ДАНС: Весела Чернева предавала класифицирана информация на РСМ

Сигналът срещу нея подал общинският съветник Ивайло Дражев
Обновена: 30 май 2023 22:44 | 30 май 2023 22:40, Анисия Иванова
62

На извънредно заседание на Народното събрание бяха изслушани шефовете на службите заради изнесените данни от народния представител Радостин Василев, че ръководителите на българските служби за сигурност са съгласувани с посолствата на чужди държави.

"Кабинетът "Петков" не е защитавал националния интерес", заяви на извънредното изслушване на службите в народното събрание директорът на ДАНС- Пламен Тончев.

Въпреки че Тончев не назова конкретно име, по непотвърдена информация става въпрос за Весела Чернева - съветник на Кирил Петков по външната политика в кабинета "Петков". Според казаното днес в Народното събрание тя е провеждала собствена политика с РСМ, без да се съгласува с министъра на външните работи.

Съветникът на бившия премиер Кирил Петков по външно-политическите въпроси Весела Чернева е издавала на Скопие българската позиция по присъединяването на РС Македония към ЕС.

Тончев разкри, че се води досъдебно производство за теч на информация от българските институции към тези на Република Северна Македония за вдигането на ветото от София над Скопие за присъединяване към ЕС. Чернева е известна с публичната си позиция, че България трябва да вдигне ветото по отношение на РСМ.

"По линия на контраразузнаването е установено, че съветник към премиера към онзи момент е съгласувал позициите на МВнР с гражданин на Северна Македония", обяви директорът на ДАНС, като визира Чернева, за която тогавашният външен министър Теодора Генчовска твърдеше, че де факто е титулярът във ведомството.

"Става въпрос за пращането на извадка от секретен документ в интернет сайт. Достъп до този документ са имали двама души извън състава на Агенцията", разкри още Тончев.

Потърсена за коментар, Чернева не отговори. Сигналът срещу нея е подал бившият президент на футболен клуб "Черномерец" и общински съветник Ивайло Дражев.

След публикувания запис от срещата на "Продължаваме промяната" от Радостин Василев, в който се казва, че в държавата се назначават хора на постове, предварително съгласувани с посолствата, Тончев заяви, че няма практика да се обсъждат началниците на службите с други държави.  

"Никога не е съществувало такова изискване да се съгласуват ръководителите на службите с чуждите партньори. Изискване за заемане на нашите постове в служби е достъп до класифицирана информация - национална, на ЕС и на НАТО, извършват се необходимите проверки", каза Тончев.

В отговор на шефа на ДАНС - съпредседателят на коалицията на "Промяната" Атанас Атанасов заяви, че изслушването има за цел да провали втория мандат.

По темата със записите в прокуратурата беше призован за разпит съпредседателят на "Продължаваме промяната" Асен Василев.

Вижте повече в репортажа на Мартин Керефейски по Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
ОПГ сДС, ОПГ ГРОБ, ОПГ Продължаваме подмяната и ОПГ Дай България са си конструирани и наставлявани от чужди сили. Затова и дейността им е вредна за Бълагрия, защото служат на чужди интереси. Нищо чудно, че са предавали секретна информация, те са си национални предатели. Ако изобщо дойде ред да се направи задълбочено разследване, ще се потресем, като разберем как в тези формации всички основни деятели са агенти на чужди държави.
45
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Весела Чернева в такъв случай е долна родоотстъпничка!Да гори в ада дано!Как така ще дава клафицирана информация?!Това е предстелство !Работила е срещу България и всеки един българин.Вземете мерки!
44
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Тия ПП не мирясаха, отпред прах в очите, иначе всичко тъне в лъди и предателства.
43
2
 
0
 
! Отговори
Бургас преди 10 месеца
Ивайло Дражев-е известен доносник на ДС в Бургас, прочут само с отвратителни кражби и рекет. Достоен и верен източник на информация за ДАНС...проспало КТБ и войната в Украйна.
42
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Минаха 2 години и сега за втория мандат се сетиха, че имало национално предателство. Като върнат мандата и пак ще забравят за случая. Цирк служебен.
41
7
 
1
 
! Отговори
ДАНС са.. преди 10 месеца
....."РУСКАТА ДРУЖИНКА" НА РУНДЮ!!АЙДЕ, ЧЕНГЕТАТА--ВЪН!
40
1
 
9
 
! Отговори
Шо не кажат преди 10 месеца
За оня дето снимал с телефон секретна информация от Нато ?
39
2
 
13
 
! Отговори
Сержант преди 10 месеца
Някой поставя ли си въпроса- къде бяха тези напъни на прокуратурата и службите до сега?
38
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Такива национални предатели трябва да висят на дърветата около парламента.
37
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Слави колко пъти го каза, че тази жена и Кирил Петков взимат всички решения за политиката ни спрямо РСМ, а неговата министърка само я уведомяват. Той и затова свали този цирк и добре, че беше той. Нека публикуват какво точно е обещавал Кирил Петков на чужди държави и какво е правил този държавен изменник, не е само това.
36
2
 
5
 
! Отговори
Чукундур преди 10 месеца
Калъч трябва,не моабет! Ама сте страхливи!
35
0
 
0
 
! Отговори
И преди 10 месеца
Се пазете от тия тоя си призна за изнудване
34
0
 
1
 
! Отговори
А преди 10 месеца
Пьк сатанистите с колкове хептен
33
0
 
0
 
! Отговори
Е преди 10 месеца
Няма да започнеш нито на чисто шамшал ше си седиш там при терористите
32
0
 
0
 
! Отговори
Те преди 10 месеца
Са убийци той хората нормални в кво ги уличава в негови престьпления под натиск
31
3
 
2
 
! Отговори
Е преди 10 месеца
На кой му пука от с екс компромати
30
5
 
5
 
! Отговори
Емил Боев преди 10 месеца
ДС на КГБ отговаря на удара! Засега с леки компромати, скоро и нещо по-пикантно и горещо -- вероятно ще изнудват със заплахи за секс скандали. Така навремето Ф. Димитров се самосвали заради изнудване с гей компромат. Стара шпионска хватка ...
29
6
 
5
 
! Отговори
Българче преди 10 месеца
комунист на решетников,работещи за нов ссср,сър!
28
7
 
4
 
! Отговори
Хахаха преди 10 месеца
До Анонименщо си траете за парите на...Слави например?що си траете за...Менда осигурила двойно данъчно за Божков?защо си траете за заявеното по НТ от г-н Г.Ганчев как казал Ц Василев на ББ,че му е пратил едни 200 мил.,по пеевски?на Площадите и да им наложим да работят за България,дпс-гроб-бсп-*** и обслужващите ги служби от десетилетия....работещи за путин и убийствата му в Украйна на деца и жени,грях е!
27
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Киро Канадата - Да направим предсрочни избори и да и осигурим дупетатски имунитет... заедно с убиеца на Къро...