За коалицията: Животът на кабинета ще е 2-3 месеца, работи се на тъмно

Доц. Буруджиева и проф. Христова с анализ на политическите договорки
25 май 2023 19:26, Анисия Иванова
36

На ход е вторият мандат, който очакваме да бъде връчен от президента Румен Радев на втората политическа сила - ПП-ДБ. Първите две коалиции се договориха за кабинет с премиер на ротационен принцип.

"Не очаквам нищо стабилно в политическите процеси в близките десетина години. Много е важен фактът, че има правителство. ПП категорично твърдяха, че условието да се съгласят е само те да бъдат в управлението на държавата, а ГЕРБ да ги контролира силно от парламента. Това означава ПП да няма председатели на комисии. Това ще ни покаже колко ще е тази стабилност. Заявките трябва да се въплътят в конкретни действия", коментира политологът доц. Татяна Буруджиева пред Bulgaria ON AIR.

"Ако в кабинета останат имената, които ни предложиха от ПП-ДБ, това са хора, които не са се доказали в живота. ПП е абсолютен заложник на останалите партии в парламента - с липсата на опит и неразбирането на това какво е парламентаризъм. По-важно е какво ще се случи на тези хора в министерствата. Много условно е всичко наречено "ротация". Абсурдно е слагането на дати в политиката. Време е да започнат да ни демонстрират реалния характер на нещата", каза още тя.

Още по темата

Политическият психолог проф. Антоанета Христова посочи, че "това събиране постига няколко суперприоритета": да не функционира правителството на Радев; да се приеме бюджет, който да бъде управляван от правителство, контролирано от парламента; да се приемат бързо закони, свързани с финансовото състояние на държавата.

"Имам сериозни забележки към начина на изпълнение. Комбинацията с ПП-ДБ ще даде най-голям негатив на двете политически партии. Убедена съм, че преговорите с БСП можеха да се случат много по-категорично ясно, като взаимно се контролират. Всичко се прави изключително "на тъмно". Изпитвам ужас от това как ще се управлява бюджетът. Начинът, по който го правят и този с когото го правят, не са на първи план. Посланието е за скрити причини", заяви тя в "България сутрин".

Проф. Христова очаква вътрешни конфликти в партиите и неудовлетвореност от страна на избирателите

"Въпреки че два поредни парламентарни избора избирателите не дават на ПП-ДБ да бъде доминантна в правителство, въпреки че 60% не харесват абсолютно никого, в момента изцяло от ГЕРБ се дава властта в ръцете на ПП-ДБ. Никакъв друг аргумент, освен спасяване на нещо - на бюджета, не е даден като убедителен факт", подчерта тя.

Доц. Буруджиева се съгласи, че очевидно се действа "на тъмно", а по думите ѝ основната причина за това е липсата на мощ в партиите.

"Факт е, че ГЕРБ е на първо място и показа голяма устойчивост и спокойствие да минат през тежък период. Ако имаха поне 10 народни представители повече от ПП, по друг начин щяха да протекат тези преговори. Това правителство ще има мнозинство в парламента, което по-лесно ще взима решения, отколкото другата коалиция. Тя щеше да бъде по-лесна да се управлява", смята политологът.

"Ще имаме идейна промяна в Конституцията, особено в частта "съдебна власт". Тези идейни промени трябва да бъдат широко обсъждани. Пак всичко е "на тъмно". Първо е да съберем конституционно мнозинство, а не е нужно да обявяваме какво ще прави то. И там няма да се стигне до някакво решение. Изборите са тотално подменени. Формулата, която ще ни управлява, не отразява волята на избирателите. Това правителство, даже и да се случи, то ще бъде в продължение на 2-3 месеца", категорична е проф. Антоанета Христова.

Доц. Буруджиева споделя мнението, че промяната в Конституцията няма да стане толкова лесно и бързо.

"Ако тръгват да работят, за да направят дълбочинна съдебна реформа и да наместят по друг начин съотношението и функционирането на властите, това е сериозна работа и не може да мине "на тъмно", изтъкна тя.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Тия дърти връчки непрекъснато бълват нелепеци!
20
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Червен фенер от Мултигруп към БКП е Госпожа Божкова бивша Ива Софиянска а и защо Ива Митева я преследва е ясно.........................Докато се провеждали Възродителния процес 1985_1989 Тодор Живков подарил на Илия Павлов ВЕРИГА от Частни КРЪЧМИ а оня Стефан Софиянски КЕЛНЕР в червените кръчми на БКП.............УБИТИЯ Георги Стоев описва Васил Божков като изтънчен цивилизатор и културолог но добавя СИКАДЖИЯ
19
3
 
1
 
! Отговори
ББ преди 10 месеца
уау,отвратителен дует,откровенно работещи против България платени от раша...от десетилетия!
18
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Такова безсрамно управление не трябва да има. Няма значение кой ще е формален премиер, на всички е ясно че няма да дърпа конците.
17
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
ПП скоро им пускат записите, интересно е какво казва Кирил Петков зад камерата за човека към който уважително се обръща като Господин Божков, също е интересно и за човека който беше убит но преди това назова ПП като негови хора, малко ***.
16
1
 
2
 
! Отговори
Иван преди 10 месеца
Двете едновременно в едно студио? А по другите канали кои други пиари на ГЕРБ са задействали?
15
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ау 2 те калинки на ГЕРБ...ау, ау , ау...нелицеприятни
14
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Излиза, че кариерите на шарлатаните са по-важни от държавата. Всички трябва да отстъпят, за да си поправят грешките провалените министри Асен Василев, Кирил Петков, Лорер...На поправителен. И то, с помощтта на ГЕРБ. Няма да мръднат нито на йота. Ще си останат същите некадърници. Освен, ако в името на държавата, Ананиев, Добрев, Дончев не работят вместо тях, а шарлатанията от ПП, да си припише успехите им. Както открадна програмата на ГЕРБ. Хората обаче знаят, кой, колко струва.
13
2
 
2
 
! Отговори
Българин преди 10 месеца
Те нека да си го хвърлат боб. Може и да гледат на кафе. Според моите прогнози, не разбрах като се ротират Габриел и Денков, кой ще е първо отгоре и кой отдолу. После ще си ги сменят вестата. Така е при ротациите. Важното е, че нямаше никаква полза от поредните избори, както и че депутатите от ДПС ще са им шаферки. Честито на бълката и младоженеца. Може и горчиво да им кажете.
12
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ама ако остане 2-3 години, ще си скъсаш ли дипломата?
11
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Не се знае това което се раноти на тъмно може да излезе на светло
10
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
За мен лично,като Политически субекти. ГЕРБ,ПП и ДБ,си подписаха Смъртната присъда като политически партии! Те предадоха избирателите си! Почти всички в тях,подцениха Принципите си! А те са,никога " заедно с врага"!! Избори ще има и то твърде скоро! Орел,рак и щука! Това е тази " коалиция"! И на изборите нови,когато и да са Ще ги очаква Всичките Възраждане!-:)))
9
4
 
1
 
! Отговори
Ганьо преди 10 месеца
До 1 и 4. А ти кой си и какъв си всъщност? Подозирам, че мразиш дори децата си. От комплекси е, нали, защото ТИ не си постигнал абсолютно нищо съществено в този живот и най-лесно е да мразиш другите.
8
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ха-ха-ха, два-три месеца, чакайте да видим дали изобщо ще стане
7
6
 
9
 
! Отговори
афро преди 10 месеца
А за Тагарев казаха,че е на служба в едно ведомство в Украйна,и от там продължава да получава огромни възнаграждения!
6
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
За коалицията: Животът на кабинета ще е 2-3 месеца, работи се на тъмно . . . . . . Ами осветлете работата за какво получавате заплата, за да правите граматични грешки ли?
5
2
 
11
 
! Отговори
Смешен плач преди 10 месеца
Сякаш тези на по 23 години които Герб вкараха в Европарламента са се доказали в живота. И депутатите които сричат от трибуната и председателя на палмата им помага. Видяхме ги кадрите на Герб.
4
5
 
15
 
! Отговори
аноним преди 10 месеца
Лошото е,че се разбра от предаване по телевизията,че бащата на Киро лично е наредил да се назначат няколко министри !Той ли ще дава тон в живота ни от тук-нататък????
3
3
 
8
 
! Отговори
Lina преди 10 месеца
граб лели
2
7
 
9
 
! Отговори
На Боко Чекмеджето преди 10 месеца
Боко сготви ПП. ДБ още не, ама и те са на път. Браво Боко!