Рекорден брой деца, ухапани от кърлежи в София

От тялото на дете са извадени 10 кърлежа
26 май 2023 11:16, Стела Стоянова
37
Рекорден брой деца, ухапани от кърлежи в София
Снимка БГНЕС

Рекорден брой деца са били ухапани от кърлежи в София през последните седмици, сигнализират столични педиатри пред Нова тв.

По тялото на 4-годишно дете са били открити около 10 кърлежа. Най-много ухапвания е имало в областта на корема, шията и главата.

„Става въпрос за детенце, което е било на разходка в Южния парк. То е било с около 10 кърлежа по телцето. Искаме да алармираме родителите да внимават с разходките през пролетта, особено на места, където има неокосена трева и не е проведено обезпаразитяване“, заяви доц. Рада Маркова – главен лекар в Първа детска консултативна клиника.

„Причините за зачестилите случаи са може би дъждовете, както и закъснелите мероприятия на Столична община в някои райони“, допълни лекарката. Всеки ден колегите й приемат по няколко подобни пациенти.

От Столична община са обяснили, че обичайната пролетна обработка срещу кърлежи в парковете и междублоковите пространства е извършена по план в средата и края на март.  
 


37
Още по темата: Софиядецакърлежи
Още от София
Обявяват второ класиране за детските градини в София
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
0
 
! Отговори
Да, да... преди 2 дни
Те кърлежите така хапят и бягат!
35
0
 
0
 
! Отговори
Художник преди 2 дни
Утре ще префасонираме сградата на Европейската комисия в Сф в стил Късен Бахмут
34
0
 
0
 
! Отговори
В центъра преди 2 дни
Треволяци един метър, междублокови пространства, минават всеки ден едни да вдигат прах с метлите. Един метър неокосени треви, джунгла.
33
1
 
1
 
! Отговори
Имаше кърлежи преди 4 дни
До АнонименПросто ги махахме без да се притесняваме от лаймска болест и др.
32
0
 
5
 
! Отговори
Софеяниц преди 4 дни
Като деца през 90те бяхме постоянно навън по градинки, паркове и треволяци. Кучето ми прекарваше дните си бродейки из квартала. Никога не съм виждал кърлеж. Пръскали са редовно. Но тогава пък имахме комари от един гьол в близост до монумента на съветската армия.
31
0
 
4
 
! Отговори
Тошо преди 4 дни
Най-важното е .... как да се извади един кърлеж....!?В аптеки Фрамар има пинсети, немски са, който се препоръчват за това.Колкото по-рано се извади, толкова по-малък е риска!
30
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Това не е толкова голям проблем. Истинският проблем е, че кърлежите в управлението не спират да ни хапят и смучат ден и нощ а няма кой да ги изтреби!!
29
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Всичко е оставено на самотек - въдят се всякви твари - кърлежи, бълхи, ***, плазмодии и какво ли не още, а в общината спят още зимен сън
28
0
 
15
 
! Отговори
Мерки преди 4 дни
Какви закъснели мерки, то няма НИКАКВИ МЕРКИ В СТОЛИЦАТА. СРАМОТА!!!!
27
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
най-новото САЩ развъжда кържели за биологична война ..
26
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
В София има повече кърлежи и бълхи отколкото по селата, щото всичките селяни у София, а и по селата няма вече животни като едно време
25
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
"Искаме да алармираме родителите да внимават с разходките през пролетта, особено на места, където има неокосена трева и не е проведено обезпаразитяване" - Къде е окосено и обезпаризитено? Май само по домовете ни.
24
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Кърлежите са кръвосмучещи! Да сте чули за кърлежи на строеж или в мина?Виж, в парламента трябва да се третира против такива гадини, там се множат!
23
3
 
9
 
! Отговори
Ами преди 4 дни
Столична община спазва следните правила:1. Пръскай против кърлежи юни месец2. Тревата се коси, когато стигне над коляно на възрастен мъж висок 1.90м3. Пръскането е синхронизирано с времето, ако напръскат означава, че до 24 часа ще има пороен дъждОтделно родителите се грижат са останалото:1. Я ще си люпа семки на пейката, детето нека се крие в храстите2. Спрейчето против кърлежи е бъкано с графен и е по-лошо дори от кем трейлс
22
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Когато бях дете тва да видиш дете да се търкаля по земята означаваше че или е от етноса или е с психични отклонения.Сега е масово явление.Децата се търкалят в отпадъци а майката смуче кафе кафе и цигари и си цъка във фейса.Децата са мръсни щото родителите им ги мързи да ги мият и още по лошо да ги ваксинират щото са модерни.Когато бях хлапе (краят на 89-те)беше гордост да миришеш на хубав прах за пране и дезодорант.Сега смърдят на кир,пот и чорапи от 3 метра. Нормално е да има и повечко болести.
21
1
 
17
 
! Отговори
Георги преди 4 дни
Пълни глупости. Никъде не е пръскано. Пълно с всякакви пълзящи и летящи гадини.
20
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
До Анонимен забравяш че нямаше запустели села и ливади. сега се пренася лесно от птици и диви
19
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
До 1990-та година, макар по цял ден да сме играли навън, по поляните и по горите, никога не ме е хапал кърлеж. Обаче се пръскаше. сега държавата само колониален данък на САЩ плаща и нищо вече не я вълнува.
18
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
240 народни КЪРЛЕЖА ни смучат всеки ден - това не се издържа вече, кръвчица не ни остана
17
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Даскалицата по руски език,гледа да тъпче шкафчинциту на Банкята,че още малко и ще пресъхне и това кранче.