Владимир Путин: Русия ще обмисли използването на ядрени оръжия

Ескалира ядрената си реторика
26 сеп 2024 20:03, Гергана Попова
287
Владимир Путин: Русия ще обмисли използването на ядрени оръжия
Снимка: БГНЕС/ EPA

Владимир Путин ескалира ядрената си реторика, като каза на група високопоставени служители, че Русия ще обмисли използването на ядрени оръжия, ако бъде атакувана от която и да е държава с конвенционални оръжия, пише The Guardian.

Още по темата

Забележките му в сряда дойдоха по време на среща със съвета за сигурност на Русия, където той също обяви промени в ядрената доктрина на страната.

Най-силното предупреждение на Русия досега към Запада да не позволява на Украйна да нанася дълбоки удари по руска територия с помощта на западни ракети с голям обсег.

Украинският президент Володимир Зеленски от месеци иска разрешение да използва британските ракети Storm Shadow и произведените в САЩ ракети Atacms, за да удари цели по-дълбоко в Русия.

Путин каза, че Русия ще обмисли използването на ядрени оръжия, ако Москва получи „надеждна информация“ за началото на масово изстрелване на ракети, самолети или дронове срещу нея.

Путин също така предупреди, че ядрена сила, подкрепяща атаката на друга страна срещу Русия, ще бъде считана за участник в агресия, отправяйки слабо завоалирана заплаха към Запада, докато чуждестранните лидери продължават да обмислят дали да позволят на Украйна да използва оръжия с голям обсег.

Путин заяви още, че разясненията са били внимателно калибрирани и съизмерими със съвременните военни заплахи, пред които е изправена Русия.

„Виждаме, че съвременната военно-политическа ситуация се променя динамично и трябва да вземем това предвид. Включително появата на нови източници на военни заплахи и рискове за Русия и нашите съюзници“, каза той.

Началникът на кабинета на Зеленски, Андрий Йермак, отхвърли новата ядрена доктрина, като каза: „Русия вече няма никакви инструменти за сплашване на света, освен ядреното изнудване. Тези инструменти няма да работят."

Настоящата доктрина беше изложена от Путин през юни 2020 г. в указ от шест страници.

В първите дни на пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна Путин често се позоваваше на ядрения арсенал на Москва, най-големият в света, многократно обещавайки да използва всички необходими средства за защита на Русия.

По-късно изглежда смекчи реториката си, но служители, близки до руския президент, наскоро предупредиха страните от НАТО, че рискуват да провокират ядрена война, ако дадат зелена светлина на Украйна да използва оръжия с голям обсег.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


287
Още от Русия
САЩ планират военна помощ за Украйна на стойност над $8 млрд.
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
6
 
9
 
! Отговори
И какво? преди 8 часа
Какво слагате минуси бре? Само Русото ли има бомби???
16
1
 
12
 
! Отговори
бай работник преди 8 часа
Кой има интерес за изчезне човешката раса за 72 минути? Ако знаете споделете с нас..
15
8
 
11
 
! Отговори
Хаха преди 8 часа
А големите сили през това време ше си бъркат в носовете, така ли? Страхливци!
14
11
 
18
 
! Отговори
Не е лоша идеята! преди 8 часа
Стартирането на ядрена атака от Кремъл ще има само едно последствие- изчезването на Примитивна рус от лицето на Земята, като Пентагонът няма да използва ядрено оръжие...
13
12
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 часа
Тоя ще яде пердах от китайците. Си му каза да не си и помисля за ядрени оръжия, тоя пак се пъне като бръмбар на л...но
12
12
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 часа
Плаши типично по съветски, ама иначе няма да посмее. Знае какво ще последва.
11
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 часа
Богаташите не искат термоядрена война наче с животите им в този си вид е свършено, дори, ако оцелеят в бункери и бомбоубежища.
10
6
 
11
 
! Отговори
Киро преди 8 часа
Абе нема какво да го мислиш. Гръмни една на Червения площад и да видиш как и войната и твойта мъка ще се разреши като с магия.
9
15
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 часа
Няма нищо за мислене - нападнаха те - отвръщай с всички налични средства. Докато си добър, ще ти се качват на главата , затова - бой и .бан , за да те уважават.
8
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 часа
Пускай Сатанки на Урсула като Хирошима и Нагъзаки :)))
7
3
 
9
 
! Отговори
Бай Иван преди 8 часа
Демек да очакваме ядрена зима?
6
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 часа
Ми супер!
5
12
 
28
 
! Отговори
Карачанаков преди 8 часа
Чудя се толкова голяма страна с многомилионно население как търпи да ги пращат да бъдат избивани а не скочи да отрезви това нещо на снимката.
4
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 часа
Колко време 3, 5 10 минути, ако натовски ракети вече летят?
3
8
 
8
 
! Отговори
Жириновски преди 8 часа
На концерт на Кобзон съм,на последния ред...
2
11
 
15
 
! Отговори
да преди 8 часа
"страх лозе пази" - как ще разрешат щатите на откачените бандити, като насреща им е най-голямата ядрена сила в света! те не са лу-ди, и сега ще изберат тръмп!
1
19
 
12
 
! Отговори
БАНко преди 8 часа
НАТООВЦЕ , ПРЕДИ ДВЕ ГОДИНИ ЖИРИНОВСКИ : УКРАИНЦИТЕ ДА БЛАГОДАРЯТ , ЧЕ ПРЕЗИДЕНТ Е ПУТИН !!! АКО БЯХ АЗ ИЛИ ДРУГ ЩЯХ ДА ИМ ОСТАВЯ САМО ЛВОВ И ТО ПОД АРЕНДА !!!