Какво представлява руската хиперзвукова ракета "Кинжал"?

Обхватът ѝ е от 1500 до 2000 километра
17 май 2023 06:45, Александър Попов
354
Какво представлява руската хиперзвукова ракета "Кинжал"?
Изтребител МИГ-31 с ракета "Кинжал". Снимка: БГНЕС/EPA

При вчерашните атаки Русия изстреля хиперзвукови ракети "Кинжал" към Киев, а Украйна заяви, че е свалила и шестте. Москва твърди, че една от ракетите е преминала през противовъздушната отбрана и е унищожила американска зенитно-ракетна система за ПВО "Пейтриът", предаде Ройтерс.

Агенцията отбелязва, че не е успяла да провери нито едно от тези твърдения. Източници от САЩ заявиха, че системата, която се използва от Украйна, вероятно е пострадала от руски удар, но не изглежда да е била унищожена, предаде Ройтерс. Системата "Пейтриът" е една от сложните системи за противовъздушна отбрана, доставена от Запада, за да помогне на Украйна да отблъсне руските  въздушни удари, насочена срещу обекти от критичната инфраструктура на Украйна.

Ето някои ключови факти пък за руските ракети "Кинжал", които разкрива Центъра за стратегически и международни изследвания (CSIS), цитирани от БТА:

- Това е балистична ракета, изстрелвана от въздуха, която може да носи ядрени или конвенционални бойни глави.

- Според съобщенията обхватът ѝ е от 1500 до 2000 километра, като тя може да носи товар от 480 килограма и да достигне скорост до 10 маха, или 12 250 километра в час.

- "Кинжал" е едно от шестте оръжия от "следващо поколение", представени от президента Владимир Путин в реч през март 2018 г. Той каза, че тези оръжия могат да преодолеят както съществуващите, така и която и да е бъдеща система за противоракетна отбрана.

- Путин каза през декември 2021 г., два месеца преди нахлуването в Украйна, че Русия е световен лидер в областта на хиперзвуковите ракети и до момента, в който другите страни я настигнат, вероятно ще е разработила технология, за да противодейства на тези нови оръжия. "В нашите авангардни разработки ние определено сме лидери", добави той.

- Русия е изпратила въоръжени с ракети "Кинжал" изтребители в Сирия за първи път през 2021 г., смятат военни анализатори.

- Руското министерство на отбраната твърди, че е изстреляло ракета "Кинжал" по склад за боеприпаси в югозападната част на Украйна на 19 март 2022 г., което е първото известно досега използване на този вид оръжие в бойни действия. Оттогава Русия е изстреляла ракети "Кинжал" по няколко други повода в Украйна.

- На 6 май Украйна за първи път съобщи, че е свалила ракета "Кинжал", като е използвала американска система за ПВО "Пейтриът". Не е ясно дали "западните" системи, за които Киев заяви, че е използвал днес срещу "Кинжал" също са били "Пейтриът".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


354
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
256
20
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Абе пропагандатори! Що не покажете снимки на "повредения" Патриот??? Защо НАТО свика тайно екстренно съвещание, за което никой нищо не пише и не казва??? Защо по обявите в украинските саитове се предлагат парчета от Патриот- а??? Защо САЩ пращат екстренно нова локаторна станция с команден център??? Да, повреден и се отремонтира посредством НОВ! Патриот е наистина уникален! Единствената ракетна система, която се крие от средствата, които самата тя трябва да поразява. Смешници сте вие!
255
28
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Не знам какво представлява Ама цял свят вижда че украинците яко мачкат .Въпреки че ми настръхва косата да го пиша Но мисля че става все по вероятно русите да използват ядрено оръжие.Тази операция бе предвидена за месец два да завърши Един вид блиц криг по немски маниер .За това обаче явно руснаците не разполагат с генерали от калибъра на хитлеровите.
254
4
 
11
 
! Отговори
Вече преди 10 месеца
Представлява някакви отломки !
253
26
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Гошо, Пейтриът е унищожен само според руската пропаганда. Една ракета Кинжал струва 10 млн. $. Русия може да произвежда до 2 ракети на месец.
252
15
 
