НС реши: Трудовата книжка става електронна

Данните ще се вписват в дигитален регистър към НАП
43
НС реши: Трудовата книжка става електронна
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Депутатите приеха на първо четене промени в Кодекса за труда, които предвиждат трудовата книжка да стане електронна и да бъде част от дигитален регистър, поддържан от Националната агенция по приходите.

Предложението за поправката в КТ е на ПП-ДБ.

В дигиталния регистър ще се вписват всички данни, а служителите ще имат достъп до трудовото си досие.

В преходния период, след изграждането на регистъра, се предвижда работодателите да сканират и изпращат трудовите книжки на служителите си до НАП, която да структурира въвеждането им в структуриран вид.

Първоначално той ще се попълва на база наличните данни в НОИ.


43
Още от Политика
Балабанов: Василев е предател
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
При едно спиране на тока какво се прави? Ще има много проблеми.Има много по-спешни неща да гласуват,а те се занимават с книжки.
36
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Едно софтуерчИ и 300хил нищоправеца биват уволнени. Имам приятели по държавните администрации дето не знаят какво работят.
35
0
 
3
 
! Отговори
Чешит преди 4 дни
И сега как ще си подритвам трудовата книжка ?
34
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Само че не само работещите по трудов договор имат право на пенсия. С трудови книжки са работещите по КТ. Но има държавни служители, хора, които се самоосигуряват и прочее.
33
2
 
2
 
! Отговори
Чироза преди 4 дни
Господа другари.Защо толкова се притеснявате ако документите са ви изрядни?При навършване на възрастта,подадох документи и след 20 дни получих решението.
32
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
За сметка на това тук постоянно ни навират една мутра за затвора пред очите и хайде, отивайте пак да го избирате, вие сте отличници.
31
2
 
8
 
! Отговори
Fena преди 4 дни
Първите електронни таблици VisiCalc са пуснати с Apple II през 1979 година. Радостно е, че 44 години по-късно и ние ще се възползваме от тяхната функционалност. И ще смятаме стажа автоматично! Може би след още 44 години ще построим и автомобил, или поне ще модернизираме нашият чушкопек!
30
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Дори в Албания и ЮгоЗападна Северна има е-услуги в абсолютни детайли от-до от десетилетия, но не се вдига много шум, а пък нашите изобретили "електронна" трудова книжка. На кое гише трябва да се редиш, за да ти я цифровизират лелките и чичковците там ?Вероятно в близко бъдеще може би ще изобретят и Колелото.
29
4
 
1
 
! Отговори
Коментар преди 4 дни
Простотията на хората няма край. Как се нас богопомазаните ще ни "Хакват" и цялата база данни ще бъде само в 1 "Хакнат" регистър. Някой блестящ мозък замислил ли се е колко институции смучат от вашите приходи ??? А колко следят и за вашето финансово състояние ??? Един път тия *** в НС да измислят нещо полезно за хората и се почват историите на "Шихиризада". Трябва само с един ID номер, да излиза всичко, без да се занимаваме с 3424242 документи. Другите ... като искат да ползват и папируси ...
28
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Повечето са вече на часно, че няма работа и сам си пише и книшката.
27
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Като гръмнат компютрите както в НАП и сичко истича.
26
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Кви са тия глупости? То и досега електронно са вкарани данни къде човек е работил. Сега пък и копие на книжката. Няма смисъл. Това ще напълни базата данни излишно много и системата ще стане тежка и тромава с излишна информация.
25
0
 
4
 
! Отговори
Коментар преди 4 дни
До до 24 както широката общественост видя, така и аз лично знам "колко" са защитени данните. Затова пробадна и НАП и търговския регистър. Да не говорм за СРС, флашки, матури и т.н. За изборите пък да не говорим. Всичко що е електронна информация в ръцете на държавата е турлю гювеч.
24
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
До Анонимен "Затова ако искат да въвеждат електронни трудови книжки, то те трябва да съществуват паралелно с хартиените!" Да,така е-нали и сега си подаваме данни всеки месец! Цялата информация за всеки работещ я има!!!!!!!!!!!!!!!
23
2
 
7
 
! Отговори
до 24 преди 4 дни
За това има бек-ъпи главунчо правят се всеки ден и данните са защитени
22
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Сега тези умници да дойдат във фирмата и да сканират тр.книжки на 1000 човека,да ги изпратят в НАП/НОИ. Нищо,че след това ще продължават да идват писма и да пишат да уточняваме,да дописваме.....Защото и сега,когато има данни за лицата в регистъра на НОИ непрекъснато искат да потвърждаваме,да доказваме !!! Защо е нужно да забъркват поредната каша ???
21
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
до единна байдън и сирос не им дреме че си купуваме домати да така е ама разсъждаваш без да помислиш какво ни готвят не се подчиняваш на новия им ред натискат ти копчето и си аут от системата без пари без трудов стаж *** доказвай че имаш без достъп до парите си нищо изтрит синот системата товат слушкаш папкаш не слушкаш ядеш какалашката и бубулечки даже няма ти дадът да ядеш
20
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Да, и един хакер може да заличи трудовия стаж на стотици хиляди хора. Което би било много удобно да им се окрадат пенсиите. Затова ако искат да въвеждат електронни трудови книжки, то те трябва да съществуват паралелно с хартиените!
19
1
 
4
 
! Отговори
Щерю преди 4 дни
* - за да НЕ приемем еврото
18
8
 
3
 
! Отговори
Щерю преди 4 дни
Това би трябвало да е удар по сивия сектор и кръга от про-руски фирми в България, които изкуствено създадоха за броени дни висока инфлация - за да приемем еврото...