Съдът отказа убежище на противник на Путин, в Русия нямало репресии

Решението е окончателно
30 май 2023 16:52, Стела Стоянова
55
Съдът отказа убежище на противник на Путин, в Русия нямало репресии
Снимка БГНЕС

Върховният административен съд окончателно отказа убежище на 27-годишния руснак Александър Стоцки, който напусна страната си веднага след нахлуването в Украйна и протестира срещу войната и срещу режима на Владимир Путин. Стоцки настояваше, че ако се върне в Русия, ще бъде репресиран или пратен на фронта.

"Няма основания да бъде прието, че от страна официалните власти в Руската федерация се предприемат безогледно масови репресии срещу гражданите, изразяващи по един или друг начин недоволство от политиката на президента", пише в мотивите на съда.

Това е третото решение на българска институция - преди това Държавната агенция за бежанците, а след това и Административният съд София-град постановиха, че няма опасност за него, защото в Русия има демократични институции.

Сега ВАС приема, че Стоцки не е бил преследван в Русия и няма риск това да се случи в бъдеще, за да му бъде даден статут на бежанец. Според съда няма как руснакът да получи и хуманитарен статут, защото не е бил принуждаван да напуска Русия, направил го е доброволно, а официалната власт там нямала отрицателно отношение към него, съобщи "Лекс".

През последните месеци Стоцки участва в няколко протеста срещу войната в Украйна, включително и пред посолството на Русия, а Сдружение "За свободна Русия" проведе митинги в София, Бургас и Варна с призив към българските власти да дадат убежище, както на него, така и на всички противници на войната и Путин.

Младият мъж е напуснал Русия още на 25 февруари м.г. и е дошъл със самолет у нас и едногодишна виза. Военната си служба отслужил през 2015-2016 г. в сапьорни войски като оператор на акустични системи, което не налагало използване на оръжия, а през 2021 г. завършил Московския градски университет със специалност учител по гражданска безопасност.

В края на 2021 г. намерил призовка от армията, а по-късно още две, които скъсал и изхвърлил. Тръгнал за България, защото се страхувал, че ще бъде мобилизиран и ще бъде принуден да се сражава. Стоцки е участвал и в няколко протеста против властта, като казва, че някои от приятелите му, които са присъствали, били задържани и обвинени за незаконно участие в тях.

Мъжът е бил и наблюдател на изборите към щаба на московски опозиционни политици, но не членува в партии, а е бил само поддръжник на платформата "Умно гласуване" на опозиционера Алексей Навални, който е в затвора.
Сега ВАС намира, че Стоцки не е представил доказателства за предприети срещу него репресии, а страхът от бъдещи не е обоснован. Хуманитарен статут не може да му бъде даден, защото такъв се предоставя на чужденец, принуден да напусне или да остане извън държавата си по произход, тъй като в тази държава е изложен на реална опасност от тежки посегателства – смъртно наказание или екзекуция, изтезание или нечовешко или унизително отнасяне и пр. Случаят на руснака не е такъв, смятат магистратите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още по темата: васПутинСтоцки
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Какъв позор! Какви сме били, до къде паднахме."Всеки роб, от какъвто пол, вяра и народност да бъде, свободен става, щом стъпи на българска територия." член 62 от Търновската конституция
45
2
 
4
 
! Отговори
Шоп преди 10 месеца
Ако беше мислиманска тapaмбyкa без образование нямаше да има проблеми, ама нали тези са защитен вид а руснаците са лоши...
44
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Българският съд на кого служи всъщност? Аз мисля, че на Сатаната. В случая на страната на Путин. Със сигурност. Отсъдили, че не бил застрашен, че в Русия нямало репресии....ама цял свят знае, че ИМА! Какво доказателства трябва да приложи човекът? Да се върне в Русия, да го пратят в затвор и чак тогава ще повярват. Също като жалбите за дом. насилие - нямало опасност за жертвата, не били налице доказателства....и накрая светла й памет!
43
0
 
0
 
! Отговори
Намерил преди 10 месеца
Бил пещера ами ходи си у пещерата кво ни занимаваш нас той крал после ние виновни той ни преследва ние виновни че го обиждаме ми да се разкара кво свети и се бьрка в чужди семейства и тая многодетната с орден ли да я наградиме я в затвора
42
0
 