23
 
! Отговори
Гошо преди 10 месеца
До 270: Напълно си прав, но тази ниско качествена техника унищожи високо технологичния прескъп американски комплекс и то с една ракета. Патриот е унищожен и не подлежи на възстановяване, а струва 500 милиона долара и една негова ракета 3 милиона долара.
251
38
 
20
 
! Отговори
Очевидно преди 10 месеца
кинжала е поредната ниско качествена руска техника
250
17
 
18
 
! Отговори
ФАКТ преди 10 месеца
ЯПОНИЯ ПРЕГОВАРЯ С НАТО,ФИНЛАНДИЯ ВЛЕЗЕ,СЕГА И ШВЕЦИЯ. РУСКИТЕ БОТОВЕ В ТОЗИ ВЕСТНИК И ТЕ ЖИВЕЯТ В НАТОВСКИ ДЪРЖАВИ. НЯМА ЧОВЕК,НАПРАВИЛ ТОЛКОВА ЗА РАЗШИРЕНИЕТО НА НАТО ОТ ВЕЛИКИЯТ СТРАТЕГ ВЛАДИМИР ПУТИН!
249
6
 
6
 
! Отговори
Разработчик кинжала преди 10 месеца
До 250 до 258 Ся ко да ти кажа!? ти си баш путинофил! А путинофила НЕ знае и НЕ може! та дай да зема да тъ попитам! каква логика използва ФАУ 2 TTL или CMOS?. . . . . . . . . . . . . . Учи български! Имаш дефицити! А за логиката на ФАУ-то, тя е лампова, защото транзистора е тепърво 1956 измислен от Шокли и Бардийн! Всичко е майтап, че като гледам умствения ти багаж не е голям и все пак не можеш да го носиш, но за транзистора е вярно!
248
6
 
6
 
! Отговори
Хахахаха преди 10 месеца
Още малко и влизат в Москва.....
247
5
 
9
 
! Отговори
Хахахаха преди 10 месеца
https://youtube/watch?v=RF3EXnZXPl8Тия украинци са пълен смях
246
19
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Най-обикновенна балистична ракета, която е качена на самолет за да се хвали Путин, че има 1500 км обхват, от който 1000 са на самолета щ, който я изстрелва иначе има само 500 !!!
245
4
 
8
 
! Отговори
Запалянко по футбол преди 10 месеца
Хм...българинът разбирал и от ,,ракети"....
244
11
 
14
 
! Отговори
пена преди 10 месеца
Представлява нещо, което явно е лесно за сваляне с Пейтриът....
243
19
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Американските патриот не могат да унищожат кинжала. Могат да уцелят само някой боин самолет на СЩ..
242
15
 
37
 
! Отговори
БОГ ДА НИ ПАЗИ! преди 10 месеца
Кинжал? Дето УКРАИНСКАТА ПРОПАГАНДА вече ги сваля по шест наведнъж? САМО ЕДИН КОМЕНТАР - НЕ БИХ ИСКАЛ НИКОГА ДА УЗНАВАМЕ У НАС "КАКВО ПРЕДСТВЛЯВА РУСКАТА ХИПЕРЗВУКОВА РАКЕТА КИНЖАЛ". Да бъдем разумни. БОГ ДА ПАЗИ БЪЛГАРИЯ!
241
28
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Какво представлява Кинжала, отговорът е нищо особено
240
17
 
24
 
! Отговори
Лърч преди 10 месеца
Накрая се оказа че укропите не 6 кинжала, а са прибрали 6 блогера за публикуване на кадрите с паническия отстрел на боекомплекта на Патриота, за да не го разнесе ракетата.
239
16
 
21
 
! Отговори
пейтриът преди 10 месеца
кинжалите падат, падат от небето падат
238
22
 
24
 
! Отговори
Поговорка преди 10 месеца
Който кинжал вади, от кинжал умира !
237
11
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Бла-бла, главното е че са лъгали Путин, че Кинжал е нова разработка, а не модификация на Искандер за изстрелване от самолети, а Искандер е почнат още в СССР и готов през 90-те години.