"
58
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До До до 29 Гл.прокурор има в малко държави на света. В България тази длъжност е привнесена от Съветския съюз - спомнете си този с морковената коса - Вишински от 30-40-те години на миналия век и колко хора са разстреляни по негова заповед. Но преди 10 ноември в БГ той се избираше директно от народа на държавате и нямаше такива неограничени пълномощия като този по време на демокрацията. Нито пък имаше кадри на ВМШ (ВПШ, ВПИ) на високи постове като ББ,Гешев,Сарафов,Яс.Петров.
57
3
 
1
 
! Отговори
Червени курви преди 10 месеца
Още от края на 1981 за ЦРУ и МИ-6 под подозрение за главен идеолог на атентата срещу Папа Йоан Павел Втори е Велислава Дърева умишления ДУРАК като Весела Лечева
56
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ситуациятащ, за да не кажа - лапсусът, е много интересна. Разговорът е проведен в къща, обитавана от гл.прокурор, и в него са участвали само двама души. Ясно е, че записът е направен от един от двамата разговарящи, като и двамата отричат това.От този разговор копие има гл.прокурор,този запис е от полза за него и той го предава за разследване като обяснява,че някой си го е дал на някоя негова служба. Не е необходимо да бъдеш Шерлок Холмс, нито д-р Уотсън,за да установиш истината.Негодно доказател
55
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Щом ще е закрито заседанието това вече е само по себе си Престъпление !Това значи ,че някои крие нещо от Обществото !
54
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
1991 още имаше живи червени партизани ВОЮВАЛИ срещу Адолф Хитлер които измряха всичките до 2023............Днешните червени синове и червени дъщери като ДуракЛечеводъревите никога не са ВОЮВАЛИ срещу Адолф Хитлер а Той идва мейби и Червените фенери какво ще ...???????????????
53
2
 
2
 
! Отговори
Ганди преди 10 месеца
Гешев, не се прави на Жана Д´арк,а чети какво стана с Къро в Южна Африка,щото ти си следващия.Вземай самолета и при Черепа в Дубай
52
2
 
1
 
! Отговори
Срам нямат Фенера преди 10 месеца
Етническата РУСКИНЯ Тереза Мей дойде на помощ по навик да помага на червената партизанска дъщеря Велислава Дурак-Дърева...................Уволнения до дупка срещу Весела Лечева че и затвор щото тези червени Цоладрагойчевки от Англия им се вижда стриптииза
51
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Никола Гешев направил ДЕТЕ на ЦОЛА ДРАГОЙЧЕВА в ЗАТВОРА и се казва Велислава Везалов ДУРАК рускинята Дърева......................Всички жители на Перник били журналисти от вестник "Работническо делчев" като Велислава Дърева,Тодор Живков,Владимир Костов...............Червената лъжкиня Весела Лечева не е стреляла срещу Папа Йоан Павел Втори а е стреляла по Манол Велев................Партизаните от Отечественият фронт измряха дори от старост и не са ВОЮВАЛИ срещу Хитлер та са психопат в главата ли?
50
1
 
7
 
! Отговори
ПроСоТо преди 10 месеца
Гешевия да не се ослушва,а да развърже чувала с компроматите докато още диша!..Защото ще го изхрускат набързо....Освен ако всичката дандания не е хитро замислена далавера..На принципа "И вълкът сит,и агнето -цяло"..Както вървят нещата, резултата ще е :-Тиквун и Мафията НЕДОКОСНАТИ,а Гешевия-получил славата на борец против корупцията,ама ония му попречили...Боко Харем ОТРОВИ ТОТАЛНО обществения живот !!...Не остана и едно островче,на което да стъпи РЕДЪТ..
49
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
ВСС като гущер иска да отреже опашката Гешев, та народа да миряса.
48
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До 43 Ясна е Работата Гешев е Единственият Честен Човек в Държавата . . . . И ТУК СПЯХ ДА ЧЕТА НАТАТЪК! ПИТАМ СЕ КОЛКО МНОГО СКУДОУМНИЦИ ИМА В БЪЛГАРИЯ! ПО НАТАТЪШЕН КОМЕНТАР В ТОЗИ СЛУЧАЙ Е ИЗЛИШЕН!
47
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Цялото ВСС да се разследва, те носят най-голямата отговорност в съдебната власт, не е само прокуратурата проблема.
46
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Осуетили са му командировката без много да са се суетили като предварително се нагласили да му правят атентат с бомбичка и с отвличане за поука какво може да му се случи,ако не слуша и се съгласи за вече взети решения с персонални предложения с кариерни бонуси за продължение към върховете на двустранните отношения и то точно указани 1от 2 възможни като специални за заслуги и след туй заради командировката как на Гл.Прокурор решили да го спасяват по причини покушение с/у него,колата му и кортежа.
45
0
 
4
 
! Отговори
Последни Новини преди 10 месеца
Мафията - Не Прощава - Къро и цялото му семейство, дори малкото му дете и детегладачката - Покушени и РазСтреляни!