Какво да правят абонатите на ТЕЦ-София със завишени сметки?

Дори да подадат възражения трябва да платят фактурата
47
Какво да правят абонатите на ТЕЦ-София със завишени сметки?
Снимка: Pixabay

Клиентите на „Топлофикация София“, които останаха изненадани от високите си сметки за прогнозно потребление през април, да подадат възражение към дружеството за начислените суми в 45-дневен срок след изтичане на периода, за който се отнасят възраженията, въпреки поисканата от омбудсмана проф. Диана Ковачева извънредна проверка. Това съветват от некомерсиалния проект в помощ на гражданите „Ние, потребителите“, а поводът са устни препоръки на касиери на доставчика към клиенти със завишени сметки да изчакат приключването на назначената проверка.

С подадена официална жалба засегнатите ще информират надлежно търговеца за индивидуалните си претенции относно коректността на начислените суми за посочения период, без да изпуснат указания за това срок в Общите условия на дружеството. След това възраженията могат да се правят само по общия исков ред пред родово компетентния съд.  

Важно е потребителите да имат предвид, че независимо от подадената до топлофикация жалба, те трябва да заплатят начислените във фактурата суми в срок, а не да изчакват произнасянето на дружеството по тяхното оплакване. В случай че не го направят, продавачът ще им начисли обезщетение за забава в размер на законната лихва от деня на забавата до момента на заплащането на дължимата сума. Надвзетите пари ще бъдат възстановени при евентуална корекция след разглеждането на жалбата.

В Общите условия на „Топлофикация София“ е посочено, че жалбата трябва да е написана на български език, да са посочени името и адресът на клиента, в какво се състои искането, да са изложени обстоятелствата по случая и да са представени доказателства, ако клиентът разполага с такива. Изисква се също тя да е подписана от клиента или от упълномощен негов представител.  

Срокът за отговор е до 30 дни, когато е необходима проверка на място или чрез търговеца, извършващ дяловото разпределение.

Ако не сте удовлетворени от отговора на дружеството, можете да потърсите съдействие от Комисията за енергийно и водно регулиране.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още по темата: парно
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
0
 
! Отговори
phrag преди 10 месеца
То вода не се спира ако не е платена... Трябва целия блок да го отнесе.
37
0
 
1
 
! Отговори
Инж+ преди 10 месеца
Да отидат на разходка до Банкя???? ББ да им покрие сметките - нали е всеобщ любимец???
36
0
 
0
 
! Отговори
АЗ преди 10 месеца
на държавата
35
1
 
4
 
! Отговори
Боби преди 10 месеца
Най голямата мафия в България.
34
1
 
3
 
! Отговори
Какво да правят преди 10 месеца
Да духат супата.
33
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Топлофикация те прави / абоната/ на длъжник или крадец за да те прати на ЧСИ. Така като жертва, иска постоянно пари от Бюджета. За да покрива собствената си загуба от модела Централно отопление. И не желае тридесет години да се откаже от този Модел на отопление от ТЕЦ
32
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Топлофикация за пред обществото се прави на голяма жертва. Абонатите я крадат. И повтаря , че отоплителните тела на абонатите работят , а преди посещението от топлинно счетовод. за годишния отчет се махат . не желае да прави поне на три месеца отчети както е соф. вода или на месец като друг. монополисти. Топлоф. Не признава договори индивидуални. Не признава и Закона за Защита на Конкуренцията ,Закона на Потребителя , Закона за Задължения и Договорите. Топлофикация разчита на протекцията на
31
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Преди няколко години си свалих радиаторите, дойде човек от Топлофикация да ги пломбира, занесох всичко, което се изискваше и въпреки всичко получих 150 лв сметка! Звънях да питам защо, ползвала съм топла вода и имало сградна инсталация... извинявайте, ама още нямам олимпийски басейн в хола си. Според тях колко кубика топла вода съм използвала?!И тия ме съветват да си трая и да платя.
30
0
 
9
 
! Отговори
Пийте студена вода преди 10 месеца
Мдаааа, вие първо си платете, пък ние после, евентуално някога някой ден, може и да признаем, че сме ви излъгали със сметката. Обаче и да го признаем, няма да върнем парите, а ще ги прихванем към следващата сметща, която може да е по-голяма и от тази.Честито!
29
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Монополистите ни набутаха в корупцията. Зада оцелеем трябва да крадем. Но кои може! ?
28
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Да чакат изравнителната сметка. За прогнозни сметки лихва за забава не се дължи.Да се плати само дяловото.
27
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
В София няма проблем за плащане на сметките . Повечето абонати са в програми по еврофондове и покриват " Прогнозните сметки " без мрънкане. Да не забравяме , че София и Софийска област са половината население на Държавата. А тук се изсипват парите в евро от Брюксел .
26
0
 
2
 
! Отговори
тез пък преди 10 месеца
И какви общи условия на Топлофикация? Какъв договор се подписва точно, че да има и условия?
25
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ами ние от кв. Лозенец никога не сме били абонати на Топлофикация , но сме си на собствено отопление и вода . Такива има и цели сгради на собствено отопление. Как можем
24
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
След Вальо " топлото " няма осъден директор. И никои от тях не яде синьо сирене и няма джакузи!!!!
23
0
 
7
 
! Отговори
Ха преди 10 месеца
Каквото правят всички отопляващи се през зимата-плащат си и никой не ги пита дали са доволни от цената.
22
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Топлофикация се подържа от крадливите и корумпирани абонати. И се крадът взаимно. Девиза на Топлофикация е " и народа краде и ще покрива , а не да мрънка"
21
0
 
3
 
! Отговори
статистиката преди 10 месеца
Това е мероприятие на дружеството за да се преброят мрънкащите абонати. Решението е : както в Полша 1984- 1985 г. Всички абонати на централно отопление свалят радиаторите и на тротоара. Президента В. Ярузелски се вижда в чудо. Планини от чугунени радиатори. И след това се минава на локално отопление
20
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
И да се оплачат парите няма да се върнат . Те са похарчени за администрацията, акционерите , ченгесарите и мероприятията в дружеството
19
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До5 Топлофикация в края на 1996- 2000г . Взе милиони Екю / тогава бе временна валута на еврото/от ЕС с обещание , че ще премине от централно отопление , което е по Съветски модел . На локално каквото е в развитите страни / и не развитите като СРМ и Сърбия / . Но както винаги старите комунисти не са съгласни със Запада , а само с обещанията. Връщането става от ЦЕЛОКУПНИЯ / думата е на Т. Живков /български народ