11
 
! Отговори
41 преди 10 месеца
До Анонимен 41 Не аз, а ти си вземи таблетките преди да станеш на компост, за да умреш щастлив и празноглав! Господарите ти нито те знаят, нито ще те вземат със себе си, като един от избраните, даже и да им /\aпHeш чeпoBeTe барабар с ToпkuTe!
41
1
 
6
 
! Отговори
vale_karo преди 10 месеца
Като е толкова опасен как са го пуснали с едногодишна виза. Да не би пък да е шпионин?
40
1
 
2
 
! Отговори
ала-бала преди 10 месеца
Има НОВИЧОК :(
39
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Анонимен"Единствената надежда за света" - Този пасквил дето си сътворил преди да си вземеш таблетките или след това го постна .
38
10
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Единствената надежда за света ще бъде Русия, за да спре пъклените планове на сатанистите от IV-тият райх САЩ, ЕС и техните пyge/\u за намаляване численоста на човечеството до 300 млн. човека, които ще останат на Земята, а останалите над определените и избраните ще бъдат превърнати в компост, за да възстановят, както те смятат, равновесието във физико-химичната биологична система на планетата! Решението на българският съд показва зрялост, човечност и най-вече далновидност и разбиране на действителното положение в света и Русия!NB: Русофобите на компост от господарите им!
37
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Айдее, цял свят знае, че в Мордора няма демокрация, независим съд и човек може да попадне в затвора само ако издигне плакат "НЕТ ВОЙНЕ", камо ли за нещо по-сериозно.БГ съд е позорище за България.
36
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Много ясно , какви репресии .Единствено проблем има със строителството на стълби и прозорци в Русия, много хора паднаха заради това , иначе всичко друго е ток.
35
4
 
15
 
! Отговори
oтСидни Австралияя преди 10 месеца
Значи нон стоп тръбят в новините че в Русия е тирания, а сега Висшия съд за 3-ти път издава решение че има "демократични институции" и няма репресии. Абе цялата държава ши3офрения ли я тресе? Тогава следващия път в новините да излязат с извинение към зрителите защото противоречът на решението на съда, и да казват че Русия има "демократични инстируции" както ВАС е обявил
34
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Слугинаж по българосъветски
33
5
 
10
 
! Отговори
Да се пише преди 10 месеца
покраинец и щеше да получи безкрайна ваканция на Слънчака ол инклузив за сметка на бг данъкоплатеца! А КирчУ от Прати ни Посолството щеше да му подари и по една депутатска заплата :)
32
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
бг пак започна с ромските си измислени глупости защо казвам бг---- защото вие представлявате бг инф.служби
31
4
 
8
 
! Отговори
БАНко преди 10 месеца
Наблюдател , И ОТ АВСТРАЛИЯ ЩЕ ГО ДЕПОРТИРАТ !! ОБИКНОВЕН ИЗМАМНИК !!!
30
9
 
9
 
! Отговори
Абе що така преди 10 месеца
Сичките мушеници дето требва да влизат в панделка все се явяват върли дисиденти и противници на Путин... ей го тоя шейтан, ей го и оня Навални и т.н. бандюги!!!
29
7
 
9
 
! Отговори
Хемус преди 10 месеца
И на този Путин му е отворил очите за света,и в един момент станал репресиран!Ако не беше Вова-та,тия онеправданите като онзи със социалните мрежи в ареста Навални,още щяха да живеят в комуналки и да се хранят с кондензирано мляко
28
9
 
12
 
! Отговори
Надблюдател преди 10 месеца
Сега видяхте ли, че не Прокуратурата е проблемът на България, а"независимият" български съд? Както и когато пуснаха ония , за да го награди Путин! Трето поколение комунистически израстъци, оплетени като свински черва !
27
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ся ако побеждаваха урките, щях да си променя мнението за тех, ама те първо са измислени като макетата, второ не знаят какви са и си шпрехат на руски и с руски имена, е малко промениха Владимир на Володомир, но те нямат националност :)))