Какво представлява руската хиперзвукова ракета "Кинжал"?

Обхватът ѝ е от 1500 до 2000 километра
17 май 2023 06:45, Александър Попов
354
Какво представлява руската хиперзвукова ракета "Кинжал"?
Изтребител МИГ-31 с ракета "Кинжал". Снимка: БГНЕС/EPA

При вчерашните атаки Русия изстреля хиперзвукови ракети "Кинжал" към Киев, а Украйна заяви, че е свалила и шестте. Москва твърди, че една от ракетите е преминала през противовъздушната отбрана и е унищожила американска зенитно-ракетна система за ПВО "Пейтриът", предаде Ройтерс.

Агенцията отбелязва, че не е успяла да провери нито едно от тези твърдения. Източници от САЩ заявиха, че системата, която се използва от Украйна, вероятно е пострадала от руски удар, но не изглежда да е била унищожена, предаде Ройтерс. Системата "Пейтриът" е една от сложните системи за противовъздушна отбрана, доставена от Запада, за да помогне на Украйна да отблъсне руските  въздушни удари, насочена срещу обекти от критичната инфраструктура на Украйна.

Ето някои ключови факти пък за руските ракети "Кинжал", които разкрива Центъра за стратегически и международни изследвания (CSIS), цитирани от БТА:

- Това е балистична ракета, изстрелвана от въздуха, която може да носи ядрени или конвенционални бойни глави.

- Според съобщенията обхватът ѝ е от 1500 до 2000 километра, като тя може да носи товар от 480 килограма и да достигне скорост до 10 маха, или 12 250 километра в час.

- "Кинжал" е едно от шестте оръжия от "следващо поколение", представени от президента Владимир Путин в реч през март 2018 г. Той каза, че тези оръжия могат да преодолеят както съществуващите, така и която и да е бъдеща система за противоракетна отбрана.

- Путин каза през декември 2021 г., два месеца преди нахлуването в Украйна, че Русия е световен лидер в областта на хиперзвуковите ракети и до момента, в който другите страни я настигнат, вероятно ще е разработила технология, за да противодейства на тези нови оръжия. "В нашите авангардни разработки ние определено сме лидери", добави той.

- Русия е изпратила въоръжени с ракети "Кинжал" изтребители в Сирия за първи път през 2021 г., смятат военни анализатори.

- Руското министерство на отбраната твърди, че е изстреляло ракета "Кинжал" по склад за боеприпаси в югозападната част на Украйна на 19 март 2022 г., което е първото известно досега използване на този вид оръжие в бойни действия. Оттогава Русия е изстреляла ракети "Кинжал" по няколко други повода в Украйна.

- На 6 май Украйна за първи път съобщи, че е свалила ракета "Кинжал", като е използвала американска система за ПВО "Пейтриът". Не е ясно дали "западните" системи, за които Киев заяви, че е използвал днес срещу "Кинжал" също са били "Пейтриът".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


354
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
216
1
 
7
 
! Отговори
Пак по опорката? преди 10 месеца
До NEW рашизъм: По-голяма г'лупост не можа ли да измислиш?
215
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До само факти, Пълни глупости пишете, никакви свалени Кинжали няма, показаха и формите им и как изглеждат едните и свалените, различни са, но просто от другата страна, са казали на руснаците, че ако не излъжат, че свалените ракети са Кинжал, ще им сложили санкции и това е истината! Смях в залата! Искат от рунаците да излъжат.
214
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До А самолети не дават, Не им се воюва и умира, да не са балами, от една страна ни сриват икономиката, търговските връзки с Русия и взривяват газовите потоци, от друга страна и рекетират за оръжия и смърт, ебббат европейските държави отвсякъде, това трябва да спре! И да оставят и Русия на мира, че се оссссраха с русофобията си! Русия си пази родината, териториите и хората си , нищо ненормално не прави!
213
18
 
21
 
! Отговори
NEW рашизъм преди 10 месеца
Вместо да се занимава с пародии на ракети, Русия да започне да произвежда тоалетни чинии,че войниците и крадат чуждите като военни трофеи !!!
212
2
 
4
 
! Отговори
А самолети не дават преди 10 месеца
Германия не разполага с военна техника и възможности за активно участие в коалицията за доставка на бойни самолети на Украйна, заяви ръководителят на германското министерство на отбраната. Великобритания също няма да прехвърля изтребители F-16 на Украйна, каза министърът на отбраната Бен Уолъс. Според него съветските изтребители се справят с функциите си.
211
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Кратка история на историята: Начальник, градус давай! https://youtube/watch?v=4iqNH1l4MZA&t=60s
210
9
 
19
 
! Отговори
Пак по опорката? преди 10 месеца
До Анонимен 232: Не знаеш ли че украинците винаги свалят повече руски ракети, отколкото са били изстреляни?
209
9
 
15
 
! Отговори
Снаряди с уран преди 10 месеца
Паниката се засилва в Украйна, тъй като съобщенията се разпространяват като лавина, че руска крилата ракета може да е унищожила склад за боеприпаси в Хмелницки, където са били съхранявани британски снаряди с обеднен уран.Това заявява и бившият депутат от Върховната рада на Украйна Виталий Мосийчук, коментирайки регистрирания скок на радиационния фон в региона. Бих препоръчал на местните жители да евакуират децата оттам, настоя Мосийчук.
208
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Значи ако руснаците са изстреляли 1+6 ракети Кинжал и твърдят, че една е успяла, то успеваемостта на най-добрата им ракета е 1/7 =14%. Ако украинците са прави, че с спрели всички -0%. Във всеки случай, най-хвалената им ракета ще успява между 0 и 14% от случаите.
207
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Анонимен 228 Не знам какви надежди поряза, но учените работили по путинския кинжал вече са в кауша за изхарчени милиарди за нищо. Това за ареста на учените за шпионаж е толкова смешно, че още повече дискредитира безсилието на передоваята руска военна техника.
206
7
 
4
 
! Отговори
само факти преди 10 месеца
показани са 3 броя ГАРАНТИРАНО свалени кинжала ... вси4ко друго е недоказано от която и да е страна
205
4
 
6
 
! Отговори
само факти преди 10 месеца
къде да е за 448 дни взета площ .. 82 % от територията на северна македония ,,, и определено неми трябва кадирово путинска пригожинска народна джемахирска 4ухша република ....
204
16
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Кинжала яко"поряза"надеждата на Янките,че укрите ще направят реклама на"Патриота".Но както винаги се получи обратен ефект и нищо друго не им остава,освен да си вдигнат багажа,не само от и укрия ами и от Европа докато все още имат територия,че не се знае дали след изборите там ще имат и Държава."Умре"ли гущера,умират и те.Сори,но това е истината.
203
6
 
6
 
! Отговори
До Ламанша и обратно преди 10 месеца
До Анонимен 226: Днес е вторият ден от ходенето до Ламанша на Зеленски. Прегръдки, обещания. Шоуто пропължава
202
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Малко за политика и както се видя се оказа руска раздута лъжа ... по съвместителство днес е 448 ден от двуседми4ното ходене до ламанша на втората по сила армия в третия свят ...
201
5
 
7
 
! Отговори
ццццц преди 10 месеца
До само фактиами виж къде е фронта , и тогава кажи са какви са фактите в полза на Украинците? И ти си мечтаеш тука да е халифат ама не е.
200
18
 
14
 
! Отговори
Малко за политика преди 10 месеца
Русия не веднъж предупреждаваше САЩ и ЕС че доставката на все по-модерни оръжия на Украйна няма да им помогне, а само ще доведе до ескалация на войната. Но те се правят че не чуват. Ето, Русия вече извади хиперзвуковите ракети. Една пускова установка на Patriot сдаде багажа. Изпратени бяха към небесата складове с доставени от САЩ и ЕС боеприпаси. Сега Зеленски иска самолети. А после какво? Атомно оръжие ли ще поиска.
199
7
 
19
 
! Отговори
само факти преди 10 месеца
Единствения общоизвестен факт е, че руснаци и русофили не боравят с факти, а постоянно си измислят какви ли не сценарии и фейк нюз.
198
4
 
4
 
! Отговори
само факти преди 10 месеца
До Факти или пропаганда опитите в ссср ги прави бюро Антонов и Туполев но затролска гъ,,ба вси4ко което не е словославене на москва априори е пропаганда -/ което си е и дефеницията за пропаганда -
197
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Няма зенитно рекетен комплекс който да сваля всичко. Даже с обикновени ракети с прецизно насочване този или който и да е комплекс може да бъде претоварен. Защитата винаги е по-трудна от атаката.