Митрофанова: Въпреки сложната ситуация българи и руснаци говорят на един език

Посланикът на Русия честити 24 май
388
Митрофанова: Въпреки сложната ситуация българи и руснаци говорят на един език
Снимка: БГНЕС

"Ако извадим политическата обстановка и сложността на настоящия момент, руският и българският народи продължават да говорят практически на един език". Това се казва в послание на руския посланик Н.Пр. Елеонора Митрофанова по повод на 24 май Деня на българската азбука и култура.

"Поздравявам ви с нашия общ празник – Деня на cветите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета, култура и славянската книжовност, който в Русия се почита като Ден на славянската писменост и култура.
Православието, духовността, служението на Отечеството, милосърдието, справедливостта са нравствени константи за народите на страните ни. Катализаторът за формирането на тази система от традиционни ценности е било създаването на славянска писменост, която е направила възможно предаването от поколение на поколение на изпитани във времето знания, убеждения и ориентири на собствен, разбираем за славяните език", пише тя.

По думите й вярата и езиковата среда до голяма степен определят мирогледа на човек, неговите идеи за добро и зло, правилно и погрешно.

"Затова ни е лесно да се разберем – в крайна сметка, ако извадим политическата обстановка и сложността на настоящия момент, руският и българският народи продължават да говорят практически на един език.

Силата на народа е в неговата история и опита на предците – в това отношение България има с какво да се гордее. Нека наследството на светите братя Кирил и Методий и техните ученици – светите Седмочисленици – продължава да дава усещане за опора, да помага за справяне с предизвикателствата и да вдъхва увереност, че в името на една велика цел всички препятствия са преодолими.

Честит празник, честит Ден на славянската писменост и култура!", се казва в посланието на руския посланик у нас Елеонора Митрофанова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


388
Още по темата: Русия24 майМитрофанова
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
222
5
 
16
 
! Отговори
Община Умен преди 10 месеца
аз бих им затворил посолството.....,не мислете,че са дошли да ни освобождават от турците....,те си водиха войната на българската ни земя,дето има руснак трева не никне!
221
3
 
22
 
! Отговори
Минало преди 10 месеца
Години наред НАСИЛА ни карахте да ви учим езика...години наред НАСИЛА ни карахте да ви харесваме. Но НАСИЛА ХУБОСТ НЕ СТАВА! България е на Българите!
220
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Как тебя зовут? Меня зовут свински бут.Товарищ, вьй за сефте раз в Болгарии?
219
6
 
23
 
! Отговори
Българин преди 10 месеца
Лъжата ви другарке се разкри...НИТО СМЕ БРАТЯ, НИТО СТЕ СЛАВЯНИ, НИТО СТЕ ДОБРЕ ДОШЛИ В БЪЛГАРИЯ!!! Явно в масковия е сложно! България е ЕС и НАТО и е ОК!!!
218
12
 
4
 
! Отговори
Балъко Гранде преди 10 месеца
Иво Инджев е толкова предсказуем и глууупав завалията.....малко да го бъзнеш като Минко и веднага налааапва кукичката барабар с кордата и плувката.
217
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
А другарката може ли да каже какво всъшност са "руснаци"? Щото аз почнах да се обърквам. Славяни ли са, монголи ли са, мюсюлмани ли са, християни ли са кво са ?
216
8
 
20
 
! Отговори
The Drill преди 10 месеца
Това добиче, още ли не е изритано?
215
7
 
27
 
! Отговори
До 236 преди 10 месеца
Първо, Русия никога не е признавала, че азбуката идва от България и че е българска. Второ ти като говориш с руснак на български и той ти говори на руски, много се съмнявам, че ще се разберете, т.е. не говорите на един език определено. Не си прави погрешно впечатление и я използвай тази глава, а не се поддавай на пропаганда. Руснаците винаги са ни презирали и винаги са смятали, че те са ни господари. Руснаците винаги са говорили за България с лошо. Първи те въвеждат термина ***.
214
10
 
6
 
! Отговори
До 237 преди 10 месеца
Аз съм. Въпросът е ти дали си. Не виждам лошо, че посланник ни е поздравил. Просто казах, че никъде не прочетох други посланици да са.
213
1
 
1
 
! Отговори
До 236 преди 10 месеца
А от българите?
212
20
 
6
 
! Отговори
До 239 преди 10 месеца
Точно правилно си разбрал. Защо ще плюем народ, който е взаимствал азбуката ни, а ще се кланяме на такъв, който при първа възможност ще ни даде друга. Жената е отправила дипломатическо послание, за разлика от други. За рова казвам...кажете на тези други, че ако са партньори и те да изкажат нещо на следващия 24-ти май.
211
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Не, не говорим на един език, аз лично говоря на английски, за да се разгранича от руснаците.
210
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Между другото, искам да похваля и пишещите тук, че свикнаха, за това да им се чете мбението да пишат на кирилица.Пък все едно какво е. Но другия път дайте акъл на чорбаджиите ви да пратят и те по едно послание. Иначе руснаците ще са си ценни. Те не уважават сегашната ни политика, но ни харесват като хора.
209
1
 
17
 
! Отговори
До 239 до до абе преди 10 месеца
24 Май е национален празник на България!!!!! Пишеш глупости или не си Българин!!!
208
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Иван до 233 Благадарю,развеселил меня
207
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До 236Българий и руснаций братя и гаварим един язик////Никакви братя не сме бе, бегай далеко у Сибир. Кво си полазил български сайт, не те щем тук sбъркоч. Слава Украiне.
206
1
 
6
 
! Отговори
До до Абе преди 10 месеца
Ами всички пишещи на тази азбука се поздравяваме. Все едно какви.
205
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Кочбайряна ще ти излекува червените звезди хеммароиди
204
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Е, с нещо да се съглася с г-жа Мутрофанова. Едните говорят на старобългарски с ку. рвенски акцент, а другите на новобългарски с твърд мъжки акцент.
203
8
 
3
 
! Отговори
Иван до 233 преди 10 месеца
Очен леснъй научится гаварит на руский. Слагай удвой й накрают и гавари на меко и случится нещатса. Българий и руснаций братя и гаварим един язик.