Как Путин печели от победата на Ердоган в Турция?

Статуквото ще се запази
29 май 2023 07:00, Нели Христова
97
Как Путин печели от победата на Ердоган в Турция?
Снимка: БГНЕС

Победата на Ердоган във втория тур на президентските избори в Турция се разглежда като отлична новина за Путин, чиито отношения с много световни лидери се обтегнаха, след като той започна инвазията в Украйна през февруари миналата година. Много правителства обявиха т. нар. от руския лидер "специална военна операция" за неоправдана война и за нарушение на международните норми, което доведе до бърза реакция и икономически санкции срещу Москва.

Турция обаче играе важна роля в конфликта, като често служи като посредник между Киев и Москва. Самият Ердоган се движи по тънкия лед между подкрепата за Украйна и поддържането на близки дипломатически отношения с Русия. И двете страни са разположени на брега на Черно море, така че поддържането на силни икономически връзки остава приоритет и за двете правителства.

Победата на Ердоган в президентската надпревара в Турция ще гарантира запазване на статуквото.

Все пак Ердоган осъди руското нахлуване в Украйна като "неприемливо", като същевременно отправи критики срещу реакцията на Запада на войната. Той се възпротиви да стигне дотам, докъдето стигнаха другите европейски държави по отношение на икономическите санкции срещу Русия, но от друга страна турското правителство предостави на украинската армия безпилотни самолети.

Забележително е, че действията на Турция в рамките на Организацията на Северноатлантическия договор (НАТО) съвпадат с интересите на Русия. По-рано Турция блокира предложенията на Швеция и Финландия за присъединяване към НАТО, което би приближило алианса до прага на Путин. Руският лидер също така се противопоставя на разширяването на НАТО - въпрос, който предизвиква напрежение със Запада.

Остава неясно как щеше да се промени дипломатическият подход на Турция, ако Кълъчдароглу беше спечелил. Експертите предполагат, че Кълъчдароглу може би щеше да запази статута на Турция като посредник по отношение на войната. Въпреки това съперникът на Ердоган за президентския пост заяви, че планира да укрепи отношенията си със Запада и изрази подкрепа за кандидатурата на Швеция за членство в НАТО.

Путин поздрави Ердоган за победата му, като написа в изявлението си, че оценява "личния принос на турския президент за укрепването на приятелските руско-турски отношения и взаимноизгодното сътрудничество в различни области".

"Победата на изборите е естествен резултат от Вашата самоотвержена работа като ръководител на Република Турция, доказателство за подкрепата на турския народ за Вашите усилия за укрепване на държавния суверенитет и провеждането на независима, самостоятелна външна политика", пише руският лидер.

Ердоган и преди е изтъквал важността на отношенията си с Путин по време на кандидатурата си за преизбиране.

"Не сме в момент, в който бихме наложили санкции на Русия, както направиха западните страни. Ние не сме обвързани със санкциите на Запада", заяви турският президент пред CNN по-рано този месец. "Ние сме силна държава и имаме положителни отношения с Русия".

Кълъчдароглу изостри тона си срещу Русия в седмиците преди изборите, обвинявайки Москва в предполагаема намеса в изборите, целяща да подкрепи кампанията на Ердоган.

"Скъпи руски приятели. Вие стоите зад монтажите, конспирациите, дълбоките фалшификати и записите, които бяха разкрити в тази страна вчера", написа Кълъчдароглу в Туитър по-рано този месец. "Ако искате нашето приятелство след 15 май, махнете ръцете си от турската държава. Ние все още сме за сътрудничество и приятелство с Вас".

Андрю Стантън, „Нюзуик“

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
0
 
3
 
! Отговори
до 80 преди 10 месеца
смъртен враг на България са предателите, филите, а не някоя държава ! АКО СМЕ ЕДИННИ, ЩЕ СМЕ СИЛНИ И БОГАТИ ! АКО СМЕ СИЛНИ, ЩЕ МОЖЕМ ДА СЕ СЪХРАНИМ, ДОРИ НЯКОЙ ДА НИ НАПАДНЕ ! ИЗРАЕЛ БЕШЕ НАПАДНАТ ОТ МНОГО ДЪРЖАВИ ЕДНОВРЕМЕННО, НО ПОНЕЖЕ РАЗЧИТА ОСНОВНО НА СЕБЕ СИ И РАЗВИ СОБСТВЕНА СИЛНА ПРОМИШЛЕНОСТ С ТЕХНОЛОГИИ, УСПЯ ДА ПОБЕДИ !
81
5
 
4
 
! Отговори
ГНЕВЕН преди 10 месеца
Ердоган ,Путин и Орбан са политици-патриоти!Нашите са краварски прислужници и продажници-ФАКТ!
80
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Честита заслужена победа на господин Ердоган..Тоя човек метна турците в 21 век.Страма е че при нас липсва политик от тоя ранг
79
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Българин съм и признавам българското, всички фили са продажници и не си хвърлям и плюмката върху тях. Филите нямат собствен мозък и собствено мнение, някой трябва да им казва какво да правят. Уважавам всички, които отстояват независимостта си, призирам всички подмазвачи и продажници.
78
0
 
6
 
! Отговори
Ердоган не е приятел преди 10 месеца
на никоя държава. Гледа си интереса. Не е жалък като българските фили, гоито се озъртат кого да лижат и кого да предадат. По българските фили и плюмката си не хвърлям. Те предадоха Ботев, а именно Стоян Заимов, русофилът.
77
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
русофилите са платени от Кремъл предатели на България, и плюмката си не хвърлям върху тях
76
3
 
2
 
! Отговори
КРЕСЛИВАТА ГРУПИЧКА преди 10 месеца
В СОФЕТО КОЯТО НАВСЯКЪДЕ РЕВЕ СРЕЩУ РУСИЯ, ТРЯБВА ДА БЪДЕ АРЕСТУВАНА И ИЗПРАТЕНА НА ФРОНТОВАТА ЛИНИЯ В БАХМУТ > ПО ДОБРЕ НИКОЙ ДА НЕ ОСТАНЕ ЖИВ
75
4
 
1
 
! Отговори
ТУРЦИЯ Е СМЪРТНИЯ преди 10 месеца
ВРАГ НА РУСИЯ, БЪЛГАРИЯ И ЦЕЛИЯ СЛАВЯНСКИ СВЯТ
74
1
 
2
 
! Отговори
ДРУГАРЮ ПУТИН преди 10 месеца
С "ПРИЯТЕЛ" ТУРЦИЯ НЕ ВИ ТРЯБВАТ ВРАГОВЕ
73
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Без паника, моля ! Запорожките казаци стягат шау. Това е нещо средно между шоу и ФАУ. Руснаците едва ли ще имат време да се прекръстят.
72
0
 
5
 
! Отговори
Путин язди мечка преди 10 месеца
Да отглеждат мечки за износ бе: мерино мечки, саански мечки, и смесени породи, хем дълговлакнести, хем на фитили. Например кръстоска между сибирски мечок и Дмитри Медведев. И ето как Путин ще вържи 3те края на издънения от войната бюджет. Инак руските войници в Украйна ще продължат да се предават в плен, за да напълнят томбака и да загладят косъма.
71
1
 
3
 
! Отговори
Печели бикини с преди 10 месеца
полумесец, лично изпратени от Ердоган !
70
2
 
3
 
! Отговори
Хага или при Сталин преди 10 месеца
69
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Всички Искандер К и Искандер М, и Шахеди над Киев бяха унищожени от американската ПВО Патриот.
68
5
 
1
 
! Отговори
кубанская столица преди 10 месеца
Слава Богу, не този Килидамолу. Тази носилка на америкоси. Това беше заплаха на русские, ала се минаваше. И газови хаб ще бъде построен, и Аккую доведен до край. Уверен съм, че Турция справи с трудности! Резервация в турецки хотели на побережието на Анталия и добра. Това означава валюта. Рисские по-мало от минала година, ала много немци и англичане
67
5
 
4
 
! Отговори
И. Петров преди 10 месеца
До 63: Този бил срещу РФ понеже искал да кара БМВ и "Мерцедес" и да живее, като западняк. Точно казано. Е па нали караш БМВ или "Мерцедес" за по 3000 -4000лв., както още хиляди българи, виж не съм сигурен дали живееш като западняк с 1000лв. заплата, каквато получаваш ти и хиляди българи. Не мисля, че на този етап заслужаваш повече.
66
3
 
10
 
! Отговори
Ром"с преди 10 месеца
Абе кой пише тези статии,пак някой "експерт",я доцент,я професор, виждайКи нещата изгодни на своят работодател-САЩ.еРДОГАН СИ ИГРАЕЕ СВОЯТА ИГРА И ИСКА ДА СТАНЕ (и то май става) Турция регионален "играч" на арената.Със Швеция ...той каза ,че ще подпише,ако шведите ..започнат да "връщат" кюрдите които там са под закрила.. .А Путин избира от двете злини по-малката и това е Ердоган,щото ако американците успяха да направят преврата с Гюлен преди години,то Турция щеше да е като нас..танцуващи под САЩ
65
3
 
4
 
! Отговори
1 преди 10 месеца
Никак, Ердо ще го предаде.
64
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
бг трябва непремено да се осират в своите исказвания ама че сте не адективни . всеки си гледа интереса ердо печели много от русия а бг губи отсвоите американски взгляд
63
8
 
20
 
! Отговори
ами преди 10 месеца
Какво ли ще стане,когато Русия заедно с Китай и Индия сформират военен съюз и организират "майдан"(както го направиха сащ в украйна) в Мексико и почнат да разполагат своите бази до г.за на сащ?Тогава "добрите" сащ и сие дали ще седят и ще "чоплят семки" или ще ореват света,че Русия обявява война на сащ? Питам всички англосаксонските братя и сестри в БГ.....