Шок, нормалност, гел, болшевизъм... Записите и какви ще бъдат последствията?

Кои са акцентите и какъв е отзвукът след изнесените записи от заседание на ПП?
Обновена: 27 май 2023 19:03 | 27 май 2023 17:07, Александър Попов
112
Шок, нормалност, гел, болшевизъм... Записите и какви ще бъдат последствията?
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Извадените от Радостин Василев записи от среднощното заседание на НС на ПП предизвикаха буря в политическия ни живот. Какви са акцентите в записите и как реагираха част от политиците до сега?

Илияна Йотова, вицепрезидент: По безпрецедентен начин са замесени имената на водещи европейски политици, нищо добро не чака България, подобен опит да бъдат дискредитирани институциите, чрез замесването на председателите на Европейската комисия и Европейския съвет, със заобикалянето на европейските правила и закони, няма как да не бъде отбелязано. Колкото по-консолидирана е българската позиция, толкова по-добре. Такива частни разговори, както казва г-н Петков дъжд от телефонни обаждания, никога не завършват с нищо добро, това се прави зад гърба на българските институции. Руши се държавността по безпрецедентен начин. Идеята за ротационно правителство е труден политически компромис. Оказва се, че това е фасадата, зад която са се скрили тези истински намерения", добави Йотова.

Даниел Митов, ГЕРБ: Циници, които обсъждат различни варианти за злоупотреба с власт

Лена Бориславова, ПП:
Едва ли колегите от ГЕРБ са очаквали, че на наше заседание, вътрешно, което е шок за цялата му парламентарна група във връзка с решението за формулировката, под която ще сме заедно с ГЕРБ в това управление, че на това заседание те ще чуят много голяма еуфория и радост от предложения ротационен принцип.

Десислава Атанасова, ГЕРБ:
"След всичко, което чух днес, единственото, което ще им кажа е: "вратата е ей там"

Росен Желязков, ГЕРБ: Ние трябва да съумеем в момента да върнем доверието в процеса, а доверието в процеса може да се върна само ако съставът на кабинета бъде достатъчно балансиран, а не кабинет с политически задачи, които още на първите седмици и месеци ще взривят доверието. И тогава ще се сочи някой за виновен – в случая ще се сочи ГЕРБ за виновен, че е развалил кабинета.

Красен Кралев, ГЕРБ: За ДБ и за "Промяната" Руди Гела беше cool, когато записваше нерегламентирано Таня Дончева и всеки друг, влизащ в Министерство на младежта и спорта. Когато Руди Гела ръсеше клевети за “един бивш спортен министър” и зовеше за саморазправа с Бойко Борисов пак беше cool. Когато Гела предаде Слави Трифонов беше super cool. да записваш някого без неговото знание е подло и гнусно. И е незаконно! Защото на гелосаните измамници и крадци в политиката трябва да се сложи край. Защото предателите трябва да бъдат презрени и низвергнати от всички!

Гуцанов, БСП: След този български „Уотъргейт“ с изтеклия запис от заседанието на Националния съвет на ПП трябва незабавно да се прекрати съществуването на това Народно събрание. А, ако сме сериозна държава, част от тези хора, чиито гласове се чуват, трябва да бъдат подведени под отговорност за национално предателство и застрашаване на националната сигурност. Да не говорим за съгласувателния режим на началниците на служби с „посолството“.

Деница Сачева, ГЕРБ:
Болни фантазии, болшевизъм, злоупотреба с властта за лични цели, липса на елементарна човешка етика. Нищо от това, което чух в записите не е нормално. А не малка част от разказаното в него е и лъжа.

Тома Биков, ГЕРБ: Вероятно най-различни фактори не искат да има кабинет. Според мен им се помага и от страна, най-вече, на колегите от ПП. Защото скандалът, който се разрази врече, идва най-вече от ПП. Всички страни в този спор – и Кирил Петков и Асен Василев от една страна, и Радостин Василев, са депутати от ПП. Става въпрос за Националния съвет на ПП, на който се говорят скандални неща

Ицо Хазарта, ПП: Майка ми доста често в последната година и половина ме пита: "Добре бе, Ице - защо не им ги казвате на хората нещата така, както ти ми ги казваш на мен?". Била е права. В желанието си да ни смажат, господарите на тоя плъх ни направиха услуга, за която само бихме могли да мечтаем. Пред вас е пълен запис на нашия Национален съвет - вътрешно събитие, на което на 21 май ние от "Продължаваме Промяната" обсъдихме какво по дяволите да правим в тази ситуация. Беше адски тежък разговор, за който очевидно никой не предполагаше, че ще бъде слушан от цяла България само пет дни по-късно. Това сме ние, дами и господа - с грешките ни, със съмненията ни, с правилните ни ходове и с глупостите ни. Избрали да влезем в най-гнусната кал и помия на света, с една обикновена мечта - да направим от България място, с което да се гордеем и да не се чудим къде да избягаме от нея. Никой от нас не беше си представял колко сами сме всъщност в тая война.

Христо Иванов, ДБ: Очевидно целта е България отново да бъде хвърлена в избори, които нищо не решават за в бъдеще. Целта е да няма правителство и призива ми е да не се подаваме на този шантаж, който се опитва да се създаде.

Акцентите от записа

Кирил Петков за Габриел

Водеха се разговори Мария Габриел да е премиер с наши министри... Те вървяха "Мария, много те разбираме, че много искаш, но няма ка да се случи".

В нейния свят тя се чувства доста прецакана до някаква степен, зашото тя си даде позицията еврокомисар, без обаче да стане премиер.

При нея, нещото, което е много важно е, че нейният мъж е третият в ЕНП, а нейният кум е човекът, който е започнал цялата партия и нейният свят е в Брюксел. Така че, колкото и ние да си мислим, че тя е една калинка, а Бойко решава всичко. В случая е по-сложна играта.

По думите му тя е връзката на ГЕРБ с ЕНП и за ГЕРБ ще стане неприятно, ако са я разочаровали. Габриел имала вътрешна амбиция, която не й позволявала да стане друго освен премиер.

"Нея не могат да я изхвърлят от автобуса по всяко време, защото това е външният контакт на ГЕРБ. И другото е, че тя не е била тук от много години и не могат да я свържат с ГЕРБ и корупционните схеми и възможности".

Според него в ГЕРБ имало завист към Габриел и даде пример с Деси (Десислава Атанасова - б.р), която се биела в калта.

"Сега ядем яко бой, късат се ризи - "вие сте предатели на живота ни", но залагаме застраховка Мария Габриел, която си мечтае да бъде премиер, а Борисов се изпира през този вариант, няма съмнение, защото те са коалиционно, въпреки че ние ще казваме, че е само Мария Габриел, а тя не е била в България".

Петков и Урсула

Имаше дъжд от всякакви лидери, които звъняха по телефоните, включително аз от на Г-7 в момента - и Урсула, и Шарл Мишел ми звъняха вчера и днеска. Днес имах разговор с Урсула, като ѝ зададох точно този въпрос - "ако ще има възможност за такова правителство, обещаваш ли да ни пуснеш". Тя вика "за Шенген ви е много голям шансът, за еврозоната - трябва да го измислите как да заобиколите правилата, смисъл да влезете в рамките". И аз казах "може ли да мислим за инфлация, която да е минус ефекта на Украйна" и тя ми вика "не ме цитирай, но ще се опитам да ти помогна"... В Брюксел моралът не е единственият критерий, който се оценява от хората.

Асен Василев:

Аз съм заинтересовано лице, така че ще бъда много кратък. Ситуацията е като lose-lose. Въобще не е ясно дали отиваме на избори с ДБ. Ако сме без тях, няма да се борим за първо място, най-много за трето. Законно, незаконно трябва да се изгонят всички шефове на служби. През първите две седмици. Поне местните избори ще ги правим с наше МВР. Това е най-добрата сделка, която може да направим с ГЕРБ. Местните избори ще са сложни. Не можем да разчитаме само на нашите гласоподаватели.  "Възраждане" ще наблегнат на проруската реторика и ще казват за ротационното правителство: "Ето натиснаха ги от посолствата!". Нека не се лъжем, ще има много шум в системата.


Службите

Законно, незаконно трябва да се изгонят всички шефове на служби. През първите две седмици, казва в записа Асен Василев.

Говорено е със службите, че ще бъдат сменени, ако сме в ротация, допълва Петков.

Асен Василев: Да и само да кажем, че наши имена са синхронизирани с посолството. Това означава, че по предложение на министър-председателя парламентът ще утвърди ръководители на ДАНС, главен секретар на МВР, ДАР, НСО, ДАТО, мисля че. Военно не знам дали ще го пипаме. Това са наши хора, които са одобрени от посолството.

Кирил Петков: Външни консултанти да ни помогнат с част от структурирането на службите. Тези външни консултанти да не са кой да е.

Казусът Борисов

Само един анализ - това правителство ще продължи до момента, в който Бойко се страхува от Гешев и от президента, казва Асен Василев.

Кирил Петков: Борисов към днешна дата, това е важно да го кажем, каза, че иска да няма главен прокурор. Разбира се, знаем мотивацията каква е. Какво става, ако утре или вдругиден повдигнат обвинение на Борисов? Тука едно - не казвам, че това е наше предложение или наше решение, но Христо Иванов даде едно предложение за това нещо и то е казваме, че се прави Комисия по имунитета, защото той вероятно няма да е само на Борисов, това ще се види, и тази Комисия работи, докато се смени Конституционната реформа и се използват европейските стандарти за вдигане на имунитет.

Асен Василев: Идеята на Христо Иванов е да се въведе европейски правилник от ЕП, което означава, че поне 6 месеца ще се влачи имунитетът на Бойко в някаква комисия, която ще разглежда всички доказателства лист по лист и перо по перо. Докато не се отстрани Гешев като главен прокурор, не мисля, че Бойко ще иска да ходи на избори и да му падне имунитетът.

Кирил Петков: Това си е типично борисовско. И той през цялото време се опитва да отваря тази опция, затова, защото само ние можем да го изперем. ГЕРБ е само един бранд на голямото зло, което стои отзад. И тук може да се отиграе - основен маркетинг бранд за нас, но не и реален враг. Можем да се правим на интересни по телевизията, да казваме "джентълменските уговорки". След следващите избори стоиш до тоалетната на парламента и те заобикалят. Защото истината е, че цялата схема, която ние направихме тези 2 години, интелектуалците са 7% до 10%. Ако пуснеш народа, както е структуриран в момента, ние трябва да сме 10% с ДБ, с всичко. Направихме леко ала-бала през президента, вкарахме един кон, лека-полека естествения процес, ако успеем да направим нещо, ще бъде това.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
94
0
 
3
 
! Отговори
Алекс преди 10 месеца
Този запис не отменя факта ,че Руди е мутра и рекетьор.Записът на разговора с депутата Христинка от ИТН го доказва.И други могат да правят записи.Гешев да действа.Бай Ставри да се готви да посреща нов обитател.
93
0
 
2
 
! Отговори
Курти преди 10 месеца
......................Русия (МВР) Умре..........
92
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Този,ако изобщо може да се нарече политик,Р.Василев,след поредната му изневяра,не виждам коя друга партия ще му вярва.А обикновените хора, още повече.Професор Р.Коларова го нарече "политически труп" и е много права.По отношение на чутото,това са разкази,казани в партийна,домашна обстановка и всеки от нас му се е случвало да говори,понякога,с неприлични думи у дума.Да не забравяме какво сме чували от Боко, но всичко забравихме набързо.Смятам,че правителство ще има,заради неприетите закони.
91
1
 
9
 
! Отговори
Наивници ли сте ? преди 10 месеца
Какво си мислите ,че във другите парти когато са във тесен крък говорят по друг начин ли ? Нали ги помните на Боко записите или ги забравихте ,сигурно сте ги забравили ? На тези поне не им показаха шкафчетата !
90
0
 
5
 
! Отговори
Читател преди 10 месеца
Деформирани уста,но заливат с злост опонета,защото така е роден този хамелеон.
89
0
 
0
 
! Отговори
Име преди 10 месеца
До Как не ви е срам?!НИкога не "са оставали партии". И това не е партия. Тов а еедно ЕТ, в което шефът прибира всичко, вкл. и овациите за всичко, което може да си присвои от където падне. Например: От цялата компания около Сарийски - референдумът за "ервото". Втори пример : Ония походи, моходи за мир и не знам си какво, видя, че набират много сила и реши да им направи паралелно "събитие", каза 5 думи хубави и после с ордата отидоха да хвълят боя? Че с какво са по-различни от ония през 2020?
88
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Клетата държавица България - подложена на извращенията на извратени полУтици , тънеща в европейска бедност, крадена от полуграмотни харвардци, пожарникари, фуражки ,дървари и други нискочели индивиди ! Дяконе Левски, няма ли начин да станеш и да видиш на какво прилича Родината ?
87
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Това е да си гнусен платен гел. Но, някои се раждат такива.
86
5
 
1
 
! Отговори
Сибила в транс преди 10 месеца
Китай и Русия ще бъдат фатално ударени от астероиди през периода 2137-2140 година и ще погинат, като древните Акад и Шумер. Едва тогава Израел и САЩ ще завладеят целия свят. Но след това и самите Ционисти ще бъдат довършени свише, от Създателите ни. Това неотменимо ще се случи през лятото на 2141 година. Целият свят ще изгори и ще останат малко хора.
85
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
дали от руското посолство или от американското,за "***" май няма значение.
84
24
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Не виждам нищо смущаващо в записа. Съвсем нормален анализ си правят и си казват нещата каквито са.
83
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Руди Гелов, когато си роден ***, друго не можеш да бъдеш.
82
2
 
8
 
! Отговори
баба мара преди 10 месеца
изводът е всички вън отиваме на избори до дупка не се ли срамувате за какво стегласували и какво сте вкарали в нс аз не гласувам защото не вярвам на никои и сеоказах права
81
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
избори.ПП изпадат.
80
7
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
ПП.ДБ срама нямат! Дори не се изчервиха след изтеклите записи. Абсолютни гьон-сурати. Митроханова ли ги накара да кажат това, което казаха, та видяха руска следа тук? А записите са антенчни-иначе ни изкарвате слепи и глухи.
79
4
 
15
 
! Отговори
Гумичка за триене преди 10 месеца
С две думи работата е АЛА БАЛА?????? Да ви имам харвардския университет!!!!! Стягайте куфарите ако резервирате по рано е на далавера!! И Пускайте Пералнята!
78
3
 
12
 
! Отговори
Алекс преди 10 месеца
Изглежда,че до края на мандата си,Президентът ще управлява.
77
2
 
9
 
! Отговори
До Анкета за име преди 10 месеца
Добавям: "Покъртителни Простаци (Предатели също става)", "Правим Простотии" и като ги гледам "Пр*ст*тутки П*д*раси" (екскюз май френч, както казва асен василев в записа). Най-правилното им е "Продуктово Позициониране" - точно това правят през цялото време за всичко. Иначе и другите предложени са верни! Най-забавно е "Пускам Пералнята"
76
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Денят, в който Хазарта престана да има хемороиди и стана част от "най-гнусната кал и помия та света".
75
1
 
8
 
! Отговори
300 30 3 залп преди 10 месеца
Най сетне се изпълни тъй мечаният блян на избирателя. Да се намери поне един . И той *** във вентилатора . На уж народното събрание. И всички там имат малки кафеви точки.