Кои са лидерите на мушката на Международния наказателен съд преди Путин?

Томас Лубанга е първият с обвинения от съда
143
Кои са лидерите на мушката на Международния наказателен съд преди Путин?
Снимка: БГНЕС

Преди руския президент Владимир Путин, на когото Международният наказателен съд (МНС) обяви миналия петък, че издава заповед за арест, на мушката на създадения през 2002 г. МНС са били и други държавни глави и представители на властите. Не всички са арестувани.

Ето някои важни личности, преследвани от МНС:

Джоузеф Кони

Ръководител на угандийските бунтовници от Съпротивителната армия на Бога. МНС му издава заповед за арест през 2005 г. Повдигнати са му обвинения за 12 вида престъпления срещу човечеството, сред които сексуално робство и поробване, а също така и за 21 вида военни престъпления. Той така и не е арестуван и продължава да се укрива от правосъдието.

Томас Лубанга

Арестуван е през март 2006 г. в Демократична република Конго и е трансфериран в Международния наказателен съд в Хага. Той е първият човек, срещу когото МНС повдига обвинение. Обвинен е във военни престъпления.
През 2012 г. е осъден на 14 години затвор за набирането на деца за войници по време на конфликта в Демократична република Конго. Освободен е през март 2020 г., тъй като се приема, че срокът на излежаване на присъдата е започнал да тече от датата на ареста му.

Жан-Пиер Бемба

Бивш вицепрезидент на Демократична република Конго. Вкаран е в затвора от МНС през 2008 г. за срок от близо 10 години. Съден е за военни престъпления и за престъпления срещу човечеството, извършени от бойците му в Централноафриканската република (октомври 2002 – март 2003 г.), където те пристигат, за да помогнат на войските на Анж-Феликс Потасе, които се сражават с бунтовниците на Франсоа Бозизе. Той обжалва присъдата си и е оправдан от МНС през юни 2018 г.

Омар ал Башир

През март 2009 г. суданецът Омар ал Башир става първият действащ държавен глава, на когото МНС издава заповед за арест за "военни престъпления" и за "престъпления срещу човечеството" в Дарфур. На 12 юли 2010 г. е обвинен и в "геноцид".

Две години след ареста си и свалянето си от власт през 2019 г. Судан обяви през август 2021 г., че ще предаде бившия президент на МНС. Засега това обещание не е изпълнено.

Лоран Гбагбо

След президентските избори през 2010 г. Лоран Гбагбо, президент на Кот д'Ивоар от 2000 г., отказва да признае загубата си от Аласан Уатара. Хаосът, до който се стига вследствие на това, отнема живота на 3000 души.
МНС издава заповед за арест на Гбагбо през ноември 2011 г. Бившият президент е трансфериран в центъра за задържане в Хага, за да отговаря по обвиненията в престъпления срещу човечеството.

Той е оправдан след тригодишен процес и е освободен през февруари 2019 г., но му е наредено да остане в Европа. През март 2021 г. МНС окончателно го оправдава, което му дава възможност да се върне в Кот д'Ивоар.

За определен период от време съпругата му Симон също е обект на международна заповед за арест, издадена от МНС.

Сейф ал Ислам Кадафи

Арестуван на 19 ноември 2011 г. в Либия Сейф ал Ислам Кадафи, син на бившия лидер Муамар Кадафи, е обект на заповед за арест, издадена на 27 юни 2011 г., за престъпления срещу човечеството, извършени по време на репресиите срещу народното въстание, което се превърна във въоръжен конфликт и доведе до падането от власт и до смъртта на полковник Кадафи. Сейф ал Ислам е смятан за беглец, тъй като е задържан от либийските власти на неизвестно място. Няколко пъти се появяваха съобщения за освобождаването му, но не е ясно какво се е случило с него.

Баща му също беше на мушката на МНС, но делото срещу него бе прекратено след смъртта му през октомври 2011 г.

Ухуру Кенията

През 2012 г. МНС му повдига обвинения за престъпления срещу човечеството, извършени по време на безредиците, последвали президентските избори в Кения през 2007 г. През 2013 г. е избран за президент на Кения.
През октомври 2014 г. по искане на МНС се явява на заседание за евентуално ново отлагане на процеса по обвиненията за престъпления срещу човечеството, като става първият действащ държавен глава, който се изправя пред МНС. През декември обаче МНС прекратява процеса срещу него поради липса на доказателства.

Лидери, които са осъдени от специални трибунали:

Чарлз Тейлър

Чарлз Тейлър, основен играч от първата гражданска война в Либерия (1989-1997 г.) и замесен в гражданската война в Сиера Леоне, е осъден през 2012 г. от Специалния трибунал за Сиера Леоне на 50 години затвор за престъпления срещу човечеството и за военни престъпления, като става първият бивш държавен глава, осъден от международен трибунал след Нюрнбергския процес (1945-1946 г.).

Слободан Милошевич

Бившият сръбски президент Слободан Милошевич, арестуван през 2001 г., почина през 2006 г., докато срещу него вървеше процес в Хага за военни престъпления, престъпления срещу човечеството и геноцид пред Международния наказателен трибунал за бивша Югославия. (БТА, превод от френски: Божидар Захариев)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


143
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
97
20
 
0
 
! Отговори
Гошо преди 1 година
Какво е това наказателен съд Хага и с какво се пие?
96
23
 
5
 
! Отговори
Кварталния батка преди 1 година
Присъдите издадени от бабите пред блока са по-авторитетни от тези на този измислен съд.
95
2
 
22
 
! Отговори
Хюго Капет преди 1 година
Да наричаш лидери дегенерирали ***, убийци и диктатори е супер жалка история.
94
24
 
12
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Кой е назначил този съд? Кой признава този съд? Ако това са страните които са подписали, защо да има значение и за страни които не са подписали споразумение/договор? За последните това е съд за терор и страните не подписали трябва да се отнасят към този съд като към терорист. САЩ в закон посочват, ако хванете наш човек ще има военно нападение. За другите важи същото.
93
24
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И кои са съдиите? Те са повече престъпници от тези, които съдят
92
24
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Преди Путин са Байдън, Буш, Обама
91
25
 
15
 
! Отговори
кло-у-ни преди 1 година
Т.нар. съд не се признава от САЩ, Китай и Русия!
90
25
 
8
 
! Отговори
цирк от хагага преди 1 година
не мога да разбера тези хора са *** или клоуни? искат ли Путин да бъде съден?
89
27
 
11
 
! Отговори
gg преди 1 година
Яко. А нa шебека Обама - Нобел за мир :-D
88
26
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
той путин саже не си го премести- тая съд е като приказката една жена каза - и американските слуги почват да тръбят
87
26
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ами преди години заради човешките права бяха американците но казаха че ще арестуват "международния" съд и той си подви опашката и от тогава си е краварщшингтонско ***- не е никакъв международен и никой не го брои- стига пропаганда
86
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Павиан
85
24
 
13
 
! Отговори
И нито един западняк преди 1 година
И нито един западняк?
84
5
 
25
 
! Отговори
az преди 1 година
Все големи имена , заслужил е да е между тях.
83
0
 
27
 
! Отговори
али преди 1 година
До Анонимен1рубла0,02лева
82
1
 
1
 
! Отговори
симеон преди 1 година
До тяда само ти и капунин ще останете живи и от вас ще се възроди светот
81
2
 
36
 
! Отговори
cazzo duro преди 1 година
Забелязал съм, че ако напишеш ***. или някоя друга неприлична дума, те цензурират със звездички. Ето така - ***. Обаче ако напишеш путин, не те цензурират. Някой знае ли, защо е така ?До дежурните по путин:Момчета, от 120 различни айпита ще вляза и пак ще си оставя коментара. И всеки път като проверявам дали сте ме изтрили, ще слагам минуси на путин. Така че, ползата от вашата " работа" ще е обратна.Хайде, със здраве. И вземете се разходете малко. Или си намерете свястна работа.
80
36
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ами опитайте се да видим какво ще излезе но без вазелинче не почвайте !
79
8
 
40
 
! Отговори
До 76 преди 1 година
Нещо не ти разбрах селския размисъл??? 20 000, 20 милиона или 20 милиарда? Едно да знаеш със сигурност: При Сталин са умрели 50 милиона и то само свои + 20 милиона жертви от Хитлер. Тетова е рекорд Г-н Рубашков или другарю да те наричам?
78
10
 
42
 
! Отговори
СССРсуперкирливия преди 1 година
Както се полага на Ботокса е нареден до мамунаци и чалмари