Украински диверсанти искали да атакуват атомни електроцентрали в Русия?

Извършени са няколко ареста
25 май 2023 18:10, Нели Христова
148
Украински диверсанти искали да атакуват атомни електроцентрали в Русия?
Снимка: БГНЕС

Руската Федерална служба за сигурност (ФСС) съобщи, че е арестувала диверсанти, свързани с украинските тайни служби, които са планирали атаки, целящи да прекъснат работата на руски атомни електроцентрали, предаде Франс прес.

"Диверсионна група на украинското външно разузнаване се е опитала да взриви около 30 електропровода на Ленинградската и Калининската атомна електроцентрала" в северозападната част на страната в началото на май, се казва в изявлението.

"Според замисъла на украинските специални служби това е трябвало да доведе до спиране на ядрените реактори, да наруши нормалната работа на атомните електроцентрали и да нанесе сериозни щети на икономиката и репутацията на Русия", каза ФСС.

Диверсантите "успели да взривят стълб на високоволтова линия и да поставят мини в основите на четири други високоволтови линии на Ленинградската атомна електроцентрала", разположена в едноименната област, на около 30 километра от Санкт Петербург, пише още в съобщението.

Взривни устройства са поставени и близо до седем стълба на високоволтови линии, свързани с Калининската АЕЦ.

Двама "украински граждани, Александър Майструк, роден през 1978 г. ..., и Едуард Усатенко, роден през 1974 г.", са арестувани във връзка с тези атаки и може да бъдат осъдени на до 20 години затвор. Издадена е заповед за издирване на трети мъж, Юрий Кищак, с руско-украински произход, роден през 1963 г., пише още в изявлението.

"Двама руски съучастници на диверсантите също са идентифицирани и арестувани", съобщи ФСС, която ги обвинява по-конкретно в предоставянето на средства за комуникация и превозни средства с фалшиви регистрационни номера.

Руските спецслужби са иззели също от диверсантите 36,5 килограма експлозиви и около 60 детонатора.

Образувано е досъдебно производство за диверсия и трафик на експлозиви, предаде БТА.

В началото на май, няколко дни преди честванията на Деня на победата над нацистка Германия в Русия, страната беше разтърсена от поредица от атаки и диверсии, включително дерайлиране на два товарни влака и пожар в петролна база след атака с дрон. Руските власти съобщиха също в началото на май за повредена високоволтова линия в Ленинградска област, без да предоставят към момента подробности за инцидента, отбелязва АФП.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


148
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
1
 
1
 
! Отговори
До НЕЛИ ХРИСТОВА преди 10 месеца
Г-жо ХРИСТОВА , защо ЛЪЖЕТЕ в заглавието си? Както се вижда от статията те са атакували електропроводите към тези централи, а НЕ централите! Защо всявате допълнително страх? Изключително НЕПРОФЕСИОНАЛНО!
78
2
 
5
 
! Отговори
Голяма вероятност! преди 10 месеца
"Украински диверсанти искали да атакуват атомни електроцентрали" - те са терористи така правят!
77
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Искренно удивляват украинците с абсолютната си инфантилност. Що за хора са това? На чия страна сме застанали и подкрепяме?
76
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Дано само да не се стигне дотам Русия да показва цялата си военна мощ. Тогава от Украйна и граничещите райни с Украйна няма да остане нищо и няма да са годни за живот в продължение на десетилетия! Все повече и повече се убеждавам, че западът начело със САЩ точно това искат за да сатанизират Русия! Сатанистите искат да сатанизират ангелите! Крадеца вика дръжте крадеца! N.B. Ако се стигне до унищожение на Украйна това изобщо няма до доведе до сатанизиране на Русия, защото Украйна е територия, осквернена от нацизма и покрита с кръв.
75
0
 
17
 
! Отговори
1 преди 10 месеца
19FortyFive:"Русия може да използва ядрено оръжие след атаката на ВСУ в Крим". Американското издание, позовавайки се на данни от разузнаването и военни анализатори пише, че поради доставката на изтребители F-16 Русия няма да използва ядрено оръжие. Ударът по Крим обаче "ще премахне всички залози от масата". "Смята се, че Русия постоянно допуска нарушаването на нейните "червени линии" и не отвръща но Москва търпеше и преди, а след това организира "24 февруари".
74
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
В Киев при неизяснени обстоятелства загина шведският наемник Даниел Нистрьом. Боецът, който пристигна в Украйна през март 2022 г., се биеше в състава на националния батальон "Карпатска Сич". Шведските медии съобщиха, че наемникът се канеше да се върне в Швеция. Но отиде при Бандера за среща.
73
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Навални ще бъде съден по още шест наказателни статии. Московският градски съд получи дела за подстрекаване към екстремизъм, създаване на НПО, която нарушава правата на руските граждани, финансиране на екстремизма, реабилитация на нацизма, участие на непълнолетни в опасни действия и създаване на екстремистка общност. Общо във всички тези случаи Навални го грозят до 30 години затвор.
72
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Освен поредните, дърти руски и русофилски лъжи в подобни публикации друго не виждам в тази "новина".
71
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
А тези диверсанти сега с вас в стаята ли са?
70
15
 
16
 
! Отговори
Терористи, Уотсън! преди 10 месеца
Освен тероризъм, ркрите друго не могат да правят. До сега стрелях по жени и деца в ЛНР и ДНР, сега пък ще правят ядрен терор. *** е прекалено мек с тях. Една атомна отрезвителка над киев и да се приключва
69
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Така ли се спира АЕЦ сякаш няма блок за автоматично спиране и изключване на централата и превключване на авариен режим с пренасочване на енергия от другите,които са по близки и действащи,а тези временно заблокирани са за изправяне както спираха и пускаха многократно под руско ръководство Запорожката АЕЦ най-голямата на континента Европа,навярно колкото тия двете на едно в работно състояние и експлоатация,че сега щом е към тях сигурно е използват без да правят номера,че МААЕ стана дежурен станция
68
2
 
6
 
! Отговори
Муахахахъхъх преди 10 месеца
Нещо новините около фронта в Украйна рязко намаляха , а дннесаджии..?!аааахахахахах
67
2
 
16
 
! Отговори
до 72 преди 10 месеца
Ярослав Мъдри обединителя на руските народи и създателя на руската аристокрация,е принц от Киев- рус, между другото има и българска кръв в него.Ако приемем ,че цялата аристокрация на русия, притежателите на неговите гени е успешно избита от октомврийската революция ок , но се оказва че доста наследници са руснаците на тази аристокрация.Между другото Зеленски няма руска кръв ,нито българска, той е доказано чистокръвен евреин. За него спор няма.
66
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Според генетични изследвания, руснаците не са украинци! #### ТРИЙ БЪРЖИ!
65
8
 
9
 
! Отговори
До 73 преди 10 месеца
Другарю, Украйна си отива като гнилия капитализъм - от 1917. И докато погребвахме капитала, взехме, че се разпаднахме и СеСеСеРетата отидоха у ряката.
64
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Чухте ли от мисорските медии ,че 70 от нахлулите на руска територия около 100на укропски деверсанти руския спец наз ги прати скоропостижно при техния Степан Бандера в пъкала.Пак казаха лу ви ,че същите тези деверсанти единственото което успяха да постигнат е да избият 13 мирни граждани сред които 4 деца. стреляйки по преминаващите автомобили Това е истината ,която сега ще по минусите на моя коментар ще разберете колко еврЕоатлантичесни червея има у тоя шорошки с @ и т
63
18
 
4
 
! Отговори
Ало, 90 преди 10 месеца
Няма по некъпани и вонящи селяни по света от българските. И знаеш ли защо в селата въздухът е чист? Ще те светна, щото *** спят със затворени прозорци. Що се касае до западняците, те се къпят по два пъти дневно, а през горещите летни дни и по 3 пъти на ден. ЧЕСТИТА БАНЯ, другарю!
62
8
 
4
 
! Отговори
до 85 преди 10 месеца
Генетиката не се брои от гледна точка на НАТО , а ние като член на НАТО не е редно да се разпространяват резултатите от генетичните материали ,които са в полза на нашия враг Русия.Все пак можем да кажем , че е виновен Сталин които е правил големи преселвания на народите и ги е мешал , което доказва че Сталин т.е. Русия е виновна за некоректността на генетичните материали така че не е проблем ,обобщаването на научните резултати, имаме готова теза ние от НАТО.
61
14
 
11
 
! Отговори
Факти преди 10 месеца
Вместо съвременна карта на света, ненадминатият геополитик и стратег Путин направи демонстрация на антична карта от 17ти век, правена от придворен картограф за френският крал Луи XIV. Въпреки това, имената на Киев и Украйна са видими на картата на точните им географски положения. Търсенето на мозъчни донори за Путин продължава.
60
4
 
16
 
! Отговори
ДО 79 преди 10 месеца
Няма нужда да се ходи до Украйна , експеримента може да го направиш по близо до България отиваш в Северна Македония и им казваш че са българи, резултата е един и същ като това да кажеш на украинец, че е руснак. Но все пак може да споделиш и резултата от твоя експеримент и опит.