Летният туризъм тръгна! Почивката у нас е два пъти по-евтина от тази в Гърция

Над 40% ръст на чуждите туристи очакваме това лято
26 май 2023 12:12, Анисия Иванова
94

Над 40 процента ръст на чуждите туристи се очаква у нас това лято. Това каза директорът на Института за анализи в туризма Румен Драганов в предаването "България сутрин".

По думите му най-много туристи у нас се очаква да дойдат традиционно от Израел, Великобритания, но и от Средния Изток.  

"Не сме притеснени за летния сезон. За първите три месеца от годината сме на 27-о място като дестинация в света, имахме такива ръстове и в края на миналата година", уточни Драганов.  

Още по темата

По думите му София, Пловдив, Велико Търново, Варна и Бургас вече отчитат повече туристи от миналата година.

Румен Драганов стартира и цитира британско изследване, според което България е на първо място като най-изгодно място за пътуване, заедно с гръцкия курорт Мармарис. Същото изследване посочва, че поскъпването в туристическия бранш у нас е 7,9%, докато в Гърция цените са двойно по-високи от тези в България.

По данни на Института за анализи в туризма в Гърция тази година се очаква да има 630 хил. пътувания на българи, докато във вътрешността на страната се очаква пътуванията да бъдат 6 млн.  

"Само за май има над 1,5 млн. пътувания на българи в България. 6,4 пъти повече пътуват българите някъде в страната в края на миналата година", коментира Драганов.

Той допълни, че за първи път май месец е много интензивен.  

"Ваканционният сезон по Черноморието тръгна още след великденските празници, още когато бяха отворени хотелите през април. Курортът "Св. св. Константин и Елена" се превърна в целогодишен заради минералните води. Поморие, Ахелой - там, където има целогодишен, се използва спа и уелнеса. Морето работи", заключи Драганов пред Bulgaria ON AIR.

Той коментира и липсата на кадри в туризма. Дрганов обаче уточни, че това е проблем в световен мащаб. "Кадри за туризма няма дори за Индия, откъдето искаме да приемем работна ръка", обясни Драганов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


94
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Като се има предвид коя групировка стои зад тази жалка медия и че държат половината къмпинги и хотели по черноморието, учудва ли се някой на подобни статии?
86
0
 
10
 
! Отговори
Няма връзка преди 10 месеца
Дайте някакви ориентировъчни цени де! Като се говори за пари,обикновено се споменават и суми.Иначе се приема като кьорфишек от селячеството.Сигурно се има в предвид единствено пътните разходи до черноморието само изглежда.
85
0
 
13
 
! Отговори
Гъчо преди 10 месеца
Ай ся пишете и една статия и за имотите, че нещо млъкнахте. Що ли ?
84
0
 
21
 
! Отговори
дфс преди 10 месеца
Щом в пандемичните години хората избираха Гърция, дали сега ще дойдат на Черноморието, че било по-евтино, как мислите :) ?
83
0
 
11
 
! Отговори
Що лъжете бе преди 10 месеца
Защо лъжете ? Вие сте лъжци!
82
0
 
22
 
! Отговори
Варненец преди 10 месеца
ВИЕ ЛУДИ ЛИ СТЕ!???! На първа линия на Ситония с включени шезлонги и чадъри ми е 60 евро нощувката за цялото семейство. Ходете си лягайте репортерчета, че нещо ви е напекло слънцето с тия платени статии!
81
1
 
27
 
! Отговори
ЕИвън преди 10 месеца
В България е по-скъпо от Гърция, Турция и Испания, за сметка на драматично по-ниско ниво на обслужване. ЦЯЛОСТНО ИЗЖИВЯВАНЕ!! Аз, както и много други българи съм готов да дам повече пари, но да няма мутрри, такси паркинг в поле, чревни разстройства, гадна храна, некомпетентен и некооперативен персонал..мога много още да пиша. Искаме нормално обслужване и ще продължаваме да ходим в чужбина, докато това не стане, ако никога не стане, просто няма да стъпваме на морето ни...много сме!!!
80
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Щом чужденците ще са 40 процента повече, няма да ви мисля. И вие не ме мислете, пак ще съм в гръцко.
79
3
 
28
 
! Отговори
Хасан Генов преди 10 месеца
Никога почивката в Гърция няма да е по-скъпа от тази в България. Тук пишман хотелиери и ресторантьори лъжат във всичко, като се започне от грамажа и се стигне до сметката. Дори и по 10лв паркинг на ден искат тия башибозуци. Не благодаря! Никога на черноморието, в Гърция е около 1000 пъти по-хубаво. Само мутри и шведи, както и достатъчно доза простащина.
78
1
 
9
 
! Отговори
Доктора преди 10 месеца
Почивайте по черноморието за супер имунитет.
77
0
 
4
 
! Отговори
agent преди 10 месеца
Нямаме пари.
76
2
 
21
 
! Отговори
do 79 преди 10 месеца
Царево?! Ти сериозно се прехласваш по тая клoaка?! Смрад тотална. Мизерия брутална.
75
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Зависи кой как почива
74
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Слабо ме вълнува кое колко струва. Отдавна съм на ниво да търся качество, цената не ме интересува. Разбира се, че избирам ГЪРЦИЯ. Не, не сме от тия с торбите от Лидл. Отивам там в луксозна вила за 2 месеца хем на дистанционна работа, хем на почивка да ям качествена прясна морска храна и да се забавлявам с децата и приятели. Тука освен да гледам псевдо мутри без 2лв. в джоба с 10-годишни Порше-та, мислещи се за мултимилионери, друго надали ще видя.
73
1
 
17
 
! Отговори
Емигрантка преди 10 месеца
САмо да уточним на псевдо журналистите, че МАрмарис е в Турция, а не Гърция
72
14
 
8
 
! Отговори
До 70 преди 10 месеца
Миналата година апартаменти в Царево имаше за 70-80лв за 4+1 легла. Много се прехласвате по Гърция, ходите там в най-малките курорти/села, а в БГ се забивате само по големите и после се оплаквате, че тука е гюрлотия, скъпотия и мръсотия, а там било спокойно.... еми, логично... Що не посетите малките градове и курорти по нашето черноморие? Аз как не виждам мръсотия и навалици на наша територия? Знам къде да ходя просто. Не е тюркоазена водата, но пак си имаме хубави и диви места, дано да оцелеят.
71
2
 
23
 
! Отговори
Истината преди 10 месеца
истината е, че наистина в БГ е по-евтино, но повечето хора не търсят най-евтиното, а най-доброто съотношение цена/качество, където Гърция безспорно бие нашето море. В Гърция си почиваш наистина на чисто и подредено, в БГ плащаш по-малко не цялата почивка си на тръни кога ще лепнеш чревен вирус или няма да стане скандал я за шезлонг на плажа, я за паркинга на колата. Не съм толкова богат (на време за почивка), че да избирам най-евтиното
70
1
 
16
 
! Отговори
Men преди 10 месеца
Тя и 5 пъти по-евтина да е няма да стъпя
69
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ако американските украинци бяха гръмнали онзи ден Турския па.ток, голем теротуризъм щеше да падне, ама има време
68
4
 
16
 
! Отговори
Георги преди 10 месеца
Последните 7-8години ходим само в Гърция, въпреки че черноморието ни е на 80км. По-скъпо излиза, не е двойно както го пишат. Но там като отиде човек си почива - няма тълпи от хора, няма гюролтия от дискотеки вечер, водата е несравнимо по-чиста. Храната в България е по-вкусна, но пак зависи къде си. Основно предпочитам Гърция заради спокойствието и заради чистата вода..