Писател: Хората се страхуват от смъртта толкова, колкото от изкуствения интелект

Според Радослав Бимбалов президентът открито обяви война на парламентарната република
30 май 2023 22:32, Йоана Цонева
8

За хората смъртта е плашещо нещо, не знаем какво се случва, но ни се полага. Целта ми е да позволя на хората да надникнат отвъд, както аз си го представям, и след това да се върнат, защото това е литература. Преди всичко да разберат, че най-важните мигове са, когато си жив, преди до отидеш отвъд. Това сподели писателят Радослав Бимбалов пред Bulgaria ON AIR.

Той ще представи новия си роман "Екстазис" на 17 юни. Читателят ще се срещне с плътна и поетична проза, същевременно интимна и изящна, но и безпощадна в коментара си за съвременния свят.

Историята в "Екстазис" започва, когато един младеж изживява бурна, страхотна любов и му се случва нещо, което го изпращя отвъд неговото тяло. Носителят на "Букър" Георги Господинов е сред рецензентите на романа. За книгата той казва, че "няма случайна дума".

"Георги Господинов беше един от първите читатели на книгата, за което съм му благодарен, и то в момент, когато очакваше какво ще се случи с "Букър". Оценката му е задължаваща", заяви писателят.

Авторът на "Екстазис" коментира също, че хората се страхуват от смъртта толкова, колкото от изкуствения интелект.

"Не трябва да се страхуваме от нещо, което сами сме създали, това показва, че не сме уверени в себе си и че не можем да контролираме онова, което сами сме създали", каза още Радослав Бимбалов.

Той посъветва политиците да използват правилните думи на правилните места и съобразено с аудиторията.

"Да не подадеш ръка, определено е жест на агресия, рицарите - там е тръгнало ръкуването - "аз не държа меч и се ръкувам с теб". Президентът открито обяви война на парламентарната република", коментира писателят.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
4
 
5
 
! Отговори
История преди 10 месеца
когато поп Грую умирал, той беше бая стар, снахата му, кака Цветанка се беше изпуснала устата и викаше там на съседи - олелей, олелей, оти ли така на наш татко, га умираше се, образа му поцъррнее, катрааан църен му стана. После една от дъщерите на Грую, кака Соня беше рекла - който каза, че на тейко лицето му е станало катран черно, когато умирал, хубаво да не види! ИМА АД!
5
3
 
6
 
! Отговори
История преди 10 месеца
В нашето село едно време имаше един поп, казваше се - Грую. Беше особен свещеник. Занимаваше се с магьосничество, правеше лошо на хората, макар че беше засмян, но вътрешно - дявол. Хора го бяха виждали по пладне в малкото гробище в двора на църквата, него и една от дъщерите му (те бяха 4 сестри и един бр). Грую стъпил върху един гроб, нещо правил и казал на дъщеря си - Тва, ако го научиш, цел живот ша правиш рахат. Две от дъщерите му починаха много млади, всичко се връща. А, на смъртния му одър
4
4
 
7
 
! Отговори
Урсула преди 10 месеца
Чукча писател чукча не читател :)))
3
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Съществува т.нар. феномен преживяване близко до смъртта или NDE Near Death Experience. Допускам, че има много действителни истории в тази категория, но и измислени. Смятам, че има и българи, преживели подпбни състояния, но или не говорят за тях или споделят много рядко.
2
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Радо Бимбалов като се вземе насериозно......голем писател.
1
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ти па откъде знаеш какво има отвъд, че щял си да позволиш на хората да надничали ? Откъде ги вадите тия бе !!